Poradňa: Ako sa zbaviť nevyžiadaných spoplatnených SMS?

Niekedy môže byť faktúra od mobilného operátora nepríjemne vysoká. Poradíme ako postupovať, ak na nej nájdete spoplatnenú sumu za prijaté SMS.

Naša kolegyňa sa na nás obrátila s problémom. Jej posledné faktúry od mobilného operátora boli zrazu z nejakého dôvodu vyššie než doteraz. Ako neskôr zistila, dôvodom bola nová položka - prijímanie spoplatnených SMS správ. Niekoľkých počas každého mesiaca.

Spoločnosti prevádzkujúce zasielanie spoplatnených textových správ (agregátori) sú legálnou súčasťou trhu. Zákazník sa cez ne môže zaregistrovať do rôznych súťaží, zoznamov pre zasielanie pravidelných informácií alebo získať prístup k plateným službám na internete.

Poznáte to, odošlete kód na skrátené telefónne číslo a spätná SMS obsahujúca zaradenie do súťaže, virtuálny lístok na MHD, parkovné alebo registráciu inej požiadavky sa potom objaví v mesačnej faktúre.

Väčšina týchto služieb je jednorazová, ale niektoré sa opakujú. V takom prípade musí prevádzkovateľ takejto služby v prvej zaslanej SMS, a potom vždy na začiatku nového fakturačného obdobia uvádzať aj spôsob, akým zasielanie spoplatnených textových správ zákazník zruší. Obvykle ide o zaslanie SMS s heslom "Stop nazov_sluzby" na rovnaké telefónne číslo (napríklad 7774).

Služby legálne pôsobiacich agregátorov sa však občas pokúsia využiť aj rôzni podvodníci. Syn našej kolegyne si napríklad vôbec nie je vedomý toho, že by sa do niektorej z podobných súťaží alebo služieb registroval, a už vôbec nie dobrovoľne odoslanou SMS správou.

V minulosti sa objavilo niekoľko škodlivých aplikácií v Google Play a App Store, ktoré zobrazovali nevyžiadané reklamy a formuláre. Na tie môžete naraziť aj pri prehliadaní internetu, či už v počítači alebo na mobile. Je teda možné, že sa do súťaže omylom prihlásil tam. Vyplnením svojho telefónneho čísla alebo nevedomým odoslaním SMS z niektorej zo stiahnutých aplikácií či hier.

Ako sa prijímania takýchto SMS-iek zaúčtovaných v mesačnej faktúre zbavíte?

- Prvá prijatá SMS (alebo každá pri automatickej obnove) by mala obsahovať kód pre zrušenie (napríklad "STOP SCAN")

- Kedže službu takmer určite prevádzkuje legálne pôsobiaci agregátor, odošlite ho v uvedenom tvare na dané telefónne číslo

- Ak kód pre zrušenie nemôžete nájsť, volajte s požiadavkou priamo agregátorovi (prevádzkovateĺovi služby). Posielanie by vám mal na požiadanie zrušiť. Názov firmy (agregátora) nájdete pri konkrétnej položke na faktúre, prípadne vám s jej identifikáciou pomôže infolinka mobilného operátora.

Niekoľko zásad:

- Aj keď ide o podvodnú SMS službu, do ktorej ste sa registrovali nevedomky alebo vďaka vírusu, pravdepodobne bude prevádzkovaná u legálne pôsobiaceho prevádzkovateľa služby. Vyššie uvedený postup by teda mal fungovať vždy. Tieto firmy totiž musia mať nejakú zmluvu s operátorom a ten zmluvy nepodpisuje len tak s hocikým.

- Prijímanie spoplatnených SMS vám operátor zakázať nedokáže. Konkrétnu prevádzkovanú službu však zablokovať môžete.

- Zablokovanie čísla, z ktorého spoplatnené SMS chodia (napríklad 7774, 7404 a iné) priamo v mobile nepomôže. Odoslané a fakturované budú, len sa vám nezobrazia na displeji mobilu. Prídete tak aj o informáciu obsahujúcu kód pre zrušenie.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil (napríklad Dual SIM s uhlopriečkou do päť palcov či odolný mobil s čo najlepším fotoaparátom), napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme formou takéhoto článku.

Diskusia k článku:

nanoSIM 28.01.2017 - 14:15

posli zadarmo SMS JoJ na 987 a si v hre :-)

deathwalker28.01.2017 - 15:09 Trvalý odkaz

čo kebyže sa redakcia zbaví nevyžiadaných platených trolov. to by sa mi pačilo oveľa viac.

Richard Hombauer28.01.2017 - 16:04 Trvalý odkaz

mozes menovat? :)
nanoSIM, poznam, poznam... :-/

Nightmare28.01.2017 - 20:06 Trvalý odkaz

mne za jeden den hadam aj 3 sms z JOJ aby som poslal...uz som chcel hodit telefon von oknom

Celá diskusia 5 príspevkov