Dilema: Xiaomi Redmi 4X vs. Huawei P9 Lite

Tento víkend vyberáme vhodný mobil pre malé dieťa. Odporúčame zabudnúť na modely so sklenenou zadnou stenou a zamerať sa na nízku cenu či dlhú výdrž pri hraní hier.

V seriáli článkov s názvom Dilema sa snažíme poradiť každému, kto hľadá nový mobil pre seba alebo svojich blízkych. Ak máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Martin chce telefón pre svoje dieťa: "Dobrý deň, hľadám mobilný telefón pre 10-ročného syna. Doteraz používal polofungujúci Samsung Galaxy S4 mini. Vďaka veľkosti by sa mi pre neho najviac páčil Samsung Galaxy A3. Ale možno by bol vhodný parametrami aj Xiaomi Redmi 4X alebo Huawei P9 Lite. Pripadne si rád nechám poradiť, čo je vlastne pre 10-ročné dieťa vhodný telefón. Ďakujem."

Martin bohužiaľ neuvádza, ktorú verziu Samsungu Galaxy A3 zvažuje. Model pre rok 2017 stojí vo väčšine serióznych e-shopov približne 270 eur a to sa nám pre juniora zdá zbytočne veľa. Séria Galaxy A3 má navyše sklenený chrbát, čo pri častých pádoch z detských rúk nevyzerá ako najrozumnejšie riešenie. Zvyšné duo sa nám pozdáva viac.

Xiaomi Redmi 4X by v takzvanej Global verzii malo podporovať všetky slovenské LTE pásma. Ponúkne 5-palcový HD displej a slušný procesor Snapdragon 435.

Ten je doplnený 3 GB RAM a 32 GB vnútorným úložiskom. Hliníkové telo vydrží aj zopár pádov, na svojom chrbte má aj čítačku odtlačkov prstov.

Fotografie zaznamenáte 13 Mpix fotoaparátom alebo 5 Mpix prednou kamerou. Ich parametre ale v tomto prípade zrejme nebudú až také podstatné.

Odporúčať ho môžeme najmä vďaka cene nižšej než 150 eur a silnej 4100 mAh batérii. Náhodné poškodenie, stratenie alebo rozbitie vás nebude až tak mrzieť a obrovský akumulátor zvládne aj každodenné hranie prípadných hier z obchodu Google Play, ak ich svojmu potomkovi dovolíte.

Alternatívou môže byť Huawei P9 Lite za 225 eur. Predpokladáme, že jeho novú verziu pre rok 2017 Martin nezvažuje. Je drahšia a opäť celá sklenená.

P9-tka s procesorom Kirin 650 bude o niečo svižnejšia. Displej s 5,2-palcovou uhlopriečkou ponúkne oveľa krajší Full HD obraz, ale pravdepodobne to nebude kľúčový faktor. V prípade starších detí by sme sa zrejme priklonili na jeho stranu, no pre takto malé dieťa v tom nevidíme veľký význam.

Huawei má totiž len polovičné 16 GB úložisko a menšiu 2 GB operačnú pamäť. Skôr sa vybije aj jeho batéria. Musí poháňať väčší displej s vyšším rozlíšením a dostala iba 3000 mAh kapacitu.

Čítačka odtlačkov prstov je na rovnakom mieste ako v prípade Xiaomi, fotoaparát takisto ponúkne 13-megapixelové snímky, aj keď zrejme o niečo krajšie.

V tomto prípade by sme teda siahli po lacnejšom smartfóne s vyššou kapacitou batérie. Určite odporúčame chrániť ho niektorým z palety ochranných obalov alebo puzdier.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Nightmare 01.10.2017 - 12:37

Redmi 4X Global pre neho ako stvoreny + dobra bateria

ML01.10.2017 - 15:47 Trvalý odkaz

To už by som priplatil 15 € a zobral Note 4 s rýchlejším procákom.

Nightmare01.10.2017 - 18:35 Trvalý odkaz

naco 10rocnemu take hovado?

Scotty01.10.2017 - 22:07 Trvalý odkaz

prečo všetci uprednostnujete 4x ? aké má výhody oproti p9 lite okrem výdrže baterie....foťákom bude zase natom huawei určite lepšie

Celá diskusia 28 príspevkov