Poradňa: V novom mobile mám zrazu aplikácie od operátora

Telefón kúpený vo voľnom predaji by žiadne aplikácie či logá navyše obsahovať nemal. Pokiaľ v menu napriek tomu vidíte položky navyše, vysvetlenie môže byť jednoduché.

Seriál Poradňa slúži čitateľom nášho webu Fony.sk. Ak vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Lukáša po zapnutí prekvapil jeho nový smartfón: "Dobrý deň, kúpil som si telefón LG Q6 z Alzy a po prvom zapnutí som mal v telefóne predinštalované aplikácie od Telekomu. Prečo? Je možné, že je to preto, že mám operátora Telekom? A tým pádom vedel telefón automaticky rozpoznať SIM kartu a stiahnuť aplikácie? V dokumentoch a na krabičke nebolo nič od žiadneho operátora. Viete mi s tým pomôcť?"

Operátori zvykli v minulosti smartfóny, ktoré predávali cez svoje pobočky a e-shop, blokovať. Takýto mobil bolo možné využívať iba v domácej mobilnej sieti, čo zaručovala úprava firmvéru v zariadení.

Sprievodným javom takto blokovaného mobilu bolo často aj iné balenie, logo na zadnom kryte alebo upravené animácie zobrazované pri zapínaní zariadenia. Výnimkou neboli ani vopred nainštalované aplikácie podobné tým, ktoré spomína Lukáš.

Všetci slovenskí operátori už od blokovania mobilov výhradne pre svoju vlastnú sieť upustili. Úpravu firmvéru v spolupráci s výrobcom podľa svojich slov používajú iba pri predaji dual SIM prístrojov. S dodatočnými aplikáciami sme sa tiež dlhšie nestretli.

LG Q6 má pre celú Európu (pre otvorený trh aj mobilných operátorov) jednotný softvér, ktorý sa pokúša rozpoznať vašu SIM kartu. Ak do neho vložíte napríklad SIM kartu Telekom SK, zobrazí aplikácie daného operátora. Tie, samozrejme, môžete bez problémov vymazať (alebo minimálne skryť).

Vysvetlenie potvrdzuje aj dodatočný e-mail, v ktorom Lukáš spomína, že išlo o aplikácie SmartHome, Telekom app, Top Aplikácie či Deezer a v systéme ukázali, iba ak vykonal hard-reset telefónu s vloženou SIM kartou. Ak továrenské nastavenia obnovil bez nej, aplikácie nenašiel.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu