Huawei FreeClip - prekvapivo sedia ako pribité

Recenzia Bluetooth slúchadiel s otvoreným dizajnom a netradičnou konštrukciou, ktorú si buď obľúbite alebo zavrhnete. Spoľahnúť sa môžete na pohodlné nosenie aj počas niekoľkých hodín.

Po uvedení nových, úplne bezdrôtových slúchadiel Huawei s príznačným názvom FreeClip, mnohí rozmýšľali, ako vlastne na tom uchu držia. Či sa tam pricvaknú alebo len voľne nasadia. Ako budú držať na svojom mieste pri náročných aktivitách, akým je beh, prudké pohyby hlavou a podobne. 

Toto všetko zaujímalo aj mňa, a tak som bola na recenzovanie úplne bezdrôtových slúchadiel Huawei FreeClip veľmi zvedavá. Tradičné špuntové slúchadlá mi neprekážajú, vďaka lepšiemu utesneniu v uchu, a tým pádom dobrému odhlučneniu od okolitých zvukov, mi vyhovujú. 

No rada používam aj druhý typ, s tzv. otvoreným dizajnom, kedy na konštrukcii nenájdeme žiadne gumené štuple, ale hladkú plochu, ktorú si vkladáme do ucha. Výhodou je pohodlnejšie nosenie počas dlhých hodín, nevýhodou slabšie odhlučnenie okolia a častejšie vypadávanie počas rýchlych pohybov. 

Huawei koncom roka priniesol úplne nový typ, ktorý tu ešte nebol. Dve hlavné časti slúchadiel spája ohybný most, pričom časť s reproduktorom sa umiestňuje k vnútru ucha (ale nie do zvukovodu) a druhá časť v tvare fazuľky, ktorá okrem iného ukrýva batériu, je opretá o vonkajšiu časť ucha. 

Treba priznať, že na správne a najmä rýchle nasadenie potrebujete cvik. Prvý pokus som absolvovala pred zrkadlom, ďalšie už "naslepo". No po pár nasadeniach zistíte, ako máte slúchadlá umiestniť tak, aby dobre sedeli a zároveň ste dobre počuli. 

Výhodou FreeClip je neprerušené spojenie s okolitým prostredím aj pri nasadení slúchadiel na ucho. Napriek tomu, že počúvate podcast alebo hudbu, vnímate aj zvuky okolia, napríklad zvuk auta, cinkanie električky a podobne. 

Z toho je jasné, že kto hľadá slúchadlá s aktívnym potlačením okolitých zvukov (ANC), lebo nechce byť rušený, mal by sa poobzerať po iných modeloch. Aj Huawei ich má niekoľko kvalitných v ponuke. Napríklad naposledy recenzované Huawei FreeBuds Pro 3. 

Ak ste sa obávali, tak ako ja, že nové FreeClip budú pri používaní padať, môžem vás ubezpečiť, že nič také sa nedeje. Nech sa hýbete akokoľvek rýchlo, krútite hlavou alebo sa na ňu aj postavíte (odskúšané), slúchadlá držia ako pribité. 

Problémom nie je ani pohyb sánky pri rozprávaní a žuvaní, vtedy majú niektoré modely tendenciu sa v uchu uvoľniť a treba ich často upravovať. V tomto smere sa netradičný spôsob spracovania konštrukcie osvedčil.

Aj obavy z toho, či ľudia okolo vás nebudú počuť, čo vám ide do slúchadiel, sú zbytočné. Pokiaľ budete mať nastavenú bežnú hlasitosť a nedáte si hudbu "na plný plyn", čo ani nie je zdravé, vaše okolie môže v tichu počuť jemné zvuky zo slúchadiel, nevie však identifikovať, či počúvate hovorené slovo alebo hudbu. 

Vďaka nízkej hmotnosti necelých šesť gramov, ich ani pri celodennom nosení takmer necítite, po čase ich prestanete na uchu vnímať. Nikde nič netlačí, ani za uchom. Kto má širší ušný lalôčik, tomu sa môže pri nasadení slúchadiel mierne zdeformovať, stlačiť. Bohužiaľ, výrobca nedodáva na trh viacero veľkostí. Majitelia veľkých uší by možno ocenili model s dlhším mostom.

Keďže ide o slúchadlá s otvorenou konštrukciou, sú vhodné skôr do tichšieho prostredia, nie do lietadla alebo vlaku. Tam by som si vzala niektorý model s ANC a skôr by som uprednostnila náhlavné slúchadlá cez uši. 

Kvalitou zvuku patria FreeClip medzi lepší priemer. Detailné podanie ani dunivé basy nečakajte, napriek tomu je zvuk slušne vyvážený. V nastaveniach aplikácie AI Life, ktorá slúži aj na prvé spárovanie so smartfónom, nájdete štyri zvukové efekty, ale žiadnu možnosť nastavenia vlastného ekvalizéra. 

Huawei FreeClip viete pripojiť k dvom rôznym zariadeniam v jednom čase a automaticky medzi nimi prepínať podľa toho, v ktorom zariadení sa práve prehráva nejaký zvuk. Ja som ich mala spárované so smartfónom a notebookom a prepínanie zvuku fungovalo ukážkovo. 

Počas počúvania podcastu z notebooku mi zazvonil telefón a bez toho, aby som musela niekde niečo prepínať, som hovor vybavila cez slúchadlá. Po ukončení telefonátu a zapnutí podcastu sa mi zvuk  v slúchadlách automaticky presunul na notebook. Kvalita hovoru je veľmi dobrá. 

Na ovládanie slúchadiel slúžia gestá, pričom im nie je priradené jedno špecifické miesto, ale reagujú na ťuknutie kdekoľvek po konštrukcii. Nastaviť si viete gestá na dvojité a trojité ťuknutie. 

Na výber je pozastavenie, pokračovanie prehrávanie, preskočenie na ďalšiu skladbu, vrátenie o skladbu späť, alebo si zvolíte aktiváciu hlasového asistenta. Hlasitosť sa cez gestá ovládať nedá. 

Aplikáciu AI Life, ktorú využijete na spárovanie a nastavení funkcií, si z Google Play nestiahnete. Ak máte Huawei smartfón, nájdete ju v obchode AppGallery. Nainštalovať ju viete aj z webovej stránky HuaweiAppStore

Pri nových Huawei slúchadlách sa nemusíte starať o to, či ich vkladáte do správneho ucha. Obidve sú kompatibilné s ľavým aj pravým uchom. A môžete používať pokojne aj iba jedno a druhé necháte odložené v nabíjacom puzdre. 

Na jedno nabitie zvládnu slúchadlá pri polovičnej hlasitosti približne osem hodín prehrávania hudby. Spolu s dobíjaním z puzdra sa výdrž zvýši až na 36 hodín, čo je veľmi slušné. Energiu doplníte nielen káblom, ale aj bezdrôtovo. Slúchadlám nechýba certifikácia odolnosti voči prašnému prostrediu a striekajúcej vode IP54, puzdro certifikáciu nemá. 

Výhody:

+ inovatívna konštrukcia

+ kvalitné spracovanie

+ stabilné usadenie 

+ pri používaní ostanete v spojení s okolím

+ dlhá výdrž

+ každé slúchadlo môžete používať v obidvoch ušiach

+ automatické prepínanie medzi dvoma zariadeniami

+ neprekážajú ani pri dlhom nosení

+ slušná kvalita zvuku 

+ bezdrôtové nabíjanie puzdra

Nevýhody:

- pre niekoho vyššia cena

- kvôli otvorenému dizajnu neponúkajú potlačenie okolitého hluku

- apku AI Life nestiahnete z Google Play

Odporúčaná cena: 199 eur

Záver

Ak hľadáte bezdrôtové slúchadlá na športovanie alebo do kancelárie, kde chcete ostať v spojení s kolegami, nové Huawei FreeClip s inovatívnym dizajnom sú pre vás vhodné. Dobrou voľbou sú pre osoby s citlivým zvukovodom aj pre tých, ktorým prekáža príliš utesnené ucho a tlak v ušiach pri používaní štuplov. 

Dokážem si predstaviť, že FreeClip budú ideálnym doplnkom k slúchadlám s ANC, či už TWS (úplne bezdrôtové) alebo náhlavným (cez uši). Podľa potreby si tak vezmete práve tie, ktoré v danej situácii budú vyhovovať viac. FreeClip napríklad na športovanie alebo do kancelárie, veľké s hlavovým mostom na kvalitné počúvanie bez rušenia doma, v lietadle alebo vlaku.  

Diskusia k článku:

Začať diskusiu