Samsung Galaxy Note 10 - kompaktný pracant s perom

Recenzia 6,3-palcového zábavno-pracovného nástroja s vylepšeným perom a pôsobivým záznamom videí.

Prvý Galaxy Note som mal v ruke koncom roka 2011, doteraz ho mám v šuplíku. Slabá batéria, HD displej či hrubé rámy okolo obrazovky sú minulosťou, po ôsmich rokoch sa rodina Note zmenila na elegantné zariadenia s krásnymi AMOLED panelmi, stereo reproduktormi a výkonom bežného notebooku.

Pero už od minulej generácie ponúka aj funkciu diaľkového ovládania, tento rok podporuje aj gestá. Šermovaním tak môžete listovať fotografiami, prepínať režimy fotoaparátu či ovládať hlasitosť prehrávanej hudby. 

Najväčšou zmenou tohtoročnej generácie Galaxy Note je uvedenie dvoch veľkostí súčasne - Note 10 a Note 10+. Po dlhej dobe sa pri menšom modeli vraciame k Full HD rozlíšeniu obrazovky, tentoraz o štvrtinu natiahnutej. Nad klávesnicou tak vidíte viac objektov, práca s dvomi oknami je na natiahnutom displeji tiež podstatne pohodlnejšia.


Menší Samsung Galaxy Note 10 je o 30 gramov ľahší, o 4 mm užší, lepšie sa teda drží v ruke. Plusková verzia zas ponúka väčšiu obrazovku s vyšším rozlíšením (4,3 oproti 2,5 miliónom pixelov), čo sa zíde pri tvorbe screenshotov a práci s nákresmi, dokumentmi, ale aj pri pozeraní 4K videí. Väčšia verzia ponúka 12 GB RAM, objemnejšie úložisko (512 GB) a podporu pamäťových kariet. Ale aj tých 8 GB RAM a 256 GB úložisko menšej verzie bude väčšine ľudí stačiť. 

Väčší displej si žiada aj silnejšiu batériu, 4300 mAh na rozdiel od 3500 mAh. Výdrž menšieho modelu je viac než dobrá, vždy som v pohode prekonal celý deň, občas aj dva, no ak plánujete točiť veľa videí, nebodaj s externým mikrofónom, či chcete počúvať veľa hudby pomocou káblových slúchadiel, berte radšej väčšiu verziu. Obom totiž chýba iný než USB-C konektor, preto "káblové" počúvanie hudby či pripojenie mikrofónu zabráni nabíjaniu v rovnakom čase.

Okrem audio jacku chýba obom Galaxy Note 10 aj infraport a FM rádio. Len, aby sa nezabudlo. Informačnú diódu nahrádza Always On Display.

Keďže mám rád kompaktné prístroje, z novej dvojice som ako prvý otestoval Note 10. Vedľa mňa tak leží elegantný a relatívne kompaktný prístroj so zahnutým displejom. Och, čo by som dal za to, aby (podobne ako v sérii Galaxy S10) priniesol Samsung rovnú verziu Note 10.

V tejto zahnutej obrazovke sa stále niečo odráža, čo mi prekáža najmä pri fotografovaní a prezeraní záberov. Kreslenie perom po okrajoch rovného displeja je tiež z viacerých ohľadov lepšie, tu som pri použití S Pen mierne obmedzený. Tretím neduhom sú nežiaduce dotyky a dotykové príkazy - napríklad pri vkladaní mobilu do držiaku v aute, kedy už mám v navigácii všetko zadané, zrazu, úplne neúmyselne, stlačím nejakú funkciu na okraji obrazovky. 

Riešením je vloženie mobilu do puzdra, ktoré však zväčší rozmery mobilu a úplne zruší dúhový efekt elegantnej zadnej steny verzie Aura Glow. 

Veľmi sa teším zo zrušenia Bixby tlačidla. Vypínaču zvanému "bočné tlačidlo" môžete v pokročilých nastaveniach mobilu určiť funkciu pre dvojité stlačenie (spustenie Bixby alebo akejkoľvek inej apky) a podržanie (Bixby alebo vypnutie telefónu). Dvojitým stlačením tak otváram fotoaparát, podržaním mobil reštartujem / vypínam. A keď dvomi prstami oddialim domácu obrazovku, tak Bixby vypnem ešte aj na paneli vľavo od "homescreenu".

Horšie je to so samotnou polohou "bočného tlačidla". Nájdete ho vľavo, pod ovládaním hlasitosti. Ľaváci budú nadšení, ak však prechádzate z nejakého Huaweiu alebo aj akéhokoľvek staršieho Samsungu, budete si na toto rozloženie ovládačov dlho zvykať. Hlavne sa nevzdávajte, nakoniec vám aj tak nič iné neostáva. 

Zo spodnej steny mierne vystupuje pero S Pen. Po stlačení vyskočí jeho hlavička pre pohodlné vytiahnutie. Po vybratí pera sa nemusí stať nič, môže sa však zakaždým zobraziť typická ponuka funkcií S Pen alebo rovno tvorba poznámky. Je to len na vás. 


Ja som okrem hlavnej ponuky skryl aj plávajúcu ikonu, takže, keď vodeodolné pero vytiahnem z vodeodolného mobilu, ten sa správa, akoby nič. A keď chcem čokoľvek špeciálne urobiť, priblížim hrot S Pen k obrazovke a stlačím tlačidlo. Až vtedy sa zobrazí tzv. bezdotykový príkaz.

V ponuke môže byť vytvorenie poznámky, preklad označeného slova, inteligentný výber zo screenshotu, spustenie maľovanky či akejkoľvek inej aplikácie. Ale to už určite dobre poznáte zo starších modelov Galaxy Note. 


Z pracovných noviniek musím upozorniť na prepojenie s počítačom s OS Windows.  Ak máte obe zariadenia na jednej Wi-Fi sieti (stačí Wi-Fi zdieľať z Galaxy Note 10), tak kliknite na "Prepojenie s Windows" v hornej lište a postupujte podľa pokynov. V aplikácii "Váš telefón" z obchodu Microsoft Store potom na notebooku uvidíte fotografie, správy a oznámenia z pripojeného mobilu. 

Opomenúť nemôžem ani Samsung DeX. Doma som k Note 10 pripojil adaptér z USB-C na HDMI (EE-HG950D) a na TV obrazovke som buď videl zrkadlenie obrazu telefónu, alebo DeX prostredie ako z mini počítača. Displej mobilu môže vtedy slúžiť ako touchpad. 

Novinkou je vylepšené DeX po pripojení k počítaču. A tak som dodávaným USB-C káblom pripojil mobil k notebooku, stiahol aplikáciu DeX for PC pre Windows 10 a nestačil sa čudovať, čo všetko Galaxy Note 10 dokáže. Všetko o prepojení s počítačom, resp. notebookom sa dočítate na webe: samsung.com/sk/apps/samsung-dex

Galaxy Note je tak šikovným pracovným nástrojom nielen vďaka dotykovému peru, ale aj rôznym formám prepojenia s počítačom, monitorom, projektorom...

Fotoaparáty poznáme už z modelov rodiny Galaxy S10. Ak používate napríklad S10 / S10+, nemáte takmer žiaden dôvod prechádzať na Note 10. Trochu lepšie sa mi zdajú len večerné širokouhlé zábery  (obzvlášť v režime Noc) a veľkou novinkou sú videá ľudí s rozostreným pozadím.

Dynamicky zaostrené Full HD video dokáže okolo portrétu pozadie rozostriť alebo odfarbiť. Je to veľmi pôsobivé, akurát sa nenechajte zlákať na vysokú intenzitu tohto efektu. Pamätajte, menej je viac. V tomto prípade úroveň 2 zo 7.

Kvalite fotoaparátov sme sa podrobne venovali v článku Takto fotí Samsung Galaxy Note 10. Nájdete tam nielen skúšobné snímky a videá, ale aj krátky komentár. 

Pre Samsungy je už typická podpora dvoch SIM kariet, nerozumiem však, prečo v pluskovej verzii Galaxy Note môžete druhý slot použiť aj pre pamäťové karty microSD a v tejto menšej nie. 


V balení Galaxy Note 10 nájdete novú nabíjačku s USB-C koncovkou. Bola to len otázka času. Kábel je tak na oboch stranách ukončený ú-es-bé-céčkom. Káblové pripojenie k notebooku so starším konektorom tak bude trocha problém. Slúchadlá AKG poznáme už z balení trojice Galaxy S10, tieto majú USB-C koncovku. 

Ak máte doma starú microUSB nabíjačku, stačí k nej pripojiť adaptér na USB-C, ktorý nájdete aj v krabičke Galaxy Note 10. A mnohých poteší aj redukcia z USB-C, napríklad na pripojenie myši, klávesnice či staršieho USB kľúča. Chýbať nemôžu ani náhradné koncovky pera S Pen. Nikdy som nerozumel, ako môže hrot pera niekto zničiť, ale asi sa to deje. 

Balenie je teda bohaté, výbava tiež. Celkovo hodnotím Galaxy Note 10 veľmi kladne. Okrem práce je vhodný aj na zábavu. Konzum videí je na 6,3-palcovej obrazovke veľmi príjemný. Pochváliť musím aj stereo zvuk. Audio jack by mi chýbal len na spomínaný mikrofón pri nahrávaní videí, ale asi by som si už kúpil aj nejaký USB-Céčkový. Predsa len, do budúcnosti... 

Aby som nezabudol, na Full HD+ AMOLED displeji je od výroby nalepená fólia. Pod ňou však môžete počítať s Gorilla Glass ochranou šiestej generácie. Tá bola použitá aj na zadnej sklenenej stene. 

Priestrel pre prednú kameru v hornej časti obrazovky sa ľuďom páči viac než kvapka na posledných Huaweioch. Taký bol výsledok môjho malého prieskumu.

Batéria s kapacitou 3500 mAh sa nabije relatívne rýchlo aj bežnou 10 W nabíjačkou, tá v balení má 25 W. To je dva-a-pol-krát viac než pri tradičných nabíjačkách 5 V / 2 A. Táto ponúka rôzne kombinácie prúdu a napätia, najzaujímavejšie sú asi 5 V / 3 A, 9 V / 2,77 A a vrchol 11 V / 2,25 A. Nemusíte mať však obavy, že by táto nabíjačka zničila nejaký váš starší mobil. Pri prúde 2,25 A dokáže totiž rozumne meniť napätie od 3,3 do 11 V. Popri tom všetkom obdivujem príjemné rozmery tohto výkonného adaptéra s USB-C koncovkou. 


Veľkou témou je 45 W nabíjanie Note 10+, ktoré si však vyžaduje dokúpenie špeciálnej nabíjačky. Mne nič také nechýba, už 25 W dokáže nabiť Note 10 za menej než hodinu a pol. A to je paráda. 

Výhody:
+ kompaktná verzia top mobilu s perom
+ výborné fotoaparáty s najnovšími vychytávkami
+ pero S Pen s diaľkovým ovládaním funkcií a gestami
+ Bixby tlačidlo je konečne preč
+ vynovený režim DeX a možnosti prepojenia s PC
+ bohaté balenie

Nevýhody:
- vypínač a regulácia hlasitosti naľavo
- zahnutý displej prináša obmedzenia
- čítačka odtlačkov v displeji je pomalšia než pod displejom
- chýbať vám môže audio jack aj FM rádio
- infraport by sa tiež občas zišiel
- 25 W nabíjanie je rýchle, ale konkurencia je ďalej

Orientačná cena: 949 eur 

Záver

Samsung Galaxy Note 10 prináša príjemné rozmery, stále dostatočne veľký displej, ešte lepšie fotoaparáty, výbornú výdrž a ponúka vám možnosť úplne povypínať otravné Bixby. Škoda, že sa nevzdal zahnutého displeja, ktorý je síce pekný, ale pri práci (mi) skôr prekáža. A s dotykovým perom ešte viac. Skrátka, rovný Note 10 by som vychválil do nebies.

Viac zákazníkov zrejme siahne po väčšom Galaxy Note 10+, hlavne kvôli ešte silnejšej batérii, väčšiemu a jemnejšiemu displeju, a tým pádom väčším možnostiam pri práci i zábave, no menší Note 10 je pre mňa veľmi príjemným prekvapením v dobách stále sa zväčšujúcich mobilov. A som rád, že tak, ako existuje malá verzia Galaxy S10e, tak Samsung ponúkol aj menší, no výkonovo úplne rovnaký smartfón s dotykovým perom.  

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

 Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy Note 10.

Diskusia k článku:

Borland24.08.2019 - 23:17 Trvalý odkaz

Ja som velmi rad, ze sa autor clanku zameral na plochost displeja. Som nadsenym uzivatelom Note8 a Note9. Ale v sucasnosti pouzivam Huawei Mate 20X a ten jeho rovny obrovsky 7,2 palcovy displej je proste skvely. Zobral som do ruky Note10 a zrazu som mal malo miesta, zaoblenie mi vadilo. Jedine minus je, ze M-Pen od Huawei nemam kam dat.

Nightmare25.08.2019 - 12:10 Trvalý odkaz

Ale tie fotky su ake paradne...

sam9825.08.2019 - 18:33 Trvalý odkaz

Čo znamená dobrá výdrž, myslím spôsob používania a SOT pre takú predstavu, lebo tie nove Samsungy sú teda nič moc podľa mňa.

Daor3225.08.2019 - 19:18 Trvalý odkaz

Kedy sa mozeme tesit na recenziu vacsieho brata? Tento mensi podla mna nie je moc zaujimavy...

Celá diskusia 15 príspevkov