Rad Sony Xperia Z5 príde už o pár týždňov. Poznáme ceny

Nový rad smartfónov Xperia Z5, ktoré sme prvýkrát videli na výstave IFA 2015 začiatkom septembra, už klope na dvere. Dva z modelov sa objavia aj v ponuke našich operátorov.

Nový rad sa pýši množstvo vylepšení, ktoré na prvý pohľad ani nevidno. Známy a u zákazníkov stále obľúbený dizajn OmniBalance ostal, zmenila sa zadná strana, ktorá je u Xperie Z5 a Z5 Compact z vrstveného skla v matnom prevedení, takže vás odtlačky prstov trápiť nebudú. na Xperiu Z5 Premium si však pripravte poriadnu handričku a nezabudnite ju nosiť stále pri sebe.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z5 (Z5 Dual)Prostredný model v rade Xperií dostal 5,2" displej, 3 GB RAM a 2 900 mAh batériu. Aj on ponúkne 23 Mpix fotoaparát a čítačku odtlačkov prstov.

Zadná stena je ako zrkadlo, čo vyzerá veľmi efektne, no je to dosť nepraktické a komu vadí “upatlaný” telefón, zrejme bude trpieť. Novinkou je aj snímač odtlačkov prstov integrovaný do bočného tlačidla. Rad Xperia Z5 prináša podľa Sony najlepší fotoaparát s množstvom vylepšení, úplne novou optikou, najrýchlejším zaostrovaním (0,03 sekundy), kvalitným zoomom a problém by nemalo byť ani snímanie fotografií v zhoršených svetľných podmienkach.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z5 CompactZmenšená verzia vlajkovej lode s výbornou výbavou v kompaktnom tele s 4,6'' HD displejom, osemjadrovým procesoro, 23 Mpix fotoaparátom, OS Android 5.1 Lollipop, plnou dátovou výbavou, číťačkov odtlačkov a 2 700 mAh batériou.

Xperia Z5 prináša výrazné vylepšenia v podobe skvalitnenia Sony SteadyShot s inteligentným akčným režimom pre video (Intelligent Active Mode). Ďalšie vylepšenia znamenajú, že budete môcť plynule nahrávať aktivity ako bicyklovanie alebo jazdu na skateboarde, bez trasenia alebo chvenia. Poskytuje tiež lepší výkon pri slabom osvetlení bez rozmazania. Na reálne skúsenosti si však budeme musieť počkať až do recenzie.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z5 Premium ( Z5 Premium Dual)Špičkový android prináša ako prvý na svete 4K rozlíšenie 5,5'' displeja, osemjadrový procesor, 23 Mpix fotoaparát, 3 GB RAM, plnú dátovú výbavu, snímač odtlačkov prstov, IP65/68 a 3 430 mAh batériu.

Zachovaná ostala vodeodolnosť s certifikáciou IP68, no trvalé ponorenie do vody Sony najnovšie neodporúča. Smartfón znesie telefonovanie v daždi, náhodné, krátkodobé ponorenie do sladkej vody, ale pobyt v bazéne (chlórovanej vode) a snímanie fotografií pod vodou už neodporúča. Napriek tomu, že na tom mal postavené reklamné videá a v minulosti to prezentoval ako výraznú výhodu oproti konkurencii, zákazníci by sa mali podobných aktivít vyvarovať. Nové podmienky v používaní telefónov sú podrobne opísané na tejto stránke. Výrobca odolnosť telefónov testuje v laboratórnych podmienkach a zariadenia certifikáciu spĺňajú, no napriek tomu, pokiaľ zákazníci nechcú prísť o záruku, mali by sa riadiť novými podmienkami.

Podrobnými špecifikáciám jednotlivých modelov sme sa venovali v samostatných článkoch, a tak si preto len v krátkosti pripomeňme, že všetky tri modely spája osemjadrový procesor, 23-megapixelový fotoaparát, 5 Mpix predná kamera a 32 GB vnútorný priestor s podporou pre microSD karty do veľkosti až 200 TB. Rozdiely sú vo veľkosti a rozlíšení displeja a kapacite akumulátora. Xperia Z5 disponuje 5,2-palcovým Full HD displejom, 3 GB RAM a 2 900 mAh batériou, Xperia Z5 Compact má 4,6'' HD displej, 2 GB RAM a 2 700 mAh batériu a najväčša 5,5'' Xperia Z5 Premium sa pýši ako prvý smartfón na svete 4K displejom a 3 430 mAh batériou. Ako sme vás už v našom článku upozornili, jemný displej s rozlíšením 2 160 x 3 840 bodov si neužijete vždy a všade. Sami sme zvedaví na reálne skúsenosti pri používaní.

Nový rad Xperia Z5 sa na slovenskom trhu objaví už o niekoľko týždňov. Najskôr príde v októbri Xperia Z5 a Z5 Compact a o mesiac neskôr, v novembri, sa na Slovensku začne predávať aj Xperia Z5 Premium. Na výber bude z niekoľkých farebných verzií. Xperia Z5 štartuje predaj v bielej a grafitovej čiernej farbe za odporúčanú cenu 699 eur, neskôr pribudne aj zelená a zlatá farba.

Xperia Z5 Compact príde v bielej, čiernej, žltej a koralovej farbe s cenovkou 549 eur a nakoniec v novembri sa môžete tešiť na Xperiu Z5 Premium v ligotavej striebornej, čiernej a zlatej farbe. Cena je nastavená na 799 eur. Dva lacnejšie modely sa v októbri objavia v ponuke u všetkých našich troch operátorov, farebné verzie a dotované ceny budú upresnené pri štarte predaja.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 19.09.2015 - 13:48

Na kanali mobilegeeks.de je prvy dvojtyzdnovy preview pre-release hardveru. Dopadol podla ocakavani, S810 prazi, zerie baterku, fotak foti tmu do modra a v mriezke reproduktoru sa zachytava prach. Pockam si na nejaku odlezanejsiu recenziu no zatial asi nove xperie extremne v rade nebudu vycnievat... Pripada mi to akoby posledna fajn Xperia bola Z2 a mozno Z3 compact.. Nuz.. Cas ukaze..

Celá diskusia 1 príspevok