4ka: koniec pochybností, licencia Swanu je v poriadku

RÚ ukončil spory a dohady o možnom konci štvrtého mobilného operátora. Vo svojom rozhodnutí, ktoré dnes bolo doručené aj do Swanu, zastavil správne konanie vo veci zrušenia individuálneho povolenia. Zástupcovia štvrtého operátora toto rozhodnutie očakávali.

Ako sme vás už informovali, 4ka môže pokračovať v poskytovaní svojich služieb. Regulačný úrad na príkaz Najvyššieho súdu opätovne preskúmal, či Swan splnil povinnosti začať používať pridelené frekvencie na povolený účel a v určenom územnou rozsahu do šiestich mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia. Dospel k rozhodnutiu, že všetko je v poriadku a Swan o licenciu nepríde.

ikona

RÚ znovu preverí plnenie podmienok licencie Swanu. Pochybenie odmieta Najvyšší súd prikázal Úradu pre reguláciu elektornických komunikácií a poštových služieb, aby ešte raz preskúmal, či má Swan nárok na licenciu alebo nie. Ten svoje pochybenie razantne odmieta, no splenie podmienok opäť preverí.

Podľa úradu sa z technického hľadiska považuje frekvencia za používanú, ak je jej prostredníctvom vysielaný rádiový signál. Podľa úradu tak "nie je možné dospieť k záveru, že v danom prípade mala spoločnosť SWAN, a.s. povinnosť poskytovať verejné elektronické komunikačné služby."

Podľa doručeného rozhodnutia RÚ konštatuje, že vykonanou fyzickou kontrolou a následnými technickými meraniami dostatočne preukázal, že elektronická komunikačná sieť Swanu bola do šiestich mesiacov od pridelenia frekvencií v prevádzke, rádiové zariadenia, ktoré ju tvoria používajú pridelené frekvencie na povolený účel, čím považuje povinnosť určenú v rozhodnutí za splnenú. Zároveň RÚ odmieta akékoľvek spochybňovanie dôveryhodnosti vykonaných kontrol.

Regulačný úrad sa vo svojom rozhodnutí zároveň opiera aj o slovenskú a európsku legislatívu, keď tvrdí, že odobratie licencie Swanu by mohlo byť protiústavné i proti predpisom EÚ: "Podľa názoru úradu by preto v súčasnej dobe predstavovalo prípadné rozhodnutie o zrušení individuálneho povolenia príkry rozpor so zásadou hospodárnosti a primeranosti, a to aj v situácii, ak by pre takéto rozhodnutie teoreticky existoval právny dôvod (ktorý však podľa názoru úradu neexistuje a ani neexistoval)."

Úrad sa v rozhodnutí viackrát vyjadruje aj ku krokom troch ostatných operátorov. Pozastavuje sa nad vyjadreniami Orangeu, ktorý napadol, že Swan za šesť mesiacov nepokryl signálom celé Slovensko. "Pristúpenie na takýto absurdný výklad uvedeného ustanovenia zákona o elektronických komunikáciách by viedlo k nutnosti zrušiť individuálne povolenie všetky operátorov v Slovenskej republike (nakoľko žiaden z mobilných operátorov v súčasnosti nedosahuje stopercentné pokrytia územia Slovenskej republiky)."

Regulátor ďalej v súvislosti so snahami operátorov o zabránenie efektívneho vstupu Swanu na trh, uviedol, že "pozorne sleduje správanie operátorov na trhu a sám je znepokojený prejavmi oligopolistického správania, ktoré i aktuálne vyhodnocuje a aj naďalej bude priebežne vyhodnocovať, pričom zváži aj spoluprácu s Protimonopolným úradom Slovenskej republiky."

Swan víta rozhodnutie Regulačného úradu, ktoré je jasným dôkazom, že snaha operátorov odňať Swanu licenciu nemala reálny základ a stála na hlinených nohách. "Veríme, že rozhodnutie raz a navždy ukončilo zbytočné, špinavé praktiky niektorých hráčov na telekomunikačnom trhu. Regulátor vo svojom verdikte popisuje nekalosti, ktorým čelíme od momentu pridelenia licencie. 75-tisíc zákazníkov však bez pochýb ukazuje, že ľudia si vedia vybrať toho, kto im poskytuje služby za rozumné ceny,“ komentuje rozhodnutie výkonný riaditeľ Swanu Martin Mosný.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

AdoP 08.12.2015 - 11:43

rozumne ceny a s nimi aj vydrzat, nespekulovat s odstupom casu, ako to pozname s okresavanim napr. dát.

Manobb08.12.2015 - 20:50 Trvalý odkaz

Okresávanie dát z ich strany už začalo nepriamo cez balíček GIGA PLUS za 4€ .... mohli nedostatok pokrytia 4G vyriešiť inak (dátovou poistkou DATALEN4KA) alebo 100MB s následným vypnutím dát v národnom roamingu. Kto tvrdí, že to nejde ... sa mýli .... keby bola vôla, šlo by to. ;-)

Stano09.12.2015 - 11:20 Trvalý odkaz

Manobb lenze o tom nerozhodoval len swan ale hlavne Slovo mal Telekom kedze poskytuje narodny roaming 4Ke.Tam je problem.A 4eura je stale lepsie ako povodne 40eur ktore by si minul za GB dat kedze boli data v roamignu v cene 4centy za 1mb

zemiak09.12.2015 - 13:26 Trvalý odkaz

swan mohol aspon rozhodnut, ze sa data budu cerpat prednostne z jeho balika. alebo mohol rozhodnut, ze zavedie moznost blokovania dat v Telekome. a este mohol rozhodnut, ze sa datove baliky budu automaticky obnovovat.

je toho vela, co moze zlepsit, ale nerobi to, lebo 4c/MB su mu dobre.

Rastislav.j10.12.2015 - 00:27 Trvalý odkaz

zemiak to nie je len o tom rozhodnúť ale o tom naprogramovať to a to niečo stojí.

Celá diskusia 11 príspevkov