Siemens a Airbus: GSM riešenia pre lietadlá

Tlačová správa:

Siemens uzavrel exkluzívnu zmluvu so spoločnosťou Airbus, na základe ktorej budú obe spoločnosti vzájomne spolupracovať na vývoji riešení použiteľných pri komunikácii cez GSM počas letu na palube lietadla. Siemens zužitkuje svoje dlhoročné skúsenosti z oblasti mobilnej technológie. Airbus sa zameria na integráciu technológie do existujúcich elektronických systémov. Airbus bude zodpovedať aj za marketing a údržbu nových riešení pre aerolínie. Uvedenie riešení, ktoré sú predmetom tejto zmluvy, je naplánované v polovici roku 2006. Spoločnosť Airbus bude tak v krátkej budúcnosti schopná poskytnúť pasažierom aerolínií neobmedzenú dostupnosť počas letu.

Vďaka integrácii GSM budú v budúcnosti pasažieri aerolínií môcť použiť na telefonovanie alebo surfovanie na Internete počas letu ich vlastné mobilné prístroje. Počas obchodných letov, ale aj počas súkromnej cesty je nepretržitá dostupnosť jedným z rozhodujúcich kvalitatívnych faktorov cestovania pre mnohých pasažierov.

GSM riešenie je implementované cez Siemens nano-GSM/GPRS základňovú stanicu. Je pripojené za stropným panelom lietadla. Umožňuje tak komunikovať mobilným telefónom, osobným počítačom či organizérom na ktoromkoľvek sedadle v lietadle. Siemens nano-GSM/GPRS základňová stanica je aktuálne najmenšou a najľahšou na svete. Produkt je založený na báze IP technológie a pripojený do pozemnej GSM mobilnej siete za pomoci satelitnej technológie.

Dôležitým predpokladom pre implementáciu tohoto riešenia je integrácia technológie voľby komunikačných kanálov. Táto technológia zabraňuje tomu, aby sa koncové zariadenia pri nadväzovaní spojenia s pozemnými sieťami rušili s leteckými systémami. Preto je rádio komunikácia z lietadla vedená výhradne cez satelit. Štruktúra nového riešenia bude modulárna, z toho dôvodu bude možné poskytnúť viac GSM kapacity a iných technológií ako napr. WLAN.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu