Top 4 nedostatky iPhonu 6S po prechode z iPhonu SE

Som si vedomý, že nariekať na rozmery iPhonu 6 / 6S, keď trh je plný päť- a viacpalcových smartfónov je čudné. Ale mne to nedá...

Vo februári som si kúpil iPhone 6S, ktorý mi po iPhone 6 celkom prirástol k srdcu, hoci nadpis jeho recenzie tomu celkom nenasvedčuje. Stále sa mi však cnelo za menšími rozmermi, a tak netrvalo dlho a zainvestoval som do iPhonu SE, ktorý bol priam stelesnením mojich túžob. Ale život plynie ďalej, od napísania recenzie SE-čka uplynuli už tri mesiace, a tak je čas na zmenu. Na čas som sa vrátil k iPhonu 6S, popri ktorom budem skúšať aj rôzne androidy. Nech nestrácam objektivitu.

Okolo seba mám množstvo ľudí, ktorí nechápu, ako môžem aj v roku 2016 spokojne používať mobil s uhlopriečkou štyri palce. Veď aj 4,7-palcová "šestka" im pripadá malá. Lenže, dnes už to viem povedať oveľa presvedčivejšie - definitívne patrím do skupiny ľudí, ktorí oceňujú čo najmenšie rozmery mobilu.

Nemal som problém na iPhone SE natáčať a strihať Full HD aj 4K videá, používať navigáciu, Facebook, Messenger, písať si poznámky k rôznym testovaným produktom aj dlhé fejsbúkové statusy so slovenskou diakritikou. V ničom ma rozmery drobného iPhonu neobmedzovali. Práve naopak. Mal som ho vďaka nim neustále pri sebe. iPhone 6S oveľa častejšie odkladám a spolieham sa na pripojené inteligentné hodinky. Do bežeckého opasku sa zmestí, ale už nie tak nenápadne. Ani na záhradu ho už nedám do malého bočného vrecka obľúbených nohavíc. Viem, sú to drobnosti, ktorým sa nepochybne dá (a musím) prispôsobiť. Ale uvedomujem si ich deň čo deň.


Spísal som preto štyri dôležité dôvody, pre ktoré mi iPhone SE chýba:

1. Spotreba energie.

Malý displej je nenormálne úsporný. Nech som robil čokoľvek, percentuálny stav batérie neklesal tak rýchlo ako pri rovnakej práci na iPhone 6S. Rozdiel v kapacite ich batérií je totiž minimálny (1715 mAh vs. 1642 mAh), ale rozdiel v ploche displejov oveľa výraznejší. Nabíjanie iPhonu SE z rovnakej nabíjačky v aute, pri spustenom Spotify aj Waze tak bolo oveľa rýchlejšie. A to je pre mňa dosť podstatná zmena oproti nabíjaniu iPhonu 6S so spustenou navigáciou.


2. Nenormálne rýchla čítačka odtlačkov

Spomínal som to aj vo videu, aj v recenzii iPhonu 6S a prekáža mi to aj dnes. Nechcem takúto rýchlu čítačku odtlačkov. Nechcem sa učiť kontrolovať odomykaciu obrazovku s množstvom užitočných notifikácií iným prstom. Nechcem rozsvecovať displej vypínačom v bočnej stene, ktorý navyše omylom stláčam pri vkladaní do držiaku v aute. Hnevá ma to niekoľkokrát za deň. Ak displej raz odomknem, nikde sa k chronologicky zoradeným notifikáciám už nedostanem. Neprečítané e-maily nájdem už len v e-mailoch, zmeškané hovory už len v hovoroch, atď.

Toto celé moje nariekanie však už našťastie rieši iOS 10. V tom sa iPhone po stlačení tlačidla rozsvieti aj odomkne, ale ponechá zobrazené všetky notifikácie ako na odomykacej obrazovke. A jednotlivé e-maily tak môžete označiť ako prečítané, správy z banky skryť, messengerové správy vidieť, ae neprečítať, atď.

3. Rozmery

iPhone SE som bral so sebou všade. Nikdy som nevedel, že ho mám vo vrecku. Ani s gélovým puzdrom. To o iPhone 6S nemôžem povedať. Je ťažší, väčší a mne sa to skrátka nepáči. Hlavne teraz v lete.

4. 3D Touch

Pri držaní prsta nad nejakým písmenom pre zadanie á, č alebo ý občas stlačím displej silnejšie, než je treba a šup, už som na presune kurzora. A pri presúvaní obľúbených kontaktov im zrazu omylom posielam správu. 3D Touch je výborná funkcia, ktorej som prišiel na chuť asi po mesiaci používania iPhonu 6S, no mohla by byť menej citlivá. Dnes sa ju musím zase citlivo učiť používať. A kým si ju opäť obľúbim, bude ma ešte aspoň niekoľko dní, a možno aj týždňov hnevať.


To však neznamená, že iPhone 6S je horší. V žiadnom prípade. Stabilita Bluetooth pripojenia je naozaj lepšia. Keď sadnem do môjho auta, vždy sa začne spoľahlivo prehrávanie poslednej skladby cez Spotify. To sa na iPhone SE občas neporadilo. Alebo sa zriedkavo spojenie na pár sekúnd prerušilo a autorádio mobil muselo vyhľadať ešte raz. Našťastie to zvládalo samé a v podstate ma to nikdy nijak neobťažovalo, ani hovor mi to nikdy neprerušilo. Displej je väčší, jemnejší, vystúpený fotoaparát je pekne zarovnaný s puzdrom a tým pádom sa ľahšie čistí. Tých výhod je naozaj veľa. Ale to všetko som už spomínal aj vo videorecenziách.

Tak či tak, za tým krpatým telefónikom mi je už teraz smutno. A dúfam, že top výrobcovia predsa len tento rok predstavia aspoň nejaké malé androidy s porovnateľným výkonom. Alebo by Apple mohol prekvapiť 128 GB verziou modelu SE. Tých 64 GB mi bolo občas málo. :)

Diskusia k článku:

Sategi_82 02.08.2016 - 21:18

Riso, bod cislo 4. Neviem ci vies ale 3D touch sa da vypnut ale aj nastavit omnoho menej citilive reagovanie. Konkretne to najdes v Settings > General > Accessibility > 3D Touch.

Peter03.08.2016 - 01:48 Trvalý odkaz

Ked som prvykrat kupil iPHone 5S, co bolo na vianoce 2014, bol som max. spokojny. Tvrdil som, ze vacsi fon nechcem - bolo to v case, ked uz na trhu bola 6stka. Proste, povedal som za 4" su maximum, ale lepsie by boli 4,3". Lenze, cas plynul, a velkost 5S mi zacala byt mala. Ani sam neviem preco a ako, ale postupne som mal problem napisat SMS... Cca do roka som 5S predal, pretoze ako kazdy vie, iPhony su fest drzia cenu, a predal som ho pomaly za 90% nakupnej ceny - super deal. Potreboval som peniaze, a ako nahradny fon som zacal pouzivat DOOGEE X5 (z tesca, za 49eur). Sam som sa tri mesiace cudoval, naco mi je iPhone /az na fotak/, ked to doogee plni, co ma. Lenze, ludia sa zacali stazovat, ze ma zle pocut - asi nieco s mic.
Tak opat, aj ked som nevedel co kupit, a jednu chvilu som bol rozhodnuty pre Xiaomi MI4, druhu pre S5mini, nakoniec som nasiel skvelu cenu v januari na 6S (nejakych 640€! v serioznom e-shope), vzal som 6S. Velkostne mi vyhovuje, opat tvrdi - vacsi nechcem. Kedze vsak kvoli praci ale aj inemu potrebujem 2dotykove fony, opat prisla dilema - co ako nahradny fon. Kedze niektore appky mam kupene pre android, a niektore pre iOS, iPhone SE som vyradil - ak, tak jeden fon bude iOS, a druhy Android. AJ hodinky Sony SW3 hovoria, ze chceli android fon, a nie iOSko.. Takze, prisiel cashback, a opat som kupil ZASA vacsi Samsung A5 2016. Konecne som zacal viac sportovat, a vyuzivat hodinky naplno, pretoze s IOS akurat ukazali kto vola, a aka sms prisla. V spolupraci s A5 su tie hodinky elo nuno, a velkost? Tvrdil som, ze 4,7" je maximum. Teraz mam uz aj 5,2" a az teraz som spokojny. SMSky pisem bez preklepu /chvalil som klavesnicu na iOS - beriem spat, na vacsom displeji je to este lepsie, a nejde o to, aky OS je dnu.../, a vyzera to tak, ze 6S predam, aj ked je tazke odist od iOS, pretoze viem, co android robi po case /spomaluje viac a viac/, ale zacinam sa obavat, ze moj dalsi fon bude iPhone 6/7 ale PLUS.. co som vzdy tvrdil, ze PLUSko nikdy. Proste - clovek az casom, pouzivam vacsieho mobilu zisti, ze je to lepsie, aj ked to najprv nechcel uznat.

a PS: zaujimave, vzdy ma na vacsi iOS fon najprv prehovorilo pouzivanie ineho vacsieho android fonu...

Richard Hombauer03.08.2016 - 02:37 Trvalý odkaz

sategi, uz skusam nizsiu citlivost. dakujem! :)
felipe, perfektna geneza! :)

Richard Hombauer03.08.2016 - 02:41 Trvalý odkaz

inak, az teraz som prisiel na to, ze po silnejsie stlacenom listovani naspat (potiahnutie prsta z laveho boku displeja smerom doprava) otvorim predchadzajucu aplikaciu. to sa mi paci snad este viac nez listovanie appkami potiahnutim prsta po touchpade na ZUK Z2 :)

Sategi_8203.08.2016 - 10:29 Trvalý odkaz

Filipe: Ja som od 3Gs presiel kazdou generaciou iPhonu a skoncil som prave pri 6S Plus. Ak si si zvykol na 5.2 palca, v pohode das aj 5.5. Mne osobne to trvalo 2 tyzdne a teraz by som Plusko nemenil za telefon s mensim displayom. Vydrz baterky, pohodlne pisanie 2 mi rukami, detailnejsi a vacsi display, opticka stabilizacia jednoducho stoja za priplatok :). Vela ludi sa mi cuduje ako to s takym telefonom zvladam po vreckach a ja nemam problem. Dokonca s nim aj behavam (iked vzdy ho drzim v ruke).
Podla mna nebudes lutovat, na druhu stranu chapem ludi ktorym 4 palce stacia :)

Celá diskusia 18 príspevkov