Prehľad: telefóny s operačným systémom Android

Prehľad smartfónov s OS Android Smartfóny v cenovej hladine od 200 do 500 €.

Tento týždeň sme sa rozhodli pokračovať v seriáli prehľadov a tentoraz sme sa zamerali na telefóny s operačným systémom Android. Rozhodli sme sa tak na základe toho, že ide o pomerne mladý a populárny systém, ktorého fanúšikovská základňa sa rozrastá zo dňa na deň.

Android je open-source operačný systém, ktorý je postavený na báze Linuxu. Do popredia sa dostal hlavne vďaka telefónom značky HTC a Samsung. V dnešnej dobe sa stal hlavným konkurentom Symbianu, Windows Mobile i iPhone OS. Android vyšiel už v mnohých verziách, momentálne najnovšou je 2.1 s kódovým označením Eclair. Čoskoro by sme sa však mali dočkať ďalšej s poradovým číslom 2.2 a označením Froyo. Tá by mala priniesť vyšší výkon, podporu Flash a USB tetheringu.

* Ceny telefónov sú orientačné. *

HTC:

HTC Desire

HTC Desire je aktuálnou vlajkovou loďou taiwanského výrobcu a patrí medzi najvybavenejšie smartfóny na trhu. Desire je funkčnou kópou populárneho smartfónu Nexus One od Googlu. Ponúkne veľký a jemný kapacitný displej, operačný systém Android 2.1 s nadstavbou HTC Sense, 5 Mpix fotoaparát s LED bleskom a autofókusom či plnú dátovú konektivitu. Vo výbave taktiež nechýba GPS modul či 3,5 mm jack pre pripojenie vlastných slúchadiel. Modelu Desire vyčítame iba slabšiu viditeľnosť displeja na slnku.

Cena: 425 €

fotka

Recenzia: HTC Desire

Galéria: HTC Desire

HTC Hero

HTC Hero je starší, no stále atraktívny telefón na našom trhu. Začiatočníkom v oblasti Androidu, sa na prvý pohľad nemusí zdať taký skvelý, no po osvojení systému a všetkých vymožeností si ho určite obľúbite. Nás si získal najmä pre rýchle reakcie, výborné prepojenie so sociálnymi sieťami a Android Marketu, v ktorom nájdete plno zaujímavých, užitočných a najmä bezplatných aplikácií.

Cena: 330 €

fotka

Recenzia: HTC Hero

Galéria: HTC Hero

HTC Legend

HTC Legend sa po hardvérovej stránke vydaril. OS Android 2.1 sa vydaril zase po stránke softvérovej. Legend je teda perfektnou kombináciou štýlového mobilu a nadupaného smartfónu. Najviac mu vyčítame chýbajúcu antireflexnú vrstvu na displeji, na priamom slnku je čitateľnosť údajov extrémne závislá od intenzity podsvietenia. Ak si doma zabudnete nastaviť automatický jas a vyjdete v lete von s podsvietením na minime, budete len hádať, čo na displeji "stláčate". Keby bol Legend rovný, bez zahnutia, a s dlhším displejom, aj by sa na ňom oveľa lepšie písali texty. V tomto smere vyhráva HTC Desire. Každopádne, Legend nás v redakcii veľmi zaujal.

Cena: 400 €

fotka

Recenzia: HTC Legend

Galéria: HTC Legend

HTC Tattoo

HTC Tattoo zaujme najmä nízkou cenou, podporou sietí tretej generácie s nadstavbou HSDPA, bezdrôtových prenosov cez Wi-Fi, 3,5 mm jackom na tele či integrovaným GPS modulom. Mnohých poteší aj 256-megabajtová pamäť RAM a 1 100 mAh batéria, ktorá zabezpečí telefónu dlhšiu výdrž. Budúcich užívateľov zamrzí najmä absencia autofókusu a prisvetlovacej diódy fotoaparátu, slabšie rozlíšenie displeja (QVGA) či jeho rezistívna technológia. Každopádne sa nám Tattoo veľmi pozdával a keby HTC vyriešilo jeho hlavné neduhy, patril by medzi zaujímavé a atraktívne smartfóny.

Cena: 220 €

fotka

Recenzia: HTC Tattoo

Galéria: HTC Tattoo

LG:

LG GW620

LG GW620 je ďalší smartfón, ktorý ponúkne kombináciu dotykového displeja a hardvérovej qwerty klávesnice. Novinka sa pýši dotykovým (rezistívnym) HVGA displejom s trojpalcovou uhlopriečkou, päťmegapixelovým fotooaparátom s autofókusom či podporou GPS a Wi-Fi. Nechýba ani prítomnosť 3G, no tentoraz zrejme bez nadstavby HSPA. Z ostatnej multimediálnej výbavy je známa podpora DivX, FM rádio a 3,5 mm jack.

Cena: 270 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: LG GW620

Motorola:

Motorola Backflip

Novinka beží pod operačným systémom Android 1.5 s nadstavbou Motoblur (možnosť upgradovať na verziu 2.x). Displej nového smartfónu od Motoroly má uhlopriečku 3,1''a používa HVGA rozlíšenie (320 x 480 b.). O rýchlosť systému sa postará Qualcomm procesor s taktom 528 MHz a 256 MB RAM. Vnútorná pamäť má kapacitu 2 GB a je rozšíriteľná microSD kartami. Nechýba samozrejme podpora HSDPA, Wi-Fi, GPS a Bluetoothu. Motorola Backflip taktiež vyniká zaujímavým dotykovým panelom na zadnej strane displeja, ktorý slúži na skrolovanie bez toho, aby ste sa museli dotknúť prednej strany displeja.

Cena: 425 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: Motorola Backflip

Motorola Milestone

Model Milestone (v amerike Droid) je smartfón, ktorý kombinuje veľký dotykový displej a hardvérovú qwerty klávesnicu. Nová Motorola je v amerike taktiež známa svojou reklamou, ktorou sa vysmievala neschopnosti iPhonu. Milestone zaujme veľkým a jemným displejom, ktorý podporuje multitouch, novým operačným systémom Android 2.1, plnou dátovou podporou či 5 Mpix fotoaparátom. Ako správnemu funkčne nabitému smartfónu nechýba ani Motorole Milestone GPS modul či 3,5 mm jack.

Cena: 465 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: Motorola Milestone

Samsung:

Samsung i7500 Galaxy

Tento dotykový mobil s veľkým 3,2-palcovým displejom a výbornými pracovnými a multimediálnymi funkciami je výborným zástupcom z radu Androidov na našom trhu. Stará sa o to aj bezchybné browsovanie webom vďaka plnej podpore konektivity. So Samsungom i7500 Galaxy sa pripojíte cez HSDPA (spolu s HSUPA), Wi-Fi, Bluetooth ale aj cez štandardný microUSB konektor. K tomu všetkému ponúkne aj slabší päťmegapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním, 8 GB internej pamäte a 3,5 mm audio konektor pre pripojenie klasických slúchadiel.

Cena: okolo 270 €

fotka

Recenzia: Samsung i7500 Galaxy

Galéria: Samsung i7500 Galaxy

Samsung i5700 Spica

Samsung i5700 Spica je dotykový mobil, ktorý zaujme najmä výkonným 800 MHz procesorom. Ten zabezpečuje skutočne rýchle reakcie operačného systému Android. Výbavou i5700-vka taktiež nesklamala. Obsahuje veľký kapacitný TFT displej, trojmegapixelový fotoaparát s autofókusom, GPS či 3,5 mm konektor. Nechýba ani podpora sietí tretej generácie s nadstavbou HSDPA či Wi-Fi. Pri i5700-ke chválime aj podporu DivX. Za svoju nízku cenu je Spica jednoducho jasná voľba.

Cena: 235 €

fotka

Recenzia: Samsung i5700 Spica

Galéria: Samsung i5700 Spica

Sony Ericsson:

Sony Ericsson Xperia X10

Sony Ericcson Xperia X10 nás príjemne prekvapila. Nielen svojim vydareným dizajnom, ale aj funkčnou výbavou. Po dlhšej dobe je to jeden z mála dotykových modelov, ktorý stojí za to. Páčilo sa nám pripomínanie zmeškanej udalosti zelenou diódou, to nám pripomenulo staré dobré časy. Pochvalu si X10 zaslúži aj za Timescape - prehľad o posledných udalostiach priamo z domácej obrazovky (v štýle HTC Sense). Nechýba ani prepojenie so sociálnymi sieťami, s Facebookom si môžete prepojiť aj samotné kontakty. X10 je vydarený prístroj s úžasným displejom, ale čakali sme lepší fotoaparát a naopak, nečakali by sme také prešľapy ako výmenu microSD karty až po odňatí batérie. Tiež hudobný prehrávač bez nastavení či absencia FM rádia automaticky uberú z cieľovej skupiny X10-ky. A to je škoda. Budúcich majiteľov Xperie X10 poteší chystaný upgrade, ktorý prinesie výhody novej verzie Androidu (2.1) a možnosť nahrávať HD videá.

Cena: 495 €

fotka

Recenzia: Sony Ericsson Xperia X10

Galéria: Sony Ericsson Xperia X10

Ak vás neoslovil žiaden z nami vybraných modelov nezúfajte, oplatí sa počkať si na niektoré chystané modely. Určite medzi ne patrí Sony Ericsson Xperia X10 mini, Xperia X10 mini pro, Samsung Galaxy S či Google Nexus One.

Pokiaľ však nemáte dostatok financií, môžete sa poohliadnuť aj po starších modeloch v bazároch. Pri troche šťastia ešte zoženiete model HTC Magic (plus/mínus - skúsenosti s HTC Magic). Jeho cena sa pohybuje v rozmedzí 150 - 200 €. V podobnej cenovej kategórii sa dá nájsť aj T-Mobile G1.

Prečítajte si: Prehľad: telefóny do 50 €, Prehľad: telefóny do 100 €, Prehľad: telefóny do 250 €

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.05.2010 - 13:40

igor00: Super prehlad , len tak dalej :)

anonymous21.05.2010 - 14:29 Trvalý odkaz

chyba: ma len HVGA rozlisenie displeja. inak suhlasim, pekny clanok :)

* dakujeme za upozornenie, chyba opravena - redakcia

anonymous21.05.2010 - 15:13 Trvalý odkaz

scorbut: este mi tu chyba Acer Liquid

anonymous21.05.2010 - 16:10 Trvalý odkaz

ach!: Je mozne s Androidom nahravat telefonne hovory (obe strany, automaticky, s upozornenim, bez upozornenia)?

anonymous21.05.2010 - 16:55 Trvalý odkaz

jozef: K tomu KG GW620 by som este dodal, ze ma stary Android 1.5 a neda sa upgradovat. Takze sa mu radsej vyhnite.

Celá diskusia 30 príspevkov