Prehľad: zariadenia s operačným systémom Windows Mobile

Prehľad smartfónov s OS Windows Mobile Telefóny v cenovom rozpätí od 230 do 480 €.

Po týždni opäť prinášame prehľad smartfónov. Keďže sme vám už priniesli prehľad androidových i symbianových smartfónov, tentoraz sme sa rozhodli pre Windows Phones. Windows Mobile je konkurentom operačných systémov Android a Symbian (iOS, Bada...) z dielne Microsoftu. Aktuálna verzia Windows Mobile 6.5 (6.5.3) sa delí na tri edície podľa funkcií mobilného zariadenia. Professional s dotykovou obrazovkou, Standard bez dotykovej obrazovky a Classic pre vreckové počítače bez GSM modulu. Windows mobile používajú vo svojich zariadeniach najmä značky HTC, Samsung, Sony Ericsson, Garmin-Asus či E-Ten, MIO, atď.. Microsoft tento rok predstavil aj novú verziu Windows Phone 7 Series. Zariadenia s týmto operačným systémom by však mali prísť na trh až koncom roka 2010. Pokiaľ ste netrpezlivý, zatiaľ môžete vyberať z týchto zariadení:

* Ceny telefónov sú orientačné. *

Garmin-Asus

Garmin-Asus M10

Garmin-Asus nüvifone M10 je zaujímavý prístroj. Jednoznačne musím skritizovať nedostatok rôznych programovateľných tlačidiel po bokoch aj zbytočný experiment s dotykovými tlačidlami pod displejom. Hmotnosť prístroja mohla byť tiež nižšia. Ak chcete Windows Phone s dobrým fotoaparátom, pozrite sa do dielní Samsungu alebo Sony Ericssonu. Ale teraz k pozitívam - hlavne navigácii. Tá je klasická, garminovská, s novými mapovými podkladmi. Chýbalo mi pohodlnejšie plánovanie trás aj jednoduchá zmena cieľa označením bodu na mape s vyhľadaným cieľom (adresou). Osobne stále preferujem Navigon v iPhone (a už aj v Androide), hoci sa všeobecne jedná o drahšie riešenie a GPS prijímač konkurentov je slabší. Rýchle odoslanie mojej polohy e-mailom je len čerešničkou na torte. Veľkú pochvalu si zaslúži zdieľanie internetového pripojenia cez Wi-Fi. M10 sa tak premenil na Wi-Fi hotspot.

Cena: 370 / 400 € (s príslušenstvom / bez príslušenstva)

fotka

RECENZIA: Garmin-Asus M10

Galéria: Garmin-Asus M10

Garmin-Asus M20

Garmin-Asus nüvifone M20 je zvláštny smartfón. Drobček prekvapí jemným displejom, celkovými rozmermi aj funkčnou výbavou. Ale sklamaním je pomalá navigácia aj celkové reakcie. Ako sme sa mohli z najnovších smartfónov s Windows Mobile presvedčiť, rýchly Windows bude jedine s 1 GHz procesorom. A tu je procesor s približne polovičnou rýchlosťou.

Cena: 440 €

fotka

RECENZIA: Garmin-Asus M20

Galéria: Garmin-Asus M20

HTC

HTC HD mini

HTC HD mini je telefón bežiaci na operačnom systéme Windows Mobile 6.5.3 s nadstavbou HTC Sense. O rýchlosť reakcií sa stará 600 MHz procesor s 384 MB RAM. Multimediálnu výbavu zastupuje päťmegapixelový fotoaparát s autofókusom a 3,5 mm jack. Na internet sa dostanete nielen prostredníctvom HSDPA ale aj Wi-Fi.

Cena: 380 €

fotka

RECENZIA: HTC HD mini

Galéria: HTC HD mini

HTC HD2

Aj keď je HTC HD2 už dlhé mesiace zabehnutý mobil, stále patrí ku špičke. Svedčí o tom aj ocenenie Mobil roka 2009 v kategórii high-end. Lenže, nie je všetko zlato, čo sa bliští. Nestretol som sa doteraz s telefónom, ktorý by mal úplne jednoznačné predpoklady na bezproblémový chod, a súčasne by tak často zamŕzal, nezvládal prácu s náročnejšími aplikáciami, multitasking ukrýval hlboko v nastaveniach... HTC HD2 ma pri dlhodobom používaní mojim blízkym kamarátom sklamalo. Je to špičkový mobil s obrovským displejom, ktorý sa hodí na bežné používanie a večerné surfovanie po webových stránkach v posteli. Ale akonáhle budete pravidelne používať Facebook, YouTube, kalendár, e-maily, fotoaparát či prezeranie snímok, akonáhle doň začnete inštalovať rôzne aplikácie, zistíte, aké má aktuálny systém Windows Mobile 6.5.3 medzery.

Cena: 480 €

fotka

RECENZIA: HTC HD2

Galéria: HTC HD2

HTC Snap

HTC Snap je smartfón s dizajnom nápadne podobajúcim sa telefónom Blackberry. Oválne telo s QWERTY klávesnicou a trackballom skrýva výkonný 528-megahertzový procesor, podporu sietí tretej generácie spolu s rýchlymi prenosmi cez HSDPA a Wi-Fi. Okrem toho ponúkne jednoduchý dvojmegapixelový fotoaparát, GPS, veľký 2,4-palcový displej a všetky vymoženosti systému Windows Mobile.

Cena: 230

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: HTC Snap

HTC Touch Pro2

HTC Touch Pro 2 je plnohodnotným nástupcom modelu Touch Pro. Zmeny sa netýkajú len dizajnu. Dostanete podstatne väčší displej, vyššie rozlíšenie, výbornú klávesnicu a opäť výklopný displej. Ten sa však minimálne v testovanom kuse dosť výrazne pohyboval, navyše rozmery a hmotnosť nie sú práve najideálnejšie na prenášanie vo vrecku nohavíc. Napriek všetkému sa jedná o výborne vybavený pracovný komunikátor s množstvom zaujímavých funkcií.

Cena: 390 €

fotka

RECENZIA: HTC Touch Pro2

Galéria: HTC Touch Pro2

HTC Touch2

Touch2 sa oproti staršiemu modelu dočkal mnohých vylepšení. Ide najmä o výkonnejší procesor, kvalitnejší fotoaparát, väčšiu vnútornú pamäť, ale hlavne o podporu sietí tretej generácie. Z ostatnej funkčnej výbavy poteší najmä podpora Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jacku.

Cena: 230 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: HTC Touch2

Sony Ericsson

Sony Ericsson Xperia X2

Sony Ericsson Xperia X2 je za asi 430 eur určite veľkým lákadlom najmä pre priaznivcov OS Windows Mobile. Je to však na dnešnú dobu pomalý mobil, ktorý nezachráni ani nový WM 6.5.3. Na X2-ke sa mi najviac páčia vylepšenia od Sony Ericssonu - panely, médiá, fotoaparát... Ale ja aktuálne fandím Androidu a radšej budem písať e-maily na virtuálnej klávesnici bleskurýchlej X10-ky, než si užívať pohodlnú hardvérovú klávesnicu na spomalenej X2-ke. Mrzí ma to, ale ani nová verzia OS tomuto telefónu nepomohla. Keby mal tento prístroj rýchlejší procesor, všetko by možno bolo inak. Síce ani HTC HD2, s dvakrát rýchlejším procesorom, nie je bez nedostatkov. Microsoft jednoducho potrebuje rýchlo pustiť na trh "sedmičku", inak to môže pri rýchlom tempe Androidu zabaliť. A ako je zrejmé z oficiálneho obchodu Sony Ericsson, X2 sa k nám už oficiálne vlastne ani nedováža. Ak na ňu máte chuť, rýchlo využite skladové zásoby vybraných predajcov.

Cena: 425 €

fotka

RECENZIA: Sony Ericsson Xperia X2

Galéria: Sony Ericsson Xperia X2

Samsung

Samsung B7330

Samsung B7330 je ďalší model z radu Omnia, teda smartfón s operačným systémom Windows Mobile. Ponúka pomerne bohatú funkčnú výbavu v tele klasickej konštrukcie s hardvérovou qwerty klávesnicou. Vo funkčnej výbave nechýba Wi-Fi, HSPA, GPS či trojmegapixelový fotoaparát s autofókusom. Pokiaľ vám nevyhovuje operačný systém Symbian, odporúčame Samsung B7330 OmniaPRO ako alternatívu s Windows Mobile.

Cena: 240 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: Samsung B7330 OmniaPRO

Samsung B7610 OmniaPRO

Samsung B7610 OmniaPRO ponúka bohatú funkčnú výbavu vrátane päťmegapixelového fotoaparátu s autofókusom a LED bleskom, GPS, HSDPA a Wi-Fi. Nechýba ani 3,5 mm jack a populárne FM rádio s RDS. Svojou funkčnou výbavou ma teda prehovoril, v jeho prospech taktiež hovorí aj výborný e-mailový klient, prepracovaný hudobný prehrávač, kalendár či silná 1 500 mAh batéria. Naopak, v jeho neprospech hovorí občas spomalený operačný systém so zbytočnou nadstavbou, väčšie rozmery a slabá viditeľnosť displeja na slnku. Napriek tomu považujem Samsung B7610 OmniaPRO za výborný pracovný nástroj.

Cena: 380 €

fotka

RECENZIA: Samsung B7610 OmniaPRO

Galéria: Samsung B7610 OmniaPRO

Samsung i8000 Omnia II

Samsung Omnia II by bol výborným, ak nie jedným z najlepších smartfónov na trhu, nebyť operačného systému Windows Mobile s nadstavbou TouchWiz, ktoré majú tak veľké požiadavky na procesor, že 800 MHz jednoducho nestačí. Dôkazom je napríklad HTC HD2 s 1 GHz procesorom, ktoré reaguje oveľa svižnejšie. Každopádne, Omnia II je pomerne vydarený pracovno-multimediálny nástroj s výbornou funkčnou výbavou. Na Omnii 2 mi vyhovoval jednoduchý, no výborný e-mailový klient, 8 GB vnútornej pamäte, prítomnosť 3,5 mm jacku a veľký jemný displej.

Cena: 330 €

fotka

RECENZIA: Samsung Omnia II

Galéria: Samsung Omnia II

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.06.2010 - 15:08

defluo: pekny prehlad, len je vsade vidiet, ze wm 6.x tie telefony len spomaluje a znehodnocuje :D a chyba mi tu napr. touch diamond 2, ci ten uz sa tiez predava len zo skladovych zasob ? skoda, ze do takych 400€ nie je prakticky ziadny z plne vybavenych androidov a zase z wm telefonov by sa po stranke hw aj vybrat dalo, lenze to cele je vzdy pokaslane windowsom :D

anonymous24.06.2010 - 15:53 Trvalý odkaz

martin: ono sta?í do hw slabších zariadení inštalova? WM6.WM 6.1 a 6.5 sú bohužia? len s nadstavbami a to ich robí pomalšími plus neschopnos? geekov si udržiava? systém. Tá 6.1 sa dá ako tak znies? ale neni bohvie?o

anonymous24.06.2010 - 16:54 Trvalý odkaz

ChesterZZ: Desire stoji 415€: Verim tomu, ze plne vybaveny je, a ze tych 15€ ta nezabije. Inak prehlad dost slaby, mobilov s WM su desiatky.

anonymous24.06.2010 - 17:27 Trvalý odkaz

Miki: Neviem, mam HD2 a po preinstalovani ROm na 1.66 mi telefon fici a splna vsetko co ste spomenuly, vobec nezamrza. Su rozne rom verzie a aplikacie, ktore vyriesia vela problemov. na Wm je mnozstvo aplikacii takze nevidim problem. Tu mate napr. http://wmmania.cz/clanky/upravy/hd2-upravy-1/...mna zas android nicim nenadchol :)

anonymous24.06.2010 - 17:34 Trvalý odkaz

defluo: ved ja viem, kolko stoji, ale stale by sa mi viac pacilo nieco v rozmedzi 300-350 +- tam u androidov nie je prakticky nic...

Celá diskusia 13 príspevkov