Creative Outlier Sports - krikľavý spoločník do fitka aj MHD-čky

Recenzia športových Bluetooth slúchadiel s odolnosťou voči potu, prekvapivo slušným zvukom a reálnou výdržou takmer 10 hodín.

Bezdrôtové slúchadlá sú čoraz populárnejšie a ich predaje už v mnohých krajinách preskočili tradičné riešenia na kábli s 3,5 mm konektorom. Logickou voľbou sa stanú v prípade, že váš mobil 3,5 mm audio jack nemá alebo ak vás skrátka nebaví každodenné rozmotávanie dlhej šnúry.

Základné parametre:

6-milimetrové neodymové meniče, frekvenčný rozsah slúchadiel 20 Hz - 20 kHz, hmotnosť 15 gramov, frekvenčný rozsah mikrofónu 100 Hz - 10 kHz, citlivosť -42dBV / Pa, odolnosť voči potu IPX4, Bluetooth, možnosť telefonovania, výdrž 11 hodín

Obsah balenia:

Slúchadlá Creative Outlier Sports s ovládacím centrom a mikrofónom na 0,3 m kábli, štipec na pripevnenie k oblečeniu, vodotesné ochranné puzdro, sada 3 + 3 nadstavcov v rôznych veľkostiach (S, M, L), dokumenty

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Creative Outlier Sports chcú osloviť najmä športovcov. Pri behu či v posilňovni vám nebude prekážať žiadny kábel vedúci k smartfónu vo vrecku. Spárovať ich môžete aj s inteligentnými hodinkami na zápästí.

Na trhu by mali byť s prepojovacím káblom v troch farbách: jednoduchej čiernej a "reflexnej" červenej alebo zelenej. Ide však skôr o estetickú než bezpečnostnú funkciu. Na večerný beh si radšej vezmite niečo, čo odráža svetlo na oveľa väčšej ploche.

Kábel spájajúci obe slúchadlá má 30 centimetrov. Pohodlne ho prehodíte cez zadnú stranu krku, kde by mal zostať aj po vybratí ľavej či pravej jednotky z ucha a výraznejšom pohybe. Poistiť si ho môžete pripnutím k oblečeniu pomocou špeciálneho štipca.

Tridsať centimetrov je nevyhnutné minimum. Ovládacie centrum na kábli za krkom budete vždy loviť na slepo. Prvých pár pokusov moja ruka siahala príliš blízko pravého slúchadla. S odstupom času ale hodnotím umiestnenie stredového tlačidla a regulácie hlasitosti ako optimálne. Lepšou voľbou by boli snáď už len tlačidlá priamo na meniči v pravom uchu.

Páči sa mi, že piktogramy "+" a "-" výrazne vystupujú, prstami teda vždy rýchlo nahmatáte to správne tlačidlo.

Osobne in-ear riešenia príliš neobľubujem. Vadí mi prílišná izolácia od ruchov okolia a prenos všetkých dotykov na konštrukciu priamo do sluchovodu.

Izolácia Outlier Sports je stredne výrazná. Priaznivcov odrušenia teda uspokojí a ja ako odporca som ju ešte akceptoval. Vďaka trom veľkostiam štupľov (S, M a L) by ste si mali nájsť ten, ktorý najlepšie vyhovuje vám. Creative pribalil tri páry čiernych násad, ktoré pomáhajú slúchadlá udržať v ušnici. Označuje ich ako A, B a C.

Správne nasadzovanie slúchadiel s násadami chce trochu zvyk, o vypadávanie sa ale určite nebojím. Prenos zvuku pri otieraní sa kábla o oblečenie mi však vadil.

Slúchadlá majú certifikáciu IPX4. Rozoberme si toto označenie na drobné. Prvé číslo za skratkou IP by znamenalo odolnosť voči pevným (prachovým) časticiam. Druhá pozícia už patrí vode. Štvorka podľa stupnice garantuje ochranu pred striekajúcou vodou.

Creative teda slúchadlá Outlier Sports označuje ako "odolné voči potu". Určite ich teda neponárajte pod vodu alebo neumývajte pod vodovodným kohútikom. Na očistenie by som používal maximálne vlhkú utierku.

Plne odolné voči vode by malo byť len malé cestovné puzdro, do ktorého slúchadlá pohodlne zmotáte a odložíte.

Počas testovania sme ich skúsili spárovať s Androidom aj iOS. Pred spojením s novým zariadením musia byť vždy vypnuté. Stredový kruh, ktorý slúži aj ako vypínač, postačí podržať o niekoľko sekúnd dlhšie. Vstup do párovacieho módu oznámi ženský hlas, vypnutie a zapnutie decentný tón.

Tlačidlá na ovládacom centre poslúžia pre ovládanie hudby aj telefónneho hovoru. Kruh ho zvládne prijať, plus odmietnuť a mínus slúži na stlmenie mikrofónu.

V prípade počúvania hudby cez Spotify kruh slúži ako tlačidlo Play/Pause a podržanie "+" posúva na ďalšiu skladbu. Mínus by malo prehrávanie posúvať na tú predchádzajúcu. Najprv však prejdem len na začiatok aktuálnej piesne, opakovaním sa dostanem na predchádzajúcu.

Android aj iOS dokážu zobrazovať piktogram orientačne informujúci o zostávaúcej energii v slúchadlách. iPhony a iPady zobrazia tiež exaktnú hodnotu v percentách.

Pri spárovaní s iPhonom som mal problémy s hlasitosťou. Hudbu som prakticky stále počúval na najnižšej hlasitosti, ktorá bola optimálna. Slúchadlá mi potom hlasitosť dovoľovali posúvať už len vyššie. Android nemal s plynulou reguláciou a stišovaním žiadne problémy.

Výrobca sľubuje výdrž 11 hodín. My sme dosiahli o niečo menej, každá hodina počúvania si z batérie odhryzla približne 10 - 15 %. Energiu do vybitých slúchadiel doplníte obyčajným microUSB káblom z počítača alebo akejkoľvek štandardnej nabíjačky od mobilu. Konektor nájdete pod ochranným krytom na ovládacom centre.

Odporúčaná cena: 65,76 eur (Alza.sk)

Záver

Slúchadlá Creative Outlier Sports sú príjemným prekvapením. Za pomerne slušné peniaze získate dobre tesniace in-ear slúchadlá, ktoré vám z uší nevypadnú ani počas tréningu. Potešia ľahko nahmatateľným ovládacím centrom s vystúpenými tlačidlami pre reguláciu hlasitosti. Kvalita zvuku je primeraná ich cene, prekvapia najmä slušnými basmi a obstojnými výškami.

Creative mohol pridať ešte plnú vodeodolnosť. Upozorňujeme aj na problémy s ovládaním hlasitosti na iPhone, tu si ale nie sme istí, či je chyba na strane výrobcu slúchadiel alebo v operačnom systéme iOS.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Ivan Varmeda 11.01.2017 - 15:02

Zdravicko :-) Mam otazku mimo temy trochu... ma niekto skusenosti so sportovymi sluchatkami "nezvucnych" cinskych mien? Radovo za 10-20 EUR... Priklad: https://www.aliexpress.com/item/IPUDIS-Sports-Bluetooth-Earphone-Ear-Hook-Wireless-Earbuds-Stereo-V4-1-Portable-Headset-110mAh/32718569422.html?spm=2114.13010208.99999999.271.jgBhVl Nie som ziaden audiofil, nepotrpim si na kvalitny zvuk, najma pri behu :-)

Nightmare12.01.2017 - 00:21 Trvalý odkaz

to musis oslovit Mentala ;)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne12.01.2017 - 13:38 Trvalý odkaz

Lamax obchadzaj zdaleka. Aj ked ich reklamna kampan masiruje mozgy z kazdej strany.

Peter12.01.2017 - 18:02 Trvalý odkaz

Oki. A vies poradiť nejaké Bluetooth slúchadlá toho typu ale cenovo lacnejšie? Tak do 50€? (Najlepšie by boli také do 30, potrebujem ich iba do prace na telefonovanie a popritom hudba, no nemusí byť super kvalita hudby. Na poriadne počúvanie hudby mam iné slúchadlá :)

Celá diskusia 21 príspevkov