O ZTE Hawkeye nie je záujem. Výroba možno ani nezačne

Android s inovatívnou zadnou stenou s lepivým povrchom nezaujal dostatočné množstvo zákazníkov. Peniaze potrebné na jeho výrobu sa pravdepodobne nestihnú vyzbierať a projekt tak skončí fiaskom.

Na výstave CES 2017 v Las Vegas predstavilo čínske ZTE zaujímavý smartfón z projektu CSX, ktorý neskôr dostal meno Hawkeye. Smartfón má byť financovaný z crowdfundingovej kampane na stránke Kickstarter. O jeho funkciách, dizajne i mene hlasovali tisícky zákazníkov zo 176 krajín po celom svete.

Lákadlom mal byť snímač pohybu očí a najmä zadná stena so špeciálnou úpravou, vďaka ktorej mal smartfón držať vo zvislej polohe na väčšine bežných povrchov. Podrobne sme sa ZTE Hawkeye venovali v samostatnom článku.

ZTE ale priznalo, že urobilo chybu. Zaujímavú inováciu skombinovalo s nudným dizajnom a priemernou hardvérovou výbavou. Pôvodná myšlienka vytvoriť telefón s dostupnou cenovkou, aby si ho mohli dovoliť kúpiť zákazníci po celom svete, je chályhodná. No na úspech nestačí len jedna zaujímavá funkcia, v tomto prípade lepivý povrch. Smartfónov strednej triedy s podobnými špecifikáciami ako má Hawkeye je na trhu veľa a ZTE zistilo, že ľudí priemerne vybavený telefón s obyčajným dizajnom a len jednou-dvomi neštandardnými funkciami neláka. Výrobca si uvedomil, že zvolením slabej výbavy nesplnil očakávania fanúšikov.

Na Kikstarteri sa zatiaľ podarilo vyzbierať len zlomok z celkovej požadovanej ceny. Záujemca o novinku má prispieť sumou 199 USD, doručovanie telefónov malo začať v septembri 2017. V čase písania tohto článku tam svietila suma 36 047 USD, potrebných je 500-tisíc dolárov. Do konca ostáva len 22 dní. Pokiaľ sa nestane zázrak a neprispeje štedrý sponzor, projekt skončí fiaskom a ZTE bude zákazníkom vracať peniaze späť.

Hoci sa špecifikácie telefónu môžu meniť, cena už nie. Pravidlá to nedovolujú, a to je problém. Použitím lepších komponentov by narástla výrobná cena, ktorá by nemusela zodpovedať požadovanej sume 199 USD. ZTE na svojom blogu vyzýva: ak by ste mali vybrať jednu alebo dve veci, ktoré by zlepšili špecifikácie telefónu a stal sa tak atraktívnejším, čo by to bolo? Situáciu budeme sledovať.

Zdroj: community.zteusa.com

Diskusia k článku:

tom4as 27.01.2017 - 14:34

Len pre informáciu: Ak sa v poslednej dobe nič nezmenilo, tak sa peniaze vracať nebudú. Na Kickstarteri to funguje tak, že zákazník zaplatí/peniaze sa z karty stiahnu, až keď sa kampaň úspešne skončí. A nie hneď, ak klikne na podporu projektu. Naopak na Indiegogo sa peniaze stiahnu hneď, keď zákazník kampaň podporí.

Lenka Ivančíková27.01.2017 - 15:02 Trvalý odkaz

vdaka za upresnenie. :)

Celá diskusia 2 príspevky