Xiaomi Redmi 4 Prime - neskrývané nadšenie s jedným ale

Recenzia výborne vybaveného a pritom lacného dual SIM androidu s 5" Full HD displejom, veľkou 4100 mAh batériou a kovovým telom.

Lacné smartfóny radu Redmi od Xiaomi sú aj v našich končinách veľmi obľúbené. Dlhoočakávaný nástupca modelu Redmi 3/3S sa mi dostal do rúk a podrobil som ho dlhšiemu používaniu než zvyčajne. Redmi 4 Prime si toľko pozornosti rozhodne zaslúži.

Xiaomi Redmi 4 Prime je prvý, ktorý v tomto modelovom rade ponúka Full HD displej. Rovnako prvýkrát používa Prime verzia iný procesor než bežný model. Rozhodnutie prehĺbiť rozdiel medzi modelmi je od Xiaomi rozhodne zaujímavý krok.

ikona

Základné info: Xiaomi Redmi 4 PrimeCenovo dostupný dual SIM s 5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 3 GB RAM, 13 Mpix fotoaparátom a 4100 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Balenie Redmi 4 Prime sa neodlišuje od ostatných modelov. Nájdeme v ňom už štandardne microUSB kábel, nabíjačku a dokumentáciu. Otázkou je, kedy aj lacné modely Xiaomi budú dodávané s ochrannými krytmi, aké sme mohli vidieť pri Mi 5s Plus alebo Mi Note 2.

Rad Redmi s číslicou 4 sa dizajnom výrazne odlišuje od trojkového. Dôkazom je nedávno testovaný Redmi Note 4 a v rovnakom duchu je dizajnovaný aj Redmi 4 Prime.

Kovové telo už nemá zaoblené okraje ako v prípade Redmi 3S. Zbrúsené hrany, čisté línie a sivý odtieň kovového tela pôsobia veľmi decentne a prémiovo. Už Redmi Note 4 som za zmenu dizajnu chválil, a pri Redmi 4 Prime chválou šetriť tiež nebudem. Dovolím si tvrdiť, že smartfón sa spracovaním bez problémov vyrovná aj vlajkovým lodiam s kovovým telom.

Čo však ostalo zachované je ovládacia schéma. Ovládanie hlasitosti a tlačidlo zapnutia je stále umiestené na pravej strane, hybridný slot ostal na ľavej. Ak môžem niečo kritizovať, sú to tlačidlá pod displejom, ktorým chýba podsvietenie. Väčšie modely Redmi Note túto funkciu majú no bežné Redmi stále nie. Prednú stranu nad displejom dopĺňajú predná kamera a senzory svetla a priblíženia. Na spodku nájdeme microUSB konektor, reproduktor napravo, mikrofón naľavo. USB-C konektor je zrejme stále v nedohľadne vzhľadom na cenu zariadenia.

Na vrchnej stene sídli sekundárny mikrofón, infraport a 3,5 mm konektor pre slúchadlá. Zadná strana sa podobá na Redmi Note 4, no nájdeme tu isté rozdiely. Spodný predel kovového tela má sivú farbu, takisto aj horná časť, ktorá je celá z plastu. Duálny blesk bol premiestnený naľavo od fotoaparátu.

Revolúcia. Toto slovo najlepšie popisuje displej Redmi 4 Prime. Prvýkrát je v 5" Redmi modeli použitý Full HD panel. Doteraz sme sa museli uspokojiť s HD rozlíšením a kto chcel Full HD, musel siahnuť po modeloch Redmi Note. Displej som porovnal s Redmi 3S a môžem povedať, že ide o výrazné zlepšenie. Ide približne o rovnaký rozdiel ako pri 5,5" displeji a rozlíšení Full HD a QHD. Podanie farieb a hodnoty jasu sú tiež veľmi dobré a nemám preto čo vytknúť.

Výkon Xiaomi Redmi 4 prekonáva všetky očakávania. Výrobca smartfón vybavil osemjadrovým procesorom Snadpragon 625 s grafickým čipom Adreno 505. Rovnaký procesor nájdeme u konkurencie akou je Asus ZenFone 3, Huawei Nova alebo Moto Z Play. Všetko sú to smartfóny s cenovkou vyššou než 300 €. Výkonom tak Xiaomi Redmi 4 zodpovedá smarfónom, ktoré sú približne dvojnásobne drahšie. V AnTuTu som nameral 62208 bodov, čo je rozhodne veľmi dobrý výsledok pre low-endový smartfón. Hral som hry, telefón denne používal a počas troch týždňov som nezaznamenal žiadne zaváhania či mrznutia. Real Racing 3 bežal plynulo a na vysokých detailoch. Výkon Redmi 4 Prime patrí medzi jeho najväčšie pozitíva.

Konektivitou Redmi 4 Prime nesklame, mňa naopak príjemne prekvapil. Nechýba LTE, 5 GHz Wi-Fi, infarport, FM rádio či USB OTG. Ide teda o veľmi solídnu výbavu, hlavne keď zoberiem do úvahy cenu a to, že 5 GHz Wi-Fi chýba u výrazne drahšieho Redmi Pro. Hybridný slot a LTE siete sa žiaľ zmeny nedočkali, opäť teda ide o neaktívny dual SIM a podporované sú iba B1 (2100), B3 (1800), B7 (2600) LTE frekvencie. Čítačka odtlačkov umiestnená na zadnej strane fungovala bez problémov, rýchlo a spoľahlivo.

Reproduktor sa hlasitosťou zaradil uprostred pomyslenej tabuľky testovaných smartfónov s hodnotami 91,5 dB pri vzdialenosti 10 cm a 106,9 dB pri bezprostrednej blízkosti zvukometra.

Nadstavba MIUI neprináša žiadne vylepšenia, pre viac informácii o tejto nadstavbe si prečítajte samostatný článok alebo recenzie pre ostatných smartfónov Xiaomi.

Hlavný fotoaparát v porovnaní s Redmi 3S na oko neprešiel takmer žiadnou zmenou. Podľa papierových špecifikácií sa dozvieme, že sa zmenilo clonové číslo z f/2.0 na f/2.2 a pribudol dvojfarebný LED blesk. Prekvapením preto pre mňa bolo, aké dobré fotografie dokáže Redmi 4 Prime zhotoviť. Reč je predovšetkým o nočných fotkách, ktoré majú výrazne menej šumu a odstránený bol aj nepríjemný ružový nádych prítomný pri Redmi 3S. Fotografie počas dňa majú viac detailov a HDR funguje veľmi pekne.

Predný fotoaparát tiež podáva lepšie výkony ako sme mohli vidieť pri predchodcovi. Fotografie aj za slabšieho svetla majú viac detailov a menej šumu. Zaujímavosťou je, že predná kamera konečne dokáže nahrávať Full HD videá v natívnej aplikácii fotoaparát. Niektoré predchádzajúce modely Redmi mali s týmto problém a natáčali iba v HD. Pokiaľ ste chceli natáčať vo vyššom rozlíšení, museli ste použiť alternatívnu aplikáciu pre natáčanie.

Výdrž batérie je podľa mňa najsilnejšou stránkou tohto smartfónu. Rukami mi už prešlo viacero smartfónov rôznych značiek a Redmi 4 Prime mal zo všetkých najlepšiu výdrž na batériu. Tá pri mojom používaní stabilne dosahovala 10 hodín a viac zapnutého displeja. Pri siedmych a ôsmych hodinách vravím, že mi smartfón vydrží dva dni, tento vydrží ešte viac. Párkrát som sa dostal aj cez jedenásť hodín a to stále pri mojom bežnom, ale veľmi náročnom používaní. Menej náročný používateľ by preto Redmi 4 Prime mohol používať kľudne aj tri dni. To je naozaj nevídaný a veľmi zriedkavý výsledok. Xiaomi Redmi 4 Prime má preto odo mňa v tejto oblasti veľkú poklonu. Nabíjanie veľkej 4100 mAh batérie trvá dve a pol hodiny, tu sú odmerané hodnoty:

- 5 min = 3 %

- 10 min = 6 %

- 15 min = 8 %

- 30 min = 18 %

- 60 min = 40 %

- 90 min = 68 %

- 120 min = 92 %

- 149 min = 100 %

Zo zaujímavosti som sa pokúsil telefón nabiť rýchlejšie pomocou Quick Charge 3.0 nabíjačky, no rozdiel bol zanedbateľný, iba sedem minút.

Výhody:

+ výborný pomer cena / výkon

+ výkonný procesor Snapdragon 625

+ pekný Full HD displej

+ elegantné kovové spracovanie

+ výborná výdrž na batériu

+ 5 GHz Wi-Fi, FM rádio a infraport

+ nadstavba MIUI 8

+ lepšie fotografie v porovnaní s predchodcom

Nevýhody:

- chýba 800 MHz LTE

- hybridný slot

Orientačná cena: 220 €

Záver

Xiaomi Redmi 4 Prime je výborným nástupcom radu Redmi 3S. Hodnotnejší dizajn, lepší displej, vysoký výkon a excelentná výdrž na jedno nabitie robia z Redmi 4 Prime jeden z najlepších smartfónov do 250 €. Ja som Redmi 4 Prime kúpil Číne, čo je síce lacnejšie, no prináša aj isté neýhody. V slovenských e-shopoch cena mierne prekračuje dvestoeurovú hranicu, no v porovnaní s nákupom z Číny sa nemusíte sa báť o záruku, absenciu slovenčiny či redukcie na európske zásuvky. Momentálne ešte nie je dostupná globálna verzia s podporou 800 MHz LTE siete, jej vydanie je však zrejme len otázkou času.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Knoxville 02.02.2017 - 03:37

Na to ze si telefon pouzival "akoze" tri tyzdne dost odflaknuta recenzia. Je pekne ze spominas hlasitost hlasneho reproduktora ale co tak napisat aj jeho kvalitu? Rovnako aj pri natacani videa. Je fajn ze sa dozviem ze mobil uz dokaze natacat videa vo FullHD rozliseni a to aj bez pouzitia doinstalovanej aplikacie ale nikde v recenzii sa nepise jeho kvalita. Nie je to od teba prva,takto povrchne napisana recenzia. V urcitych parametroch pristroja ktore potencionalneho kupcu urcite zaujimaju,nulova vypovedna hodnota...

Chrocht1202.02.2017 - 10:34 Trvalý odkaz

Ahoj, zajímalo by mě od koho byl telefon kupován ( pokud není z číny ) a jak je to s voláním ?
Četl jsem o výpadcích signálu ...

Borland02.02.2017 - 11:52 Trvalý odkaz

Kedysi ma Xiaomi veľmi fascinovala ako značka. Teraz mi už také terno nepripadá. Najmä ak si vezmem do úvahy taký Honor 7 lite za 195€. Je jasné, že batériou sa Xiaomi Redmi 4 Prime nebude rovnať, ale fotoaparát ponúkne viac (najmä mnou obľubený režim light painting), nehovoriac o podporovanom LTE 800MHz pásme, čo je pre niekoho rozhodujúce. Vidím to z pohľadu NE-hráča, takže výkon telefónu u mňa nerozhoduje. Snáď Xiaomi začne strkať tie global LTE do všetkých telefónov.

ondrakomous02.02.2017 - 20:19 Trvalý odkaz

Borland:xiaomi jsou porad top china telefony, kazdej na to mame jinej nazor, xiaomi je pro me osobne porad vic jak huawei. tenhle telefon je sympaticky, u nas se prodava za 214euro s dvouletou zarukou, to si myslim, ze je dost dobra parada. je pravda, ze aktualne vyprodejova motorola x play se stejnym chipsetem nabizi malinko vic.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne02.02.2017 - 20:29 Trvalý odkaz

Ja stale neviem predychat mierne sklamanie z redmi note 3 pro. Nie je to zly telefon, mnoho ludi, ktori ho maju ho chvalia a pochvaluju. Mne ale na chut neprisiel a ten MIUI system, v global verzii kym som sa nedostal k SK/CZ to bolo nieco.. uff.. Keby okolo toho nebolo tolko majstrovania.

//edit: to ale neznamena zeby tento telefon (alebo iny xiaomi) bol zly, len ja mam ine preferencie.

Celá diskusia 27 príspevkov