Prehľad: véčka na trhu

Prehľad vyklápacích telefónov na našom trhu Telefóny v cenovom rozpätí od 35 do 150 €.

Po dlhšej dobe sme sa opäť rozhodli priniesť vám ďalší prehľad. Tentoraz je téma venovaná telefónom s vyklápacou konštrukciou, ľudovo nazývaným aj véčka. Véčka sú momentálne nedostatkovým tovarom. Výrobcovia v snahe priniesť čo najvybavenejšie telefóny s čo najväčším displejom postupne ustúpili od tejto, ináč veľmi praktickej, konštrukcie.

Priekopníkom vyklápacích telefónov bola Motorola so svojim radom V. Určite si pamätáte na historické kúsky ako V100, V50 či V300 a V500. Najväčším véčkovým hitom od čias prastarej StarTac bola jednoznačne Motorola RAZR V3.

fotkafotkafotkafotkaMotorola V100 - Motorola V50 - Motorola V300 - Motorola V500

Vyklápacie telefóny boli ešte pred piatimi rokmi veľmi populárne, no dnes už patria skôr medzi raritu. Takmer každý väčší výrobca má v ponuke aspoň jeden model tejto konštrukcie, no väčšinou ide o low-end, prípadne slabšie vybavený mid-end, o ktorý ľudia (kvôli funkčnej výbave) nemajú záujem. Ak nepatríte medzi náročných používateľov mobilných telefónov a preferujete jednoduchý a praktický spôsob ovládania hovorov, prichystali sme pre vás prehľad véčkových mobilných telefónov, ktoré si ešte dnes môžete za pár desiatok eur kúpiť.

* Ceny telefónov sú orientačné. *

Nokia 2720 fold

Nokia 2720 fold je jedným z low-endových, no dizajnovo podarených telefónov za pomerne nízku cenu. Ponúka síce malý displej, slabý fotoaparát a absenciu pamäťových kariet, no zaujala ma najmä nevšedným dizajnom s pomerne dobrou konštrukciou, FM rádiom s RDS, časovanými profilmi (na ktoré si neuveriteľne rýchlo zvyknete!) a výbornou kalkulačkou, ktorá sa mi mnohokrát zišla. Nokia 2720 fold je skrátka sympatický low-end, ktorý by som si vedel predstaviť ako sekundárny záložný telefón.

Cena: okolo 65 €

fotka

RECENZIA: Nokia 2720 fold

Galéria: Nokia 2720 fold

Nokia 3710 fold

Nokia 3710 fold je už starší telefón, ktorý bol predstavený začiatkom minulého leta. Telefón patrí do štýlového radu fold, ktorý je určený najmä ženám. Nokia 3710 fold ponúka všetky výhody uzavretého systému Series 40 6th edition, 3,2-megapixelový fotoaparát s autofókusom a LED bleskom či podporu GPS s bezplatnými Ovi mapami. Okrem toho ponúka štandardnú výbavu mid-endov od Nokie, teda QVGA displej s dobrou čitateľnosťou, 2,5 mm konektor, FM rádio a podporu sietí tretej generácie. Nokia 3710 fold sa ešte stále predáva v internetových obchodoch za cenu okolo 145 €.

Cena: okolo 145 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: Nokia 3710 fold

Nokia 7020

Nokia 7020 je telefón, ku ktorému som pristupoval pred rozbalením skepticky a považoval ho za ďalší zbytočný low-end. Po chvíľach strávených s telefónom a naštudovaní si koncovej ceny zariadenia som bol milo prekvapený. Funkčne pomerne slušne vybavený elegantný telefón za smiešne nízku cenu. Nokia 7020 má pekný displej, nový uzavretý operačný systém a obsahuje tradičné prednosti Nokií - časované profily, aktívny pohotovostný režim, možnosť nastavenia rôznych veľkostí písma pre menu aj správy či možnosti zobrazenia a usporiadania menu. Nesmiem taktiež zabudnúť na veľkú a pohodlnú klávesnicu.

Cena: okolo 95 €

fotka

RECENZIA: Nokia 7020

Galéria: Nokia 7020

LG GB220

Aj spoločnosť LG má v ponuke svoje vlastné low-endové véčko. Model GB220 je telefón so zaujímavým dizajnom, no veľmi jednoduchými funkciami. Ponúka displej so zastaralým a netradičným rozlíšením 144 x 176 bodov, megapixelový fotoaparát bez možnosti nahrávania videa a hudobný prehrávač s FM rádiom. Okrem netradičných parametrov je zvláštna aj absencia webového prehliadaču a Javy.

Cena: okolo 55 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: LG GB220

Samsung E1150

Pri low-endových véčkach ešte ostaneme. Samsung E1150 sa stal slávny najmä v čase uvedenia špeciálnej Prima akcie od Orangeu. Ide o veľmi jednoduché véčko s jedným displejom a tou najzákladnejšou výbavou. V ponuke chýba dokonca aj FM rádio. Samsung sa snaží nalákať zákazníkov na atraktívny dizajn a dlhú výdrž batérie. E1150-ka totiž údajne vydrží až 8 hodín telefonovať.

Cena: okolo 35 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: Samsung E1150

Sony Ericsson Jalou

Sony Ericsson Jalou je lepšie vybavené módne miniatúrne véčko, ktoré dokonca vyšlo aj v špeciálnej edícii Dolce & Gabanna. Jalou prináša v elegantnom hranatom tele 3,2-megapixelový fotoaparát, hudobný prehrávač s podporou TrackID, FM rádio s RDS či v prípade americkej verzie aj vstavané GPS. Pri fotoaparáte však zamrzí absencia autofókusu a prisvetlovacej diódy. O konektivitu sa starajú rýchle prenosy cez HSDPA, o lokálne prenosy zasa Bluetooth a Fastport.

Cena: okolo 125 €

fotka

ZÁKLADNÉ INFO: Sony Ericsson Jalou

Sony Ericsson W508

Sony Ericsson W508 patrí, napriek označeniu mid-end, medzi najvybavenejšie véčka, ktoré môžete oficiálne zohnať v našich obchodoch. Biela farba mu sluší, dámy ocenia tiež druhý kryt v balení a snáď aj dobrú dátovú výbavu, Walkman prehrávač, pohybový senzor prepojený s krokomerom a rôzne iné drobnosti. K dokonalisti mu chýbajú nejaké vlastnosti, ale to na druhú stranu vyvažuje príjemná cena. Kolega Boris (a tiež aj jeho okolie) si počas minuloročného testovania telefón pochvaľoval.

Cena: okolo 150 €

fotka

RECENZIA: Sony Ericsson W508

Galéria: Sony Ericsson W508

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.09.2010 - 19:27

Erik: Skoda, ze vyrobcovia zanevreli na telefony veckovej konstrukcie. Uz dlho nic pekne nikto nevyrobil... Same dotykove.. :-( Sice, aj ja mam dotykovy telefon, ktory vyuzivam dostatocne, ale na druhe cislo by sa zislo nejake pekne vecko...

anonymous20.09.2010 - 20:42 Trvalý odkaz

Peter: Ja mám Motorolu KRZR K1 black a napriek tomu , že je to už "starý" typ , dokážem s nim ešte "zamachrova?" :-)

anonymous20.09.2010 - 21:10 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: Ja som kedysi velmi obdivoval Motorolu V3 D&G verziu a tiez aj KRZR K1 so Swarovski krystalmi osadenymi na celej prednej strane. Tieto telefony som videl iba raz v zivote a nedali sa hadam nikde dostat.

anonymous20.09.2010 - 21:24 Trvalý odkaz

martinsvk: Z tých vyklápa?iek sa mi najviac pozdáva SE jalou a nielen cenou :)

anonymous20.09.2010 - 21:39 Trvalý odkaz

eurino: Heh dobre hovorite s Risom sme to nedavno riesili , lebo som mu pisal a hladal nejake vecko a tiez sme lamentovali , ze hold vyrobcovia nato kaslu a ja by som bral take stylove vecko veru ...

Celá diskusia 18 príspevkov