Poradňa: Ako uložiť prílohy z e-mailu do iPhonu alebo iPadu?

Operačný systém iOS na iPhone a iPade je uzavretejší než Android. Práca s prílohami a súbormi môže byť o niečo zložitejšia. Poradíme, ako ju zvládnuť.

Poradňa je séria víkendových článkov na Fony.sk, kde sa snažíme odpovedať na vaše otázky zaslané na e-mail redakcia@fony.sk. Dnes skúsime pomôcť Karolovi.

"Dobrý deň, chcem sa na vás obrátiť so žiadosťou o radu. Mám dva problémy. Prvý: keď mi príde na iPhone 6S aktualizácia na Facebook, tak ma nepustí aktualizovať cez mobilné dáta. Vraj je súbor je príliš veľký a musím sa pripojiť na Wi-Fi. Mne to však nevadí, ja mám od operátora neobmedzené dáta a chcem to aktualizovať bez mobilné dáta. Dá sa to niekde v nastaveniach zmeniť?

Druhý problém sa týka iPadu. Kúpil som si letenku od spoločnosti WizzAir cez iPad. Stiahol som si ju vo formáte PDF a vôbec ju neviem v iPade neviem nájsť. Neviete, kde sa ukladajú PDF súbory v iPade? Nie je tu nič také ako napr. Moje súbory. Ďakujem."

Prvému problému nie celkom rozumieme. iPhone by mal byť schopný stiahnuť cez mobilné dáta ľubovoľnú aplikáciu. Nehovoriac o obyčajných updatoch, ktoré majú len niekoľko desiatok megabajtov. Jednoducho stačí otvoriť položku aktualizácií v App Store a kliknúť na tlačidlo Aktualizovať pri konkrétnej aplikácii.

Podobnú hlášku si pamätáme len zo sťahovania veľkých hier alebo offline máp. Karol možno bude musieť túto konkrétnu aktualizáciu stiahnuť (z nám neznámych dôvodov) cez Wi-Fi. Ostatné už by mali fungovať aj cez mobilné dáta.

V Nastaveniach a položke iTunes a App Store si môže zapnúť aj automatické aktualizácie a využívanie mobilných dát pri nich. V takomto prípade zapne dva posledné prepínače.

Letenku od WizzAiru si, podľa toho čo píše, zrejme v skutočnosti nestiahol. Predpokladáme, že mu ju aerolinka poslala e-mailom. Kedže iPhone a iPad pracujú so súbormi inak než androidy, PDF-ko pravdepodobne otvára v aplikácii Gmail alebo v natívnom klientovi Mail.

iOS nedovoľuje súbor len tak pohodiť do vnútorného úložiska. To ale môžu ľubovoľne využívať akékoľvek aplikácie. Položky potom môžete uložiť "do aplikácie" (a priestoru, ktorý jej iOS vyčlení). Do iPadu napríklad nemôžete len tak presunúť film vo formáte .mkv. Ak si ale stiahnete VLC player, môžete filmy poslať rovno do aplikácie VLC. Iné prehrávače síce súbor neuvidia, ale to je daň za vyššiu bezpečnosť.

Karol teda najprv vo svojom iPade musí mať aplikáciu, ktorá s PDF-kami vie pracovať. Môže si stiahnuť napr. PDF Expert alebo využiť integrovaný iBooks. Potom postačí otvoriť e-mail s letenkou, kliknúť na Zdieľať a súbor kopírovať alebo importovať do niektorej z tejto dvojice.

Slušné aerolinky ponúkajú aj samostatnú aplikáciu alebo aspoň mobilné rozhranie, ktoré rozpozná, že sa prihlasujete z iPhone, presnejšie prehliadača Safari. Palubný lístok vám potom umožnia uložiť do praktickej aplikácie Wallet priamo v iOS.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku. Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

habik11 04.06.2017 - 13:30

Apple obmedzuje sťahovanie a teda aj aktualizácií väčších ako 100MB cez mobilné dáta a nedá sa to obísť. A k tej letenke asi už každá väčšia spoločnosť ponúka uloženie do wallet, v e-maily sa hore vpravo objaví ikonka wallet a po jej kliknutí sa letenka pridá do tejto aplikácie. Na letisku sa pred leto automaticky zobrazí na zamknutej obrazovke kde už len potom stačí priložiť iPhone k čítačke a pustí vás to.

Karol04.06.2017 - 23:47 Trvalý odkaz

Naozaj sa to nedá obísť?...nedá sa to niekde v nastaveniach zmeniť?

Celá diskusia 2 príspevky