Nokia N8

SKÚSENOSTI majiteľaPoznámky na základe dlhodobého používania.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

RECENZIA: Nokia N8

Galéria: Nokia N8

FÓRUM: Nokia

Prečítajte si skúsenosti Richarda Hombauera.

Kedysi som mal hlavnú SIM kartu každý mesiac v inom telefóne. Posledné dva roky už telefóny zvyčajne len fotografujem a recenzie len editujem a dopĺňam do nich vlastný názor. Stále mi tak každý telefón recenzovaný pre Fony.sk prejde rukami, prehľad nestrácam, ale svoj mobil si už vyberám oveľa poctivejšie. Z Nokií N82, N95 8GB a E71 som sa cez iPhone 3GS dostal k androidom - HTC Desire, Sony Ericsson Xperia X10 mini a Samsungu Galaxy S. Ten posledný mi výnimočne prirástol k srdcu. Asi tak, ako svojho času N82 alebo neskôr 3GS. Možnostiam OS Android som dokonale prišiel na chuť a "Symbian na tretiu" ma absolútne nelákal. Z profesného hľadiska som si však povedal, že Nokii musím dať šancu, a tak som po niekoľkých týždňoch, kedy som mal v N8 len testovaciu SIM kartu, vložil do vlajkovej lode Nokie moju hlavnú SIMku.

Pôvodný zámer bolo natočiť nezvyčajné video, ktoré komplexne zhrnie všetky moje skúsenosti a pocity s N8-kou. Lenže, video fakt nie je sranda, čas letí, tak som sa rozhodol všetko spísať do tohto článku.

Spracovanie a dizajn

Dizajn N8 ma nijak nepriťahoval, ale chválim odlišnosť od všetkých "ajfonoidných" tvarov. Čierna verzia sa mi nakoniec celkom páči a keby som mal na nej originálny gumený kryt, získala by si ma ešte viac. Oceňujem prístup k pamäťovej karte a SIM karte z boku, hardvérové tlačidlo fotoaparátu, odhalený microUSB (áno, nemám rád kryty nabíjacieho konektora), atď. Materiály sú vyslovene kvalitné, sklo displeja tiež.

Displej

Je malý. Na výšku tak výrobca obmedzil klávesnicu na alfanumerickú, na ležato píšete na QWERTY. Ja s preklepmi a nechuťou. Väčší displej a prispôsobiteľná klávesnica Smart Keyboard pre androidy mi naozaj chýbajú. Tak isto implementácia virtuálnej klávesnice do systému stále nie je dokonalá. Klik sem, potom tam, potom ešte raz, napísaný text potvrdiť, zase klik...totálne nedoriešené.

Úžasne návyková vec je stály šetrič displeja s veľkými hodinami...až dokiaľ nezistíte, že neupozorňuje na zmeškané udalosti. Tak šup do nastavení, zmena šetriča na "prehrávač", hodinky sa zmenšia asi desaťnásobne, ale konečne vidím aj indikáciu prijatej SMS alebo zmeškaného hovoru. Svetlo dýchania / upozornenia okolo hlavného tlačidla považujem za neviditeľné. V noci je jeho nízka intenzita výhodou, cez deň vôbec.

Blokovanie a odomknutie displeja posuvným ovládačom v pravej bočnej stene môže byť pre niekoho výhodou, ja som si radšej doinštaloval nUnLock z Ovi Storu. Zablokovanie dvojitým stlačením hlavného tlačidla, odblokovanie v štýle iPhonu. Fajn. Akurát po každom spustení mobilu musím aplikáciu naštartovať, automatické spustenie je súčasťou platenej verzie. Keby bola N8 moja na dlhšie obdobie, určite si nUnLock kúpim.

Domáca obrazovka je...nudná. Ani praktická veľmi nie je, ale to je vecou vkusu. Umiestniť na ňu môžete množstvo informácií, ale mne chýba krása a efektivita androidu. Hop do Ovi Storu a už ťahám SPB Mobile Shell. 30-dňová skúšobná verzia mi bude zatiaľ stačiť. Aplikácia automaticky zruší blokovanie displeja dvojitým stlačením tlačidla, a tak nUnLock ďalej používam prakticky len na odblokovanie. Škoda, ale zase mám k dispozícii oveľa lepší kalendár (ten v rámci Symbianu je priam tragicky zastaraný), plynulé prechody, krásnu predpoveď počasia, parádny indikátor batérie... Jediné, čo mi tu chýba, je widget s poslednými prijatými e-mailami. Ikona s obálkou a číslom 525 (neprečítaných e-mailov) mi naozaj veľa nepovie.

Zábava

Na fotoaparát som sa tešil...až do momentu, kedy som si oživil všetky spomienky na vypálené oči fotografovaných osôb xenónovým bleskom. Dnes už asi viac ocením silnú dvojitú diódu než xenón, ktorý mi neposlúži ani ako svietidlo. Treba však uznať, že fotoaparát N8 patrí kvalitou k tomu najlepšiemu na trhu. Krásne video, pekné snímky, dobrá hardvérová spúšť a hlavne široké ohnisko, takže z rovnakej pozície odfotografujete väčšiu časť krajiny než napríklad s N82-kou aj s Galaxy S. Fotoaparát je fakt super, len tie červené oči...

Prehrávač hudby veľmi nevyužívam, stačí mi aj najjednoduchší, ale páči sa mi FM transmitter. Využil som to v testovacom aute, do ktorého som si zabudol zobrať USB kľúč a šli sme na dlhšiu cestu, ktorú sme si spríjemnili hudbou z mobilu. FM rádio nefunguje bez pripojených slúchadiel, a tie ja zásadne nikam so sebou nenosím, takže ho veľmi nevyužívam. A Ovi Store je príliš chudobný na aplikácie so streamingom našich rozhlasových staníc.

Prehrávanie DivX filmov bolo pre mňa milým prekvapením, no systém si neporadí so súbormi väčšími než 2 GB.

Ovi store ponúka ešte menej aplikácií, než som si myslel. Ale viem, že na tom v Nokii stále pracujú a snažia sa vývojárov všemožne podporovať. Aj Fony.sk tam majú vlastný widget. AppStore aj androidový Market sú však oveľa ďalej. To si treba priznať. Ak vás ponuka aplikácií v Ovi Store zaujíma, stačí kliknúť na store.ovi.com.

Ovi Mapy majú toľko nevýhod, že som až prekvapený. Zadarmo sú fajn, ale ak neviem presný názov ulice, nikdy sa na ňu nedostanem. Inteligentnú klávesnicu tu vôbec nehľadajte. Chcete ísť na Fatranskú ulicu v Sučanoch? Zadajte "Fatranská, Sučany", inak nebudete úspešní. Grafika je veľmi pekná, hlas slovenskej dominy odstrašujúci. Novinkou je Map Reporter - hlásenie chýbajúcej ulice, nesprávnej cesty, nesprávnej jednosmerky, zablokovanej ulice, zlého rýchlostného limitu, nevhodnej ulice pre chôdzu či zlého osvetlenia ulice. Ovi Mapy zadarmo hodnotím ako dobrý produkt, ale za peniaze sú tu lepšie navigácie - Navigon či Sygic Aura. Na Ovi mapách ma najviac mrzí, že pri jednoduchom zobrazení mojej pozície nevidím nikde aktuálnu rýchlosť pohybu. Takýto režim rád využívam v súkromnom aute s Garminom aj na androide s Aurou. Spotreba batérie navigáciou je prekvapivo vysoká - pol hodina navigovania diaľnicou a z 85 % batérie bolo zrazu 55 %.

Práca

Nokia N8 ponúka inteligentné vyhľadávanie kontaktov, to som veľmi rád. Túto funkciu ponúka aj spomínaná nadstavba SPB Mobile Shell, ale musím sa priznať, že virtuálna telefonická klávesnica N8 sa mi páči viac.

Počas telefonovania som si viackrát všimol nízku maximálnu hlasitosť. To isté platí aj pre hlasné handsfree, ktoré patrí spomedzi konkurentov medzi najtichšie.

Najväčším sklamaním sú dátové profily a e-maily:

Symbian^3 nedokáže vypnúť Wi-Fi. Ak sa raz doma pripojím k Wi-Fi sieti, môžem všetko možné v nastaveniach deaktivovať, prepnúť na manuál a podobne, aj tak sa N8 k danej Wi-Fi sieti pripojí. Štve vás to tak, ako mňa? Šup do Nastavení - Pripojenie - Nastavenia - Cieľové lokality. Podržte prst na danej Wi-Fi sieti a vymažte ju. Nejde? Asi ste k nej práve pripojení. Skúste zmeniť aspoň prioritu jednotlivých miest prístupu - opäť podržaním prsta na danom prístupovom bode, klik na upravenie priority a potom klik na pozíciu, na ktorú chcete Wi-Fi sieť alebo internetový profil presunúť. Toto je celý fígeľ. Buď Wi-Fi na tomto mieste vymažete z pamäte, alebo sa k nej bude stále N8 pripájať. Naozaj ma to otravovalo. Ešte horší je však fakt, že profil, ktorý používam na Exchange, sa využíva prakticky non-stop, a ako správny symbianista už správne tušíte, že to, čo N8 práve používa, nezmeníte. Používanú sieť nevymažete. Šialené.

Pikoškou je, že sa ma N8 občas, a niekedy až príliš často pýtala: "Vyžaduje sa spojenie so sieťou. Definovať miesto prístupu spojenia? Áno - Nie". Nikdy som nevedel, ktorá aplikácia to žiada, takže som len hádal, aké APN v danom momente zvoliť. Klik na odpoveď Nie sa totiž vždy stretol s opakovaním otázky. Napríklad v nastaveniach GPS mám povolenú asistenciu sieťou. Rád používam aplikáciu Speedometer, ktorá v aute pekne zobrazuje aktuálnu rýchlosť. Nemusím tak stále pozerať na prístrojový panel, všetko mám v blízkosti zorného poľa. Ak raz potvrdím, že nechcem pripojiť ku sieti, očakávam, že Nokia pochopí, že si má poradiť výhradne s GPS signálom. Nie, do minúty vás znovu vyzve vybrať niektorý internetový profil. A tak je tomu pri množstve ďalších aplikácií.

E-mailový klient je kapitolou samou o sebe. Používam Gmail a tiež som si zvykol, že chcem do mobilu online stiahnuť kontakty a kalendár, a synchronizovať ich cez Google sync s Google službami. Na takéto veci slúži Mail for Exchange. Takáto schránka tu môže byť len jedna. Menom je Gmailová adresa, názov servera a doména sú m.google.com. Jednoduché. Do N8 som tak dostal Google kontakty, kalendár aj e-maily. Neskôr mi niektoré veci synchronizovalo oneskorene, ale to len občas. Mail for Exchange rieši tiež problémy s kódovaním e-mailov pri klasickom nastavení schránky. Áno, Symbian má aj po toľkých rokoch stále problémy s kódovaním správ.

Internetový prehliadač som používal minimálne. Hoci ponúka pekné zobrazovanie stránok aj s flash animáciami, navigácia v prehliadači je pre mňa maximálne nepohodlná. Radšej mám Operu Mini. Tú využívam na ranný monitoring médií cez zabudovanú RSS čítačku, aj na Facebook, aj na fórum na wapovej verzii Fony.sk.

Drobnosti navyše

HDMI redukciu som ani raz nevyužil. Radšej by som mal na mobile zelené a červené tlačidlo. Aj preto by u mňa zvíťazil model C7-00 (i keď fotoaparát bez zaostrovania...). Keby bola v balení redukcia z miniHDMI na 3 x CINCH, podobne ako na N82 (3,5 mm -> 3 x cinch), tak by som sa potešil viac. Veď koľko vašich rodičov a starých rodičov, ktorým ukazujete fotky z dovolenky z mobilu, majú LCD televízor s HDMI? A keď už ho aj majú, vlastnia tiež HDMI kábel, alebo aj ten si budete nosiť spolu s redukciou?

USB host s redukciou poslúži na pripojenie USB kľúča s DivX filmami či hudbou. Toto oceňujem. Nokia N8 harddisk neutiahne, klávesnicu tiež nie, myš rozpozná a na obrazovke zobrazí tradičnú počítačovú šípku.

Slovník s výslovnosťou jednotlivých slov je perfektná vec a na webe Nokie si môžete už roky stiahnuť množstvo jazykových kombinácií.

Ak nefandíte službám Googlu, doteraz ste mali Nokie, tak do N8 svoje kontakty, udalosti či poznámky rýchlo prenesiete cez Bluetooth. Potom máte k dispozícii pravidelné zálohovanie vybraných vecí na microSD kartu alebo je k dispozícii online Synchronizácia Ovi.

Hľadanie v celom obsahu telefónu je tiež výsadou symbianových Nokií už nejaký ten rok a nechýba ani modelu N8.

Výmena SIM karty je síce vďaka slotu v bočnej stene rýchla, ale telefón sa po nej aj tak reštartuje.

Veľkou výhodou je možnosť nabíjania telefónu microUSB aj nokiáckou nabíjačkou. Batéria N8-ky však mohla byť o 300 mAh silnejšia.

A nezabúdajte, že Symbian je asi posledný OS, ktorý vás dokáže zobudiť aj vo vypnutom stave. A to sa občas môže hodiť. Predpokladám, že aj po vypnutí mobilu kvôli slabej batérii sa budík aspoň na chvíľu zapne. Po vypnutí budíka sa telefón opýta, či ho chcete zapnúť. Aby som však túto funkciu nevynášal prehnane do nebies, na iných telefónoch nechýba režim off-line (lietadlo), ktorý odpojí GSM modul, Wi-Fi aj Bluetooth, a tak je v danom stave spotreba energie mobilu naozaj minimálna. Spotreba energie vypnutej N8-ky však bude vždy ešte nižšia.

Záver

Nokia N8 nie je určená tým, ktorí majú už Symbianu plné zuby a chcú skúsiť Android alebo iPhone. Práve naopak. N8 je určená zarytým symbianistom, ktorí sa konečne dočkali poriadnej vlajkovej lode, pretože N97 a N97 mini boli svojho času skôr sklamaním. Mnohí si na N8 počkali s N95-kou v ruke a spravili dobre. A ďalší sa už nejaký čas trápia s 5800-kou. Pre nich bude N8 krokom vpred. Funkčne je to jednoznačne najvybavenejší mobil na trhu. Ale na ten systém si ja osobne tak ľahko nezvyknem. Zadávanie textu chce zásadnú zmenu a Ovi Store potrebuje stovky ďalších užitočných aj hravých aplikácií. Kde je Solitaire, kde sú poriadne kalendáre, kto zaplatí 3 eurá za Angry Birds...? Nokia N8 tu mala byť o rok skôr. To by bolo delo. Dnes potrebuje súrne nástupcu s vyriešenými nedostatkami. Lebo Apple, HTC a Samsung, na rozdiel od Nokie, na vavrínoch nezaspali.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.01.2011 - 20:53

Vystupná kvalita obrazu HDMI/foto ? Jedná nejasnosť (možno ho mám ešte krátko): Neviete poradiť s prezeraním fotiek z N8 na HD resp. FullHD telkách? Mám pocit, že pri prezeraní fotiek cez HDMI v inej aplikacii než NOKIA VELKA OBRAZOVKA (Nokia big screen) rozlišenie prezeraných fotiek nezodpovedá HD kvalite - je nižšie. Ďalšia vec: fotografie sa nedajú prezerať v priečinkoch - všetky ich zobrazuje (aj načitáva) naraz - amblok. Aplikácia "Photo broser 2" vidí fotografie v priečinkocj, ALE kvalita zobrazenia na FullHD / HD telke je nižšia než v aplikácii Nokia big screen. Alebo sa mýlim?! VEĎ N8-ka je predsa "MULTIMEDIÁLNE DELO" v ktorom prim hrá práve fotoaparát?! Mám ju cca 2 mesiace a myslím si, že je to stále najlepší produkt Nokie. Priznávam - možno niečo ešte neviem v tom prezeraní fotiek a videí... Zdravím, budem vďačný za radu

anonymous21.01.2011 - 21:08 Trvalý odkaz

fel: budenie ked je mobil vypnuty dokaze aj bada...

anonymous21.01.2011 - 21:29 Trvalý odkaz

riki: Svojho casu som tiez nejaku dobu testoval tento mobil a som rad, ze niekto s nadhladom potvrdil to co som o nej hovoril. Ajked som bol za to sprdavany. Neni to zly mobil, to isto nie, ale kto uz nastupil na lepsie tak urcite ho N8 neocari.

anonymous21.01.2011 - 22:23 Trvalý odkaz

Jano: Budenie keď je mobil vypnutý, dokáže v tejto dobe každý novší mobil.
To jedno malé tlačítko pod displayom sa mi tam zdá dosť smiešne.

anonymous21.01.2011 - 22:55 Trvalý odkaz

ZraLOCK: toto je najhorsie plus minus ake som kedy cital :(, toto vobec nie je objektivne hodnotenie. na kazdom jednom mobile najdem tiez tolko nedostatkov, ktore mne nevyhovuju...

Celá diskusia 228 príspevkov