NOA Element H10le

Dual SIM s tenkou kovovou konštrukciou, 5,5'' Full HD displejom, čipsetom MediaTek Helio X27, dostatkom pamäte, duálnym 13 Mpix fotoaparátom, 13 Mpix prednou kamerou, čítačkou odtlačkov a 3800 mAh batériou.

Základné parametre:

OS: Android 7.1.1 Nougat

chipset: MediaTek Helio X27

procesor: desaťjadrový 2,6 GHz

grafický procesor: Mali-T880 MP4

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz (frekvencie LTE v Európe)

rozmery: 154 x 75 x 7,6 (8,0) mm

hmotnosť: 156 gramov (overené)

displej: 5,5'' (140 mm), AMOLED, 1080 x 1920 b., 68 x 122 mm

zadný fotoaparát: duálny, 13 Mpix (16:9), video 4K (30 fps), AF

predný fotoaparát: 13 Mpix (16:9), video Full HD (25 fps)

pamäť: 64 GB (dostupná pamäť: 51,8 GB ) + 4 GB RAM + microSD (hybridný slot)

globálny prenos dát: 2G, 3G, 4G / LTE

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.1, Wi-Fi, USB-C (USB 2.0)

ostatné: GPS, FM rádio (RDS, RT), čítačka odtlačkov, informačná dióda, audio jack,

dual SIM: 2 x nanoSIM (hybridný slot)

batéria: 3800 mAh, výmena v servise

Neobsahuje/nepodporuje: NFC, rýchle nabíjanie, bezdrôtové nabíjanie, IrDA (infraport), zvýšenú odolnosť voči vode, stereo repro

Pravdepodobná cena a dostupnosť: 419,99, v predaji

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Za značkou mobilných telefónov NOA stojí chorvátska spoločnosť. Jej portfólio tvoria modely s rôznou výbavou, všetky však spája dostupná cenovka. Postupne vám na našej stránke predstavíme v prvom kontakte niekoľko zaujímavých kúskov, ktoré si môžete kúpiť aj v slovenských obchodoch.

Začneme tým najlepším, čo NOA aktuálne ponúka. NOA H10le dokonca získal tento rok v kategórii smartfónov ocenenie EISA Best Product. Na dizajne, kvalite konštrukcie i hardvérovej výbave si výrobca dal záležať. Telefón zaujme na prvý pohľad výraznou červenou farbou, ktorá môže osloviť nielen dámy, ale aj pánov. Kovová unibody konštrukcia je pevná a pôsobí kvalitným dojmom. Matná zadná stena nezanecháva odtlačky prstov. Leštiť tak budete najmä displej. Ten má od výroby nalepenú ochrannú fóliu a druhú, náhradnú, nájdete v balení. V ňom ešte nájdete nabíjačka s USB káblom, štýlové slúchadlá, spinka na otvorenie šuplíka pre SIM karty a dokumenty.

V ľavej bočnej stene je hybridný slot na dve nanoSIM karty alebo jednu SIM a jednu microSD kartu. V pravej sa nachádza vypínač a klávesy ovládania hlasitosti, hore 3,5 mm jack a dole nájdeme USB-C konektor a dva reproduktory. Obidva sú funkčné. Pod 5,5-palcový AMOLED displejom s Full Hd rozlíšením 1080 x 1920 bodov je umiestnená čítačka odtlačkov. Ide o softvérové, nie hardvérové tlačidlo. Dlhé podržanie prsta na čítačke slúži ako tlačidlo multitaskingu. Čitateľnosť displeja na slnku je dobrá, adaptívny jas displeja občas reaguje pomalšie.

Nechýba informačná LED dióda, ktorá svieti v troch rôznych farbách. V menu nájdeme filter modrého svetla v rôznych režimoch a prispôsobiť si môžete aj ovládacie tlačidlá. Buď ich umiestnite po bokoch čítačky pod displejom, alebo na displeji s možnosťou schovávania. Môžete si vybrať, či chcete mať šípku späť vľavo alebo vpravo. Tlačidlá však nie sú podsvietené a nemajú ani svoju ikonu pod displejom. Ťukáte tak naslepo. V časti manažmentu SIM kariet máte na výber nastavenia preferencií pri používaní mobilných dát, hovorov a SMS-iek . Pokiaľ na jednej karte prebieha hovor, druhá je neaktívna. LTE pripojenie podporujú obidva sloty, nie však naraz. Druhý vtedy ponúka iba 2G.

Výrobca v smartfóne použil desaťjadrový procesor Helio X27 od MediaTeku. Ide o čipset vyššej strednej triedy, ktorý zvládne aj náročné úlohy, no občasnému zaváhaniu alebo pomalšej reakcii sa telefón nevyhol. Plynulosti systému určite pomáha 4 GB kapacita operačnej pamäte RAM. Z vnútorného 64 GB úložiska máte po prvom spustení k dispozícii približne 52 GB. Operačný systém Android beží vo verzii 7.1.1 Nougat a je bez akejkoľvek úpravy. V menu nájdete iba niekoľko výrobcom vopred nainštalovaných aplikácií, napríklad Bluemail, Amazon či Uber. Naopak softvér od Googlu nie je kompletný a pre aplikácie, ktorá vám budú chýbať, musíte navštíviť obchod Play.

V NOA H10le sú tri 13-megapixelové fotoaparáty. Jeden vpredu a dva vzadu. Kvalitou patria k priemeru. za denného svetla zhotovíte pekné snímky, za zhoršených svetelných podmienok sa objavuje šum. Duálny zadný fotoaparát ponúka snímanie v 13 Mpix kvalite aj v pomere strán 16:9, ide ale o výrez z fotky 4:3. Medzi režimami nechýba Facebeauty, Mono (čiernobiely), Panoráma, Pro režim ani potrétový s bokeh efektom. Vtedy si môžete nastaviť rôznu hĺbku ostrosti, výsledok je ale skôr podpriemerný. Tu má softvér ešte medzery, konkurencia ponúka lepšie výsledky. Videá zhotovíte až v 4K rozlíšení, Full HD podporuje iba nahrávanie rýchlosťou 30 snímok za sekundu. Počas záznamu môžete zhotovovať aj fotografie. Pri snímaní fotografií i videí môžete využiť až 3-násobné priblíženie.

Batéria dostala slušnú 3800 mAh kapacitu, nenáročný používateľ nebude mať problém s dvojdňovou výdržou. Pri vyššej záťaži by mala energia v akumulátore stačiť na celý deň používania. Výrobca nezabudol ani na FM rádio s RDS i RT, takže sa dozviete nielen názov stanice, ale aj práve hranej skladby. Pokiaľ to počúvaná stanica podporuje. Bez slúchadiel sa ale nezaobídete. Tie pribalené sú dobrej kvality a nechýba im tlačidlo na príjem hovoru alebo pozastavenie prehrávanej hudby. Gumené nástavce na štupľoch sú len v jednej veľkosti. V ušiach mi ale držali dobre.

NOA H10LE (prvý kontakt)

NOA H10le kúpite v slovenských obchodoch za cenu 419,99 eur. Kúpite ich napríklad v e-shope dobremobily.sk, ktorý nám telefón zapožičal na krátky test.

Diskusia k článku:

Nightmare 23.08.2017 - 23:08

o tejto znacke som nic nepocul este

Borland24.08.2017 - 00:47 Trvalý odkaz

Len nahodou silne pripomina Ulefone Gemini Pro, ktory je o 120€ lacnejsi?

Rik24.08.2017 - 16:56 Trvalý odkaz

A takisto totožné s umi digi z1 pro...akurát ma prekvapilo, že nepodporuje rýchle nabijanie? V dnešnej dobe?

Celá diskusia 3 príspevky