Poradňa: Ako na iPhone otvárať PDF súbory?

Práca s PDF súbormi na iPhone alebo iPade s iOS nie je práve najednoduchšia. Hoci tu stále chýba skutočný prieskumník vnútorného úložiska, uložiť si ich môžete.

Trápi vás problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte špecifický mobil? Práve pre vás je určená naša rubrika Poradňa. Neváhajte a napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk. Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Ľuboš nás požiadal o radu s operačným systémom iOS: "Dobrý deň, vlastním iPhone SE a potreboval by som poradiť, ako to funguje so stiahnutými súbormi. Stiahol som do mobilu asi tri PDF súbory, no nikde ich neviem nájsť. Stiahol som si aj PDF program. Sú niekde v telefóne, ale neviem sa k ním dostať. Prosím o radu. Ďakujem."

iOS je známy svojou "uzavretosťou". Na rozdiel od Androidu nemôžete len tak pristupovať k celému obsahu vo vnútornom úložisku, hoci aplikácia Súbory v iOS 11 a novších mala celú situáciu uľahčiť.

Prezeranie PDF súborov na internete alebo z príloh prijatých e-mailov problémom nie je. Chrome, Safari, Gmail, Dropbox či natívny e-mailový klient takýto obsah pohodlne otvoria a zobrazia. Ak chcete PDF-ko do svojho iPhonu naozaj uložiť, budete potrebovať aplikáciu, ktorá je na prácu s nimi priamo určená. My odporúčame napríklad PDF Expert alebo ľubovoľnú bezplatnú alternatívu.

Potom PDF súbor z ľubovoľného zdroja (opäť e-mail, Dropbox, web atď.) otvorte, v rohu kliknite na ikonu zdieľania a vyberte Uložiť do Súborov. Tu označte PDF Expert (alebo vašu aplikáciu) a stlačte pridať. Alternatívou môže byť uloženie do iných cloudových úložísk.

Súbor len tak pohodiť do vnútorného úložiska naďalej nemôžete. Apple totiž aplikáciám dovolí pracovať iba v takzvanom Sandbox režime. Každá má svoj priestor a inam, s výnimkou operácií cez ponuku zdieľania, skrátka pristupovať nemôže. Výhodou má byť ochrana pred vírusmi, dlhšia výdrž batérie a rýchlejší chod systému.

Svoje dáta potom nájdete v aplikácii Súbory alebo priamo cez aplikáciu PDF Expert.

Mimochodom, podobne môžete pracovať aj s hudbou a filmami. iOS vám ich síce nedovolí uložiť do vnútorného úložiska priamo z počítača, ale ak si stiahnete napríklad prehrávač VLC, audio / video súbor cez zdieľanie ľahko "Uložíte do VLC". Iná aplikácia ho neuvidí, ale vo vašom iPhone či iPade naozaj bude, pripravený na sledovanie napríklad počas jazdy vlakom.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Michal 09.12.2017 - 14:48

Je az neskutocne ako sa ludia mozu stotoznovat s tak uzavretym systemom ako je ios. Naco je mi vyladeny system ked si nemozem napr otvorit stiahnute pdfko. Casto stahujem rozne cenniky a prezeram ich priamo v mobile. Toto mi pride ako zly zart.

David09.12.2017 - 15:54 Trvalý odkaz

No nechápem týmto komplikovaným radám. Ja si uložím pdf do "moje súbory" potom vojdem do mojich súborov, kliknem na pdf súbor a ten sa mi otvorí. Netreba žiadnu aplikáciu na to. A pri prezeraní pdf na webe sa všetko normálne zobrazuje. Nechápem čo je na tom uzavreté, keď to presne rovnako funguje ako na Androide.

ondrakomous09.12.2017 - 18:48 Trvalý odkaz

asi si to spatne pochopil, jde to normalne, kdyz mas zapnuty icloud drive v nastaveni, soubor otevres a nasledne ulozis do drivu, nepotrebujes k tomu zadnou dalsi apk, pokud ti staci prohlizeni souboru bez editace.Dawis: do telefonu soubor neulozis, uklada se na icloud drive.

David09.12.2017 - 19:12 Trvalý odkaz

Nie, dá sa uložiť aj do zložky "na mojom iPhone". Zložka iCloud je už iná zložka.

ondrakomous09.12.2017 - 20:44 Trvalý odkaz

jo a jake? kdyz vypnes icloud drive, tak soubor neulozis, jdou ukladat pouze obrazky. leda by to slo na ios 11 pres sandbox, ale tim si nejsem uplne jisty, na IOS 10 to 100% nejde. IOS 11 je cely koncipovany prave na ukladani mimo telefon.

Celá diskusia 12 príspevkov