Nokia E6 (Nokia E6-00)

PRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEOTelefón klasickej konštrukcie s QWERTY klávesnicou, dotykovým 2,46'' VGA displejom, OS Symbian Anna, 8 Mpix fotoaparátom, Wi-Fi, GPS, Bluetooth 3.0, 3,5 mm jackom a silnou batériou.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s QWERTY klávesnicou a dotykovým displejom,

OS: Symbian Anna

procesor: 680 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 115 x 59 x 10 mm

hmotnosť: 133 gramov (zistená: 132 g),

displej: aktívny (TFT), dotykový (kapacitný), VGA LCD 640 x 480 b., 51 x 38 mm, uhlopriečka 2,46'' (63 mm), 16 mil. farieb

fotoaparát: 8 Mpix, duálny LED blesk,Full fókus, záznam HD videí (1280 x 720, 25 fps),

pamäť: 256 MB RAM, 1024 MB ROM, vnútorná pamäť 8 GB + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2,0 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio, A2DP, rozpoznávanie hudby, TV-Out,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: BP-4L, Li-Ion 1 500 mAh,

výdrž: do 14 h hovoru / do 31 dní pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: v predaji, do 350 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu, autofókus, pravdepodobne DLNA, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, microUSB kábel, stereo slúchadlá WH-207, dokumenty,

Nokia E6 je šikovným nástupcom série E61, E61i, E71, E72. Kombináciou rokmi overenej konštrukcie, výbornej QWERTY klávesnice so slovenskými znakmi a jemného dotykového displeja sa ľahko stala aktuálne jedno z najvydarenejších Nokií na trhu.

Z fotografií a videa (nad záverom článku) je všetko jasné, preto upozorním len na pár vecí.

Nokiu E6 nabijete dvomi typmi nabíjačiek - do praktického konektora v spodnej stene zastrčíte tenký Nokia konektor a do chráneného microUSB portu v ľavej bočnej stene zase môžete zastrčiť USB kábel či nejakú microUSB nabíjačku z telefónu inej značky. Praktické. Ďalšou výhodou je možná výmena microSD karty v hornej stene bez vplyvu na vyberanie batérie, ako je tomu občas u androidov. Treťou výhodou je posuvník pre zablokovanie a odblokovanie displeja (a klávesnice) v pravej bočnej stene. Osvedčil sa už na mnohých dotykových Nokiách. Jeho podržaním premeníte blesk v zadnej stene na svietidlo.

Displej je jemný, s VGA rozlíšením, ktoré je dnes už netradičné a niektoré aplikácie s ním majú problémy. Ja som sa však s nimi nestretol. Dotykové ovládanie je doplnené tradičným štvorsmerovým ovládačom, a tak si vždy môžete vybrať, ktorý spôsob zvolíte. Jediné, čo sa dá E6 vytknúť, je absencia tradičných polyfunkčných tlačidiel, ktoré boli nahradené spodným riadkom na dotykovom displeji. Tlačidlá sú tak virtuálne.

Displej je relatívne lesklý, už to nie je moja spoľahlivá E71-ka. Reakcie sú však rýchle, nikdy som sa nestretol s dlhším čakaním. Telefón som používal najmä na prácu - e-maily, kalendár...

Klávesnica s QWERTZ rozložením je výborná, nepraje však hrubým prstom. Ale tým nepriala už E71-ka či E72-ka, takže určite viete, do čoho idete. Písanie s diakritikou je vec zvyku, ja som na E71-ke napísal množstvo finálnych textov do recenzií.

Fotoaparát neobsahuje zaostrovanie, a tak zabudnite na snímanie dokumentov a iných blízkych objektov. Zato na rýchle snímanie objektov vzdialených od objektívu aspoň pol metra je E6 ideálna. Poradí si dobre aj s dávkovaním blesku, ktorého účinok je naozaj prekvapivý. Pri zázname videa oceníte najlepší digitálny zoom na trhu - po priblížení sa obraz doostrí, ide pravdepodobne využitie danej plochy snímača. Túto vlastnosť ponúkajú viaceré aktuálne Nokie a ja si ju veľmi cením.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 37 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 25 fps,; zvuk: AAC; celkovo: 90 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Malý, hoci veľmi jemný displej trochu obmedzuje pri prezeraní fotografií, internetových stránok či e-mailov. Nokia E6 je vynikajúci pracovný telefón a to vďaka niekoľkým vlastnostiam. Oproti aktuálnym androidom sa môžete spoľahnúť na perfektnú výdrž na jedno nabitie aj pri neustálej kontrole exchange schránky. Navyše môžete kontrolu schránky obmedziť na určité časové rozpätie v rámci dňa i týždňa. Ak sa vám E6 náhodou vybije, zobudí vás aj z vypnutého stavu. V nastaveniach nájdete časované profily, čo v rámci systému stále ponúka len Symbian a v prípade Androidu musíte inštalovať ďalšie aplikácie. Veľmi návykové je inteligentné vyhľadávanie kontaktov priamo z domácej obrazovky. Stačí napísať P-E-T-E a už vidíte na displeji všetkých Petrov z vášho zoznamu aj bez toho, aby ste museli vstupovať do kontaktov.

Skúsenosti hovoria, že výdrž Nokie E6 sa nedá porovnávať so staršími modelmi (E71, E52), ale to je pochopiteľné. Vo výdrži E6-ku prekonávajú napríklad konkurenčné modely BlackBerry.

Náš video-pohľad na Nokiu E6:

Záver

Nokia E6 je najlepšou Nokiou súčasnosti. Takto som si predstavoval plnohodnotného nástupcu E71-ky. Škoda, že na trh neprišiel skôr. Technológie tu boli, chyba je snáď len v politike firmy. Jediným vážnym nedostatkom E6-ky je absencia zaostrovania fotoaparátu a problémy s heslom pri Exchange Gmaili (hlásenie "nesprávne heslo" známe z nových dotykových Symbianov aj v prípadoch, že je vyplnené správne).

Oproti E72-ke pribudli 2 mm na výšku a 5 gramov na váhe. Displej sa zväčšil len o 2,5 mm na uhlopriečke, no rozlíšenie je reálne štvornásobné. Fotoaparát prišiel o zaostrovanie, vylepšenia sa dočkal blesk a záznam videí. RAM narástla na dvojnásobných 256 MB, interná pamäť sa zväčšila z 250 MB na 8 GB. Kapacita aj typ batérie ostali zachované. A postrehol som, že pripomienka z kalendára na Nokii E6 zvoní kratší čas, a aj keď si ju nevšimnete, ostáva jej upozornenie aspoň vo vizuálnej podobe, a to na domácej obrazovke.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.08.2011 - 19:18

Mobil mám jeden mesiac som s ním uplne spokojná, až na posledné dni. Vždy mi píše, že nemám sieť. Nedá sa mi ani volať ani príjmať hovory. Prosím Vás ak viete nejak pomocť tak poradte. Ďakujem

anonymous12.04.2011 - 15:59 Trvalý odkaz

kokeless: do matky to kupujem

anonymous12.04.2011 - 16:00 Trvalý odkaz

jorgi: a do piksll chcel som byt prvy... bodaj by tak skaralo kokeless ci jak sa menujes

anonymous12.04.2011 - 16:01 Trvalý odkaz

E6: Operacny system obsahuje HW akcelerator sifrovania? Nemalo tam byt nahodou podporuje?
Nemoznost odlozit aktivaciu OVI uctu na neskor zamrzi. Ale snad to nebudem E6 vytykat, ked pri Androide sa clovek bez gmail uctu ani nepohne.
Inak, ako pracovny telefon pre ludi ktori odmietaju dotykove telefony je to myslim momentalne spicka a ponukne viac a za mierne nizsiu cenu nez BB 9780.
*jasne, opravene.dakujem.*

anonymous12.04.2011 - 16:12 Trvalý odkaz

si_kok???: si kok alebo hej??? Bo ten telefon je dotykovy ale dobre no... nozno ty kupis ten telefon bez dotykoveho displeja...

Celá diskusia 107 príspevkov