Dilema: Sony Xperia XZ2 vs. Xperia XZ Premium

S príchodom nových modelov majitelia tých starých vždy spozornejú. Xperia XZ Premium však trochu predbehla dobu a upgrade na Xperiu XZ2 nie je až taká jasná voľba.

Túto nedeľnú rubriku pripravujeme pre tých z vás, ktorí si nevedia dať rady pri výbere nového mobilu a zároveň už majú v hľadáčiku dvoch favoritov. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk. Do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Patrik je majiteľom jedného zo smartfónov od Sony, no zvažuje aj kúpu jeho nástupcu: "Dobrý deň, rozmýšľam, či si kúpiť Sony Xperiu XZ2, nakoľko som majiteľom XZ Premium. Telefón využívam fakt na všetko - namiesto PC, na hranie hier, hlavne fotenie a pracujem s takmer všetkými aplikáciami každý deň. Telefón dostáva fakt zabrať. Oplatí sa mi prejsť? Za vašu odpoveď ďakujem!"

Poďme si teda oba modely porovnať. Výhodou pre Patrika stále aktuálnej Sony Xperie XZ Premium by zdanlivo mohol byť displej so 4K rozlíšením, kedže podľa technických špecifikácií ponúkne novšia Xperia XZ2 "len" Full HD natiahnuté na pomer strán 18:9.

Xperie však dokážu 4K využívať iba v zlomku systémových aplikácií, napríklad pri prezeraní fotografií v Galérii. Počas prehliadania internetu sa budete pozerať na klasické Full HD, zrejme kvôli šetreniu energie. Zmysel tak dostane iba otázka, či chce Patrik klasický pomer strán 16:9, alebo moderný 18:9 v novinke.

XZ Premium by sme si v redakcii radi ponechali vďaka čítačke odtlačkov integrovanej vo vypínači naboku. S jej presunom na chrbát XZ2-ky sa stále nedokážeme stotožniť. Klobúk dole však skladáme pred dizajnom, ktorý jarné Xperie konečne posunul výrazne dopredu a dal zabudnúť na obrovské okraje okolo obrazovky. Zrkadlová XZ Premium síce vyzerala parádne, ale len do momentu, kým na nej skončili odtlačky, prach a iné nečistoty.

Android 8.0 Oreo, vodeodolnosť IP68 a stereo reproduktory sú v oboch sesterských smartfónoch. To isté platí pre 64 GB vnútorné úložisko a 4 GB operačnú pamäť. Miernym benefitom novinky bude výkonnejší procesor a bezdrôtové nabíjanie.

Jeho cievka zrejme znížila kapacitu batérie na 3180 mAh (XZ Premium ponúkala 3230 mAh), no kedže Patrikov telefón dostáva každý deň poriadnu záťaž, s prechodom by určite získal viac hodín práce na jedno nabitie.

Až do tohto bodu sú podľa nás dôvody na upgrade len veľmi malé. O niečo vyššia výdrž a krajší dizajn, kým v prospech ďalších mesiacov s XZ Premium hrá 4K pri prezeraní fotografií alebo videí, komfortnejšie odomykanie odtlačkom prsta a zachovanie 3,5 mm jacku pre slúchadlá.

Kľúčovým jazýčkom na váhach sa by zrejme nebol ani vylepšený fotoaparát. Zostalo 19-megapixelové rozlíšenie aj svetelnosť objektívu f/2.0. Ten predný nad displejom je dokonca oveľa horší: ponúkne len 5 Mpix (f/2.2), kým XZ Premium láka na 13 megapixelov, automatické zaostrovanie a f/2.0. Výsledky náš čitateľ určite dobre pozná, ostatní sa na ne môžete pozrieť v našom článku Takto fotí Sony Xperia XZ Premium. Mobil sme v júni 2017 podrobili aj dôkladnej recenzii.

Za zmienku stojí len vylepšenie nahrávanie spomalených 960 fps videí, ktoré tohtoročný model zvládne vo Full HD rozlíšení, namiesto HD-čka.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

25.03.2018 - 16:58

Na jeho mieste by som počkal na Xz2 Pro, ktorá by mala mať tú duálnu kameru s ISO 51200. Obyčajná Xz2 je pekný telefón, ale tých inovácii nieje tam toľko, aby mal dôvod meniť z XZ Premium. Čo som videl XZ2 naživo, tak má menšie rámy, ten displej na tom telefóne viac vyniká, dobre sa držal v ruke. Ale vážne nieje dôvod meniť z XZ Premium.

Tomas25.03.2018 - 19:38 Trvalý odkaz

Tiez som toho nazoru, aby si pockal...

Lenka Ivančíková26.03.2018 - 00:59 Trvalý odkaz

Xperiu XZ2 mam dva dni. Pouzivam ju iba na chvilu namiesto XZ Premium, kym ju odovzdam nasmu recenzentovi na poriadny test. Dizajn je podareny, v modrej farbe sa na lesklom tele zachytavaju odtlacky ovela viac nez na bielej XZ2. Velmi ma potesil ambientny displej. Rozsvieti sa pri dorucenej notifikacii a takisto po zodvihnuti zo stola. Ako iPhone. Toto mi na XZ Premium chyba. Prekvapil ma aj vydareny bokeh efekt, treba mat ale pevnu ruku, pretoze sa vytvara z dvoch snimok. Po zosnimani sa mozete pohrat s hlbkou ostrosti a zvolit si vhodnu uroven rozmazania pozadia. Na umiestnenie citacky odtlackov v strede zadnej casti si treba zvykat. este stale sa mi po uchopeni telefonu do ruky ocitne ukazovak presne na objektive fotoaparatu. Ocenujem Full HD pri 960 fps, krok vpred. Citatelnost na priamom slnku je rovnako nedostatocna ako na XZ Premium. Na displeji som videla len obrysy a tmave machule. Ako sa vydarili fotografie som zistila z v tieni. Vitam aj casovany nocny rezim od zapadu do vychodu slnka. z iPhonu som bola na to zvyknuta, na XZ Premium mi chyba. Zaver? Pokial by som XZ Premium vedela predat za dobru cenu, asi by som kupila XZ2. Navyse k nej mozete ziskat spickove sluchadla v hodnote viac nez 300 eur. Keby vsak dostala XZ Premium ficurky z XZ2 (ambientny displej, nocny rezim), ostala by som pri starsom telefone. Bezdrotove nabijanie neriesim, nie je pre mna dolezite.

Celá diskusia 3 príspevky