Mobilný telefón oslávil 45. narodeniny

Už je to 45 rokov, čo Motorola predstavila svetu prvý prenosný mobilný telefón a ukázala ako funguje. S dnešnými modelmi má spoločnú len jednu základnú funkciu - telefonovanie.

Prvým prenosným mobilným telefónom sa stala 3. apríla 1973 Motorola DynaTAC, ktorá bola roku 2017 v britskom televíznom programe The Gadget Show vyhlásená za najväčší vynález všetkých čias.

Motorola DynaTAC (skratka pre Dynamic Adaptive Total Area Coverage) bola 33 centimetrov vysoká a vážila 800 gramov. Prvý mobilný telefón na svete ponúkol približne 30 minút pohotovostného režimu, mohol mať uložených 30 telefónnych čísel a nabíjanie trvalo 10 hodín.

Dnes sa nad týmito parametrami len pousmejeme, no na začiatku osemdesiatych rokov to bolo dovtedy nevídané. Tvorcom mobilnej revolúcie bol americký inžinier v spoločnosti Motorola Martin Cooper. Na predstavenie prevratnej novinky si vybral netradičné miesto. Novinárom ho ukázal počas chôdze po Manhattane. Bez toho, aby vedel, či prístroj pracuje, vytočil číslo svojho hlavného konkurenta Joela Engela z AT&T.

Martin Cooper hovorí, že Joel zostal bez slova, keď počul: "Joel, volám ti z mobilného telefónu, skutočného vreckového prenosného mobilného telefónu." Ticho na druhom konci linky bolo potvrdením obrovského úspechu a významu vynálezu, ktorým Motorola zmenila svet.

Ďalším míľnikom spoločnosti bolo roku 1996 uvedenie prvého vyklápacieho telefónu na svete. Motorola StarTAC bola v tej dobe výškou 10 cm a hmotnosťou 93 gramov najmenším dostupným telefónom. Prvá mobilná vyklápačka zostala veľmi populárna až do začiatku milénia.

Fanúšikovia mobilov určite nezabudnú na ikonickú Motorolu RAZR uvedenú na trh v roku 2004. Model RAZR V3 mal najtenšiu siluetu zo všetkých vyklápačiek na trhu a potvrdil, že telefón nebol iba nástrojom, ale aj módnym doplnkom. K striebornej a čiernej farbe postupne pribudla ružová a modrá.

RAZR V3 sa stal najpredávanejším véčkovým telefónom všetkých čias. Za necelé dva roky sa predalo viac než 50 miliónov kusov. Na našom webe nájdete aj podrobnú recenziu.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Nightmare 04.04.2018 - 17:38

Nabijalo sa to 10hodin...heh a teraz ani nie 2hod kam sme sa posunuli :D

Richard Hombauer05.04.2018 - 00:07 Trvalý odkaz

K “trochu” dlhsej vydrzi v asi 1/5 tele. :)

Celá diskusia 2 príspevky