Google asistent príde vo vyše 30-tich jazykoch, možno vrátane češtiny

Vývojárska konferencia Google I/O priniesla novinky aj pre hlasového asistenta. Bude ešte múdrejší a podpora jazykov výrazne stúpne.

Hlasový pomocník Google asistent pracuje s množstvom vašich osobných dát získaných z kontaktov, kalendára, aktuálnej lokality a podobne. Upozorní vás na aktualizácie obľúbených webových stránok, pri odchode z domu na plánovanú schôdzku nahlási očakávanú zmenu počasia a pripomenie napríklad dáždnik. Dostanete aj odpoveď na otázku, čo dnes hrajú v kine a ako sa dostanete do múzea.

Google asistent je k dispozícii pre viac než 500 miliónov smartfónov a tabletov, pracuje s vyše 5000 pripojenými domácimi zariadeniami a 40 značkami áut.

Jazyková lokalizácia je aktuálne dostupná v angličtine, nemčine, francúzštine, taliančine, japončine, kórejčine, španielčine a brazílskej portugalčine. Do konca tohto roka stúpne na viac než 30 jazykov, pribudnúť by mohla aj čeština. Slovenčina bude stále chýbať. Vyplýva to z mapy, ktorá sa zobrazila počas prezentácie.

Tridsiatka jazykov a osemdesiat krajín, v ktorých budú môcť najitelia androidov využívať hlasové služby Google asistenta má stačiť na 95 % pokrytie kompatibilných smartfónov s androidom. Plánovaná dvojjazyčná podpora, ktorá poteší tých, čo doma rozprávajú dvomi jazykmi, sa bude zatiaľ týkať iba angličtiny, nemčiny a francúzštiny. Postupne pribudnú ďalšie jazyky.

Rozprávanie sa s asistentom má byť prirodzenejšie, nebudete musieť začínať každú konverzáciu opakovaním frázy Hey Google, ale asistent porozumí, keď s ním budete hovoriť. Pochopí aj zložitejšie otázky, keď sa budete pýtať na viacero vecí naraz. Odteraz je už dostupná aj šestica nových hlasov, vrátane speváka Johna Legenda. Vďaka umelej inteligencii majú hlasy znieť prirodzenejšie.

Vylepšenia sa neskôr v tomto roku dočká aj zobrazovanie informácií na displeji smartfónu, pribudne integrácia služieb Google Keep, Any.do, Todoist a ďalších. Pomocník pribudne aj v navigácii Google máp, budete môcť posielať textové správy, prehrávať hudbu a získavať informácie bez toho, aby ste museli dať ruky z volantu.

S novou službou Google Duplex má byť asistent schopný pochopiť zložité vety povedané rýchlo tak, aby mohol reagovať na telefonický hovor. Mal by dokázať urobiť za vás rezerváciu v reštaurácii, objednať termín u kaderníčky a pridať o tom záznam do kalendára.

Niektoré novinky budú sprístupnené už čoskoro, na iné si počkáme niekoľko mesiacov. Google asistent je dostupný nielen pre androidy, ale aj telefóny s iOS.

Zdroj: blog.google

Diskusia k článku:

Začať diskusiu