HTC Radar (C110e)

RECENZIA smartfónuDotykový Windows Phone verzie 7.5 Mango s 3,8'' displejom a 5 Mpix fotoaparátom s AF aj LED bleskom. Ponúka všetko podstatné, navyše obsahuje aj FM prijímač a niekoľko užitočných aplikácií od HTC.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Windows Phone Windows Phone 7.5 Mango

procesor: 1 GHz, Qualcomm Snapdragon MSM8255

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 120 x 61 x 11 mm

hmotnosť: 137 gramov overenédisplej: TFT, 480 x 800 b., dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, rozmery 50 x 83 mm, uhlopriečka 3,8'' (97 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam HD videí (1 280 x 720 b.), tlačidlo spúšte,

predná kamera: VGA

pamäť: 512 MB RAM + 6,5 GB dostupná,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 A2DP, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS),

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, informačná dióda

batéria: Li-Ion, batéria 1 520 mAh

výdrž: do 10 h hovoru / do 535 h pohotovosti

SAR: 0,4 W/kg (norma 2 W/kg), telo 0,743 W / kg

Cena a dostupnosť: približne 350 eur, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: pamäťové karty, xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Windows Phone 7.5 Mango

Obsah balenia: mobil, stereo slúchadlá, USB kábel, nabíjačka, dokumenty.

HTC Radar už pri prvom pohľade zaujme pevným telom, za čo vďačí použitiu unibody konštrukcie. Výnimkou je malá odnímateľná časť zadného krytu, ktorá na nami testovanom modeli dobre nedoliehala. Hlavným ovládacím prvkom prístroja je 3,8-palcový dotykový displej krytý vrstvou Gorilla Glass. Nad displejom sa nachádza kamera na videohovory, ktorá slúži aj na zhotovenie autoportrétu, a dizajnová štrbinka reproduktoru s informačnou diódou za mriežkou. Pod displejom našli miesto tri senzorové tlačidlá, tlačidlo späť, ktoré pri dlhšom podržaní slúži na zobrazenie spustených aplikácií, tlačidlo návratu na domácu obrazovku, ktorého podržaním sa aktivuje hlasové ovládanie a tlačidlo vyhľadávania. Ľavá stena obsahuje nechránený microUSB konektor, na pravej stene môžete nájsť ovládanie hlasitosti a ovládanie spúšte fotoaparátu, ktoré aj pri zablokovanom telefóne pridržaním dokáže spustiť fotoaparát. Po vypnutí fotoaparátu inak než vypínačom, ostáva telefón odblokovaný, čo môže byť pri neúmyselnom spustení kamery v kabelke problém. Vrchná stena obsahuje 3,5 mm jack a vypínacie tlačidlo, ktoré ako jediné dokáže rozsvietiť displej. Na zadnej stene sa nachádza nekrytá šošovka fotoaparátu, LED blesk a mriežka reproduktora.

OS Windows Phone 7.5 zaujme hlavne svojou jednoduchosťou a dobrou optimalizáciou. Práca so systémom je rýchla, za celý čas používania telefónu som sa nestretol so spomalením a už vôbec nie s nejakým zaseknutím. Zamrzí stále chýbajúca slovenská lokalizácia a obmedzená funkčnosť Marketplace, pre jeho fungovanie je treba použiť live účet s nastavením regiónu, kde je Marketplace podporovaný. Charakteristickou vlastnosťou prístrojom s OS Windows Phone je absencia slotu na pamäťové karty. Vnútorná pamäť má veľkosť 8 GB, z toho dostupných pre používateľa je 6,54 GB, čo je na telefón daných kvalít podľa môjho názoru málo. Zariadenia s WP nepodporujú technológiu mass storage, súbory do telefónu dostanete len pomocou aplikácie Zune, ktorá je zbytočne komplikovaná.

Domácu obrazovku tvorí zoskupenie viacerých políčok (tiles), ktorých veľkosť nie je možné meniť; meniť možno len ich poradie, prípadne si pridať vlastné. Políčko môže byť odkazom na aplikáciu, ale taktiež aj na webovú stránku, odkazy na položky v menu nastavení podporované nie sú. Jednotlivé políčka môžu byť statické alebo dynamické, záleží od jednotlivých aplikácií. Do menu sa dostanete stlačením šípky vpravo hore na domácej obrazovke alebo len jednoduchým pohybom prstu sprava doľava. Menu tvorí zoznam aplikácií, sú zoradené podľa abecedy a ich poradie nie je možné zmeniť.

OS Windows Phone sa pýši podporou práce s dokumentami. Zaisťuje ju mobilná verzia Microsoft Office, obsahujúca súčasti Word, Excel, Powerpoint, One note. Podporované je vytváranie, zobrazovanie a editácia dokumentov. Dokumenty sa dajú ukladať na virtuálne úložiská SkyDrive a SharePoint, čo výrazne uľahčuje ich zdieľanie. Sklamaním je obmedzené približovanie dokumentov, obrazovka umožňuje viac než samotná aplikácia.

Funkciu internetového prehliadača plní Internet Explorer. Prehľadávanie stránok je rýchle a podporovaná je práca s viacerými oknami. Zoomovanie stránok je obmedzené, texty článkov na Fony.sk boli zobrazené priveľkým fontom, pričom tento nebolo možné nijak zmenšiť či oddialiť. E-mailový klient je rýchly a prehľadný, podporuje sťahovanie e-mailov v intervale od 15 minút do 1 hodiny. Podporovaná je taktiež funkcia push e-mail.

Výborné je taktiež prepojenie s online účtami a sociálnymi sieťami. Integrácia Facebooku je nenásilná, ale zato ponúka všetko, čo môžete očakávať. Aplikácia People zastrešuje funkciu telefónneho zoznamu vynikajúco prepojeného s Facebookom, môžete si cez ňu prezerať nástenky jednotlivých priateľov, písať príspevky, dávať "lajky", a taktiež aj prezerať ich albumy. Integrovaná bola taktiež podpora chatu, tá sa nachádza v menu správ. Niekedy sa však stalo, že správy neboli doručené. Telefónny zoznam nepodporuje inteligentné vyhľadávanie, čo sa dá vyriešiť inštaláciou aplikácie 7Dialer.

V telefóne nie je nainštalovaná žiadna aplikácia slúžiaca na navigáciu. V Marketplace je dostupných viacero alternatív, no všetky platené. Dostupné sú len Bing mapy na podobnom pricípe ako konkurenčné Google mapy.

Základnú softvérovú výbavu dopĺňajú aplikácie od výrobcu HTC. Keďže Windows Phone nepodporuje nadstavby používateľského prostredia, pre HTC typickú nadstavbu HTC Sense by sme tu hľadali márne. Jej akousi náhradou sa snaží byť aplikácia HTC Hub, odkaz na ňu sa dá umiestniť na domácu obrazovku vo forme políčka, ktoré zobrazuje aktuálne počasie pre vami zvolenú lokalitu. Ďalšou aplikáciou od HTC je Photo enhancer, ktorá slúži na jednoduché úpravy obrázkov a fotografií. Integrovaná bola aj podpora ekvalizéru (bez vlastných predvolieb), ktorú zaisťuje aplikácia Sound enhancer s podporou SRS Enhancement použiteľného oddelene pre hudbu a video. Poteší taktiež prítomnosť aplikácie Flashlight, ktorá slúži na použitie LED blesku ako baterky s reguláciou intenzity osvetlenia. Na jednoduché ukladanie poznámok výrobca dodal aplikáciu Notes, ktorá je síce efektná, ale jej efektivita je už na nižšej úrovni...napríklad kvôli dlhému spúšťaniu.

Multimediálne funkcie zastrešuje aplikácia Zune. Obsahuje prehrávač hudby, videa a FM rádio. Prehrávač hudby podporuje triedenie skladieb podľa interpreta, albumu a žánru. Nastavenia sú skúpe, figuruje tu len možnosť opakovania a náhodného výberu piesni. Pri prehrávaní sa zobrazuje obal albumu, ak je dostupný. Poteší možnosť ovládania prehrávača na lockscreene. Rádio ponúka RDS, ale tam sa zoznam jeho funkcií končí. Vyhľadávaniu staníc formou pohybu po číselnej osi som neprišiel na chuť a absencia hlasnej reprodukcie je doslova sklamaním.

V telefóne sa nachádza fotoaparát s maximálnym rozlíšením 5 Mpix s podporou natáčania HD videa. Výrobca sa pýši prítomnosťou BSI senzoru, ktorý by mal vylepšiť kvalitu snímok zhotovených za horších svetelných podmienok. Fotografie sú tak svetlejšie a ostrejšie. Problém však je, že fotoaparát zaostruje bez použitia blesku. Fotoaparát ponúka množstvo nastavení a jednoduché zhotovovanie panoramatických snímok s využitím akcelerometra. Dostupná je možnosť zaostrenia dotykom prsta na želaný objekt. Poteší prítomnosť automatického preostrovania počas videa.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 24 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 70 MB / min.)

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia kovovej časti tela

+ rýchlosť a intuitívnosť systému

+ prepojenie s online službami ako Facebook

+ silná batéria

Nevýhody:

- pamäť 8 GB (bez možnosti rozšírenia)

- absencia hardvérových tlačidiel

- menšia dostupnosť aplikácií

- slabá prispôsobiteľnosť systému

- absencia podpory profilov

Orientačná cena: 345 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC Radar je určite zaujímavým telefónom. Mnohé jeho výhody a nevýhody vyplývajú z politiky Windows Phone, či už je to rýchlosť a jednoduchosť systému, ale aj absencia slotu na pamäťovú kartu a nepodporovanie technológie mass storage. Radar ponúkne kvalitnú konštrukciu v unibody vyhotovení a konzervatívny dizajn.

Druhý názor

Richard Hombauer: HTC Radar je obyčajný Windows Phone, čo môže byť jeho podstatnou výhodu. Ponúka rýchly systém, jednoduché ovládanie a minimum (pre väčšinu používateľov) zbytočných nastavení. Zameriam sa na fotoaparát, ktorý prekvapí záznamom videí s kontinuálnym zaostrovaním a poteší tiež krátkym ohniskom, čo znamená, že z rovnakej pozície nasníma širší záber než jeho konkurenti. Ako každý WIndows Phone, aj Radar ponúka mechanickú spúšť fotoaparátu s šikovným spustením bez nutnosti telefón odblokovať. Zaostrovanie v noci bez použitia blesku je však sklamaním a podobným paradoxom je aj absencia hlasnej reprodukcie FM rádia. A práve takéto nepochopiteľné maličkosti trápia Windows Phone na konci roka 2011. Ak chcete experimentovať, kľudne zariskujte a možno si Radar obľúbite. Ja ho však odporúčam skôr menej náročným záujemcom, ktorí hľadajú svižný smartfón. Nebojím sa dokonca povedať, že je Radar určený tým, čo hľadajú svižný smartfón šikovne prepojený s Facebookom a pohodlnou prácou s Gmailom. No fakt!

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.12.2011 - 02:49

Negativna skusenost s Windows Phone Kupil som si HTC Radar s WP 7.5. Uplna spokojnost az do chvile kym som na nepokusil o update systemu cez Aplikaciu ZUNE. Proces prebehol bezchybne. Prevapenie malo este len prijst. V updatnutej verzii sa nebolo mozne pripojit na internet vo viacerych aplikaciach (IM+, RSS Reader, Dropbox) zatial co ine aplikacie nemali ziaden problem. Tak ze OK, urobim RESTORE.  RESTORE bohuzial skoncil s chybou. Telefon je nepouzitelny. Nemam ani novy system ani povodny.  Tuna citam ze nie som sam: http://answers.microsoft.com/en-us/winphone/forum/wp7-sync/what-is-error-800700aa-windows-phone-7/148ca853-ff77-4ab3-bd94-c9a73b579aee

anonymous02.09.2011 - 19:47 Trvalý odkaz

People: sympaticky. Tipujme cenu. Inak 8GB bohate staci...

anonymous02.09.2011 - 20:04 Trvalý odkaz

7wcsnurka: som zvedavy na ten wp7.5 a jeho porovnanie s 2.3 resp 2.4 droidom...

anonymous02.09.2011 - 20:12 Trvalý odkaz

Juraj: tento mobil je ako vacsi Wildfire S s wp7.5 .

anonymous02.09.2011 - 20:12 Trvalý odkaz

mato: Vyborne, predam svoj HTC Mozart a tesim sa na toto :)

Celá diskusia 84 príspevkov