HTC Sensation XL

PRVÝ KONTAKT so smartfónomVeľký a slušne vybavený 4,7-palcový android s len priemerným rozlíšením obrazovky. Fotoaparát ponúka 8 Mpix rozlíšenie a záznam HD videí, s hudbou súvisí prívlastok Beats Audio a slúchadlá beats by dr.dre v balení.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Android

procesor: 1,5 GHz Qualcomm MSM8255

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 133 x 71 x 10 mm,

hmotnosť: 162 gramov (zistená: 162 g),

displej: LCD displej, Gorilla Glass, dotykový (kapacitný), 480 x 800 b., 61 x 102 mm, 16 mil. farieb, uhlopriečka 4,7'' (119 mm)

fotoaparát: 8 Mpix, dual LED blesk, autofókus, záznam HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps),

predná kamera: VGA

pamäť: 768 MB RAM + 16 GB celková + 12,4 GB dostupná

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), Beats Audio

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer

batéria: Li-Ion 1600 mAh

výdrž: do 11,5 h hovoru / do 460 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 530 €

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, pamäťové karty

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Android Gingerbread 2.3.5

Obsah balenia:

neznáme

Model HTC Sensation XL je ďalším, v poradí druhým hudobným smartfónom, ktorý vznikol v spolupráci so spoločnosťou Beats Audio.

Porovnanie s Galaxy S II, Sensation XE a Xperiou Arc S.

Telo je zhotovené z kovu a plastu. Plast nájdeme najmä v oblasti antén. Nad obrovským displejom sa nachádza slúchadlo, senzor priblíženia, LED upozornenie a predná kamera. Na ovládanie zariadenia slúžia štyri dotykové tlačidla pod displejom, ktoré (pochopiteľne) neposlúžia na praktické rozsvietenie obrazovky v zablokovanom stave.

Porovnanie s Galaxy S II, Sensation XE a Xperiou Arc S.

V ľavej stene je umiestnený microUSB konektor, ovládanie hlasitosti je napravo. V hornej stene si našli svoje miesto 3,5 mm konektor a tlačidlo napájania. Dole nájdeme iba tlačidlo na otvorenie krytu a mikrofón. Vzadu je umiestnený fotoaparát s dvojitým LED bleskom a reproduktor. Fotoaparát vystupuje zo zadného krytu a pravdepodobnosť poškriabania objektívu sa tým iba zvyšuje. Práve o objektív sa telefón opiera, keď je položený na stole.

Veľmi zaujímavé sú parametre displeja. Oproti modelu XE displej narástol z 4,3'' na 4,7'', ale rozlíšenie displeja sa znížilo z 540 x 960 b. na 480 x 800 b. Ak si vôbec môžeme takúto súvislosť dovoliť, keďže vieme, že Sensation XE je prakticky HTC Titan s Androidom.

Dôvodom relatívne malého rozlíšenia môže byť snaha o zlepšenie výdrže, keďže 4,7-palcový displej dá batérii určite zabrať, ale aj nižšie výrobné náklady či nedostupnosť jemnejšieho displeja na trhu s obrazovkami. Opisom hardvéru sa dostávame k "nešťastnej" batérii. Hudobný smartfón, 4,7-palcový displej a k tomu batéria s kapacitou iba 1600 mAh? Žiaľ, áno.

HTC Sensation XL je veľmi podobný modelu HTC Sensation XE (prostredie, fotoaparát, prehrávač...). Určité rozdiely, ktoré som si všimol pri prvom kontakte zhrniem do nasledujúcich bodov (k dispozícii sme mali nefinálne balenie bez slovenčiny):

- pozmenené skratky v hornej výsuvnej lište,

- pribudla vstavaná aplikácia na počítanie dát, SMS a dĺžky hovorov,

- pribudla aplikácia Tasks (poznámky s možnosťou pridania hlasového záznamu, fotografie),

- počet domácich obrazoviek sa dá meniť a môže ich byť maximálne sedem,

- nový Facebook chat widget

- v softvérovej klávesnici pribudli smerové šípky,

- v kalendári chýba týždenné zobrazenie, pridané zobrazenie udalostí (pozvánky, stretnutia),

- pridané funkcie vo fotoaparáte: panoráma, HDR, spomalený záznam videa,

- záznam HD videa oproti maximálnemu Full HD rozlíšeniu v Sensation XE

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2 MB, MPEG4; obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 687 kbps; celkovo: 5 MB / min.)

Ak čiastočne obmedzíme používanie multimediálnych funkcií a budeme ho využívať najmä ako pracovný nástroj (hovory a SMS, kontrola emailov, internet), telefón vydrží približne jeden a pol dňa prevádzky. Výdrž sa značne zníži ak jeho hlavnou úlohou bude prehrávanie skladieb, na čo je aj predurčený.

Pre vytvorenie cekového názoru o Sensation XL vám odporúčame prečítať si podrobnú recenziu HTC Sensation XE. V nej sa venujeme aj slúchadlám a zvukovému profilu Beats Audio.

Výhody:

+ kvalitné spracovanie

+ zaujímavý vzhľad

+ slušný fotoaparát, záznam spomalených videí

+ veľký displej s veľkými pozorovacími uhlami a minimálnymi odrazmi

Nevýhody:

- slabšia batéria, resp. výdrž

- oproti Sensation XE iba jednojadrový procesor

- slabšie rozlíšenie displeja než Sensation XE

- chýbajúci ekvalizér a agresívny zásah Audio Beats

Orientačná cena: približne 530 €

Záver

Od kúpy modelu HTC Sensation XL môže niektorých odradiť najmä jeho veľkosť. Určite to nie je zariadenie, ktoré sa dá pohodlne ovládať jednou rukou. Mnohí však pri svojej práci potrebujú veľký displej, či už na zobrazenie a editáciu dokumentov, prehliadanie webu, poprípade vo voľnom čase radi čítajú ebooky či hľadajú väčší displej hlavne kvôli veľkej softvérovej klávesnici, na ktorej sa tak lepšie píše. Sledovaniu filmov dáva tento displej taktiež iný rozmer. Ak by som si mal vybrať nový smartfón a hlavnou prioritou by mal byť práve veľký displej, skôr by som sa asi zameral na konkurenčný model od Samsungu, Galaxy Note. Ten disponuje ešte väčšou obrazovkou a podstatne silnejšou batériou. Zabúdať netreba ani na čoskorý príchod Samsungu Galaxy Nexus.

Druhý názor

Richard Hombauer: HTC Sensation XL sa mi páči. Slúchadlá aj celé Beats Audio som skritizoval už pri Sensation XE, ale to neznamená, že si ku týmto smartfónom nemôžem dokúpiť akékoľvek slúchadlá a zabudovaný prehrávač hudby nahradiť lepším z Marketu. Páči sa mi displej s úžasnými pozorovacími uhlami, veľkými ikonami a dostatočným rozlíšením. Kto kritizuje 480 x 800 bodov, nech si XL-ko najprv pozrie naživo. Načítaná webová stránka nemá vyhladený text ako na Sensation XE alebo Galaxy Note, ale androidy predsa ponúkajú pohodlné približovanie obsahu. Na čítanie elektronických kníh a sledovanie filmov je XL-ko tiež podstatne vhodnejšie než Sensation XE s menším a lesklejším displejom. Na oboch prístrojoch mi najviac prekáža rozsvietenie displeja výhradne vypínačom v hornej stene. Na väčšom XL-ku je to ešte o čosi väčší problém, lebo pri normálnom držaní telefónu v ruke na vypínač ukazovákom ani nedočiahnete. Takže rozsvecovanie bude prebiehať asi len dvoma rukami. Ako posledný vážny nedostatok označím cenu XL-ka. Tá mala byť minimálne o 100 eur nižšia. Bez debaty. Za 350 až 400 eur by to bol môj androidový favorit týchto Vianoc. Oficiálna slovenská cena HTC Sensation XL ešte nie je známa, ale zatiaľ tento model atakuje cenovku Samsungu Galaxy Nexus, čo je úplne iná liga.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.11.2011 - 03:15

iba: iba len 1600vka bateria hmm škoda že len taká slabá je keby bola aspoň 2500vka ah jaj ahh jaj .

anonymous06.10.2011 - 21:52 Trvalý odkaz

vladimir: konecne poriadny htc ktory vyzera z predu pekne

anonymous06.10.2011 - 21:52 Trvalý odkaz

hellwet: htc sa este furt nepoucilo s tymi bateriamy ach jaj skoda :( ake 4.7" je uz podla mna moc mohli by urobit nieco mensie s 3.7"

anonymous06.10.2011 - 22:21 Trvalý odkaz

Speedyno: mne sa celkom pači...až na tu bateriu čo by mohla byť kapacitnejšia inak dobry fonik

anonymous06.10.2011 - 23:49 Trvalý odkaz

rado: :) tak a moj arc asi pojde preč :D

Celá diskusia 67 príspevkov