Veľký test držiakov mobilov na bicykel do 20 eur

Praktické porovnanie niekoľkých cenovo dostupných držiakov malých aj veľkých smartfónov na riadidlá bicykla.

Koniec leta a začiatok jesene môžeme považovať za vrchol cyklistickej sezóny. Letné dovolenky nahradia víkendové cyklovýlety, modrá obloha vás zas pri dvadsaťstupňových teplotách presvedčí, že dnes sa do práce oplatí ísť na polovičnom počte kolies než zvyčajne. A kým je svetlo aspoň do siedmej večer, stíhate sa ísť prevetrať aj po pracovnej dobe. Bicykel je skrátka výborný pomocník. A možno by ste na ňom radi pred sebou videli aj displej telefónu.

Niekto si z neho púšťa hudbu do slúchadiel, iný zas ocení aktuálnu mapu cyklotrás a turistických chodníkov, aby nemusel na každej križovatke zastavovať a vyťahovať mobil z batohu, ako to vždy robím ja.

Skrátka, nadišiel čas otestovať držiaky telefónov na riadidlá bežného bicykla. Nasledovné som skúšal aj na staršom horskom bicykli, aj na novej skladačke.

Typy držiakov

Existujú dva základné typy držiakov. Niektoré dokážu telefón kompletne ukryť do špeciálneho puzdra či taštičky s priehľadnou fóliou, iné mobil len uchytia a ten ostáva napospas vetru, dažďu či prípadnému pádu. Ktoré riešenie je teda lepšie?

Celly Easybike (Universal Bike Holder)

Orientačná cena: 13,60 eur (Alza.sk)

Najväčšiu online ponuku držiakov s dobrou dostupnosťou som našiel na Alza.sk. Tento jednoduchý držiak ma zaujal ako prvý. Možno samotný mobil neochráni pred dažďom, ale prúdiaci vzduch ho bude aspoň neustále ochladzovať. A to je pri rozsvietenom displeji a zapnutom GPS dosť podstatná vec.

Tento produkt je však lacný už na prvý pohľad. Keď ho namontujete na riadidlá, skrúti sa ako had. Mobil síce drží obstojne, ale to len do momentu, kým sa nerozbehnete. Skrátka, po krátkej skúsenosti tvrdím, že to nie je úplne najhoršie riešenie, ale necelých 14 eur zaň je priveľa. Za polovicu ho pokojne odporučím. A možno aj v krikľavej zelenej či fialovej farbe.

Baseus Miracle Bicycle Mount

Orientačná cena: 12,90 eur (iPshop.sk)

Za podobnú cenu dvojnásobok muziky. Kovové prvky, kvalitnejšie materiály, nedeformovaný tvar v prázdnom stave a niekoľko farieb na výber. Firma Baseus si ma v poslednej dobe získala viacerými produktmi a tento opäť považujem v dnešnom teste za najlepší. Počas jazdy po bežných uliciach sa v ňom mobil takmer vôbec nestrasie. Ak máte smartfón odolný voči vode, vrelo vám odporučím práve tento produkt. A pokiaľ nie, tak ho v daždi ľahko odložíte do batohu.

Každopádne však odporúčam dať pred uchytením na bicykel mobil do nejakého hrubšieho puzdra. V iPshope ich majú mnoho, pokojne sa nebojte vyberať spomedzi základných modelov z mäkkého plastu za približne šesť eur.

Do oboch spomínaných držiakov som vložil aj iPhone 7 v hrubom kryte, aj iPhone 8 Plus v tenšom kryte, a ani raz nebol problém s veľkosťou smartfónu. Všetky držiaky v dnešnom teste som totiž zámerne vyberal tak, aby sa do nich zmestil aj veľký iPhone 6 / 7 / 8 Plus či Samsung Galaxy S9+.

Force Dive Phone

Orientačná cena: 11,60 eur (Alza.sk)

České logo Force nesie viac než 3 000 cyklistických doplnkov. Medzi tie patria aj rôzne držiaky mobilných telefónov. Ich kompletnú ponuku nájdete na webe Force.cz.

Tento produkt sa mi veľmi páči. Je jednoduchý, lacný, vďaka skrutkovému mechanizmu ho pevne uchytíte na riadidlá všetkých možných priemerov. Samotný blok s telefónom môžete potom odňať dvomi spôsobmi - klasickou plastovou poistkou alebo suchým zipsom. Plastové diely však majú nevýhodu, že sa môžu zlomiť. A mne sa to podarilo hneď prvý deň. Nevšimol som si, že som poistku ešte dodatočne zaistil, tak som ju stlačil poriadne a...puk. Nie je to neriešiteľný problém, ale sklamalo ma to. Puzdro na mobil môžete na držiak umiestniť aj horizontálne, aj vertikálne, variabilita tohto riešenia s kĺbom je priam dokonalá. Počas jazdy bežnými chodníkmi a ulicami sa mobil takmer netrasie, čo ma milo prekvapilo. Na downhill nemám gule, ak sa chcete zabiť, nepotrebujete k tomu mobil na riadidlách.

Rizikom takéhoto (a teda aj tohto) puzdra je, že sa všetko v krycej fólii odráža, komplikuje to aj dotykové ovládanie (ktoré našťastie funguje aj cez obal), s odomknutím telefónu odtlačkom prsta nepočítajte už vôbec. Vonku sa môže mobil zapariť, na slnku sa oveľa ľahšie prehreje, nepočítajte ani s káblom ku slúchadlám či externej nabíjačke.

Šikovnou vlastnosťou je použitie puzdra po rozpojení suchého zipsu ako vodeodolnej taštičky na krk či len tak do ruky. To sa zíde nielen na bicykli, ale aj na splave Hrona či Vltavy. Dobre ochráni aj pre prachom a pieskom. Napríklad na pláži. Vtedy, pochopiteľne, nepočítajte s fotografovaním ani telefonovaním.

Tak či onak, tento typ držiaku je mi veľmi sympatický, k telefónu môžete vložiť desaťeurovku a váš telefón sa v ňom nebude báť ani dažďa. Neodporúčam ho však používať ako jediný držiak - počas slnečných dní radšej zvoľte vyššie spomínanú gumovú klasiku od Baseusu.

Force Smart Phone / Force Touch Phone

Orientačná cena: 11,60 eur (Alza.sk)

Za rovnaké peniaze, zdanlivo viac muziky. Veľmi šikovné riešenie, ktoré sa však už počas jazdy kvôli svojej hmotnosti výraznejšie trasie. K mobilu do veľkosti iPhone 8 Plus či Galaxy Note 9 môžete priložiť peniaze, doklady, kľúče od auta, tenký záložný zdroj...

Žiaľ, na pripojenie kábla k mobilu už neostalo miesto, takže nabíjanie prichádza do úvahy len niekde cez prestávku. Za necelých dvanásť eur ide o veľmi sympatické a premyslené riešenie, opäť však skôr do zamračeného počasia. Pod fóliou sa môže kondenzovať aj voda, nehovoriac o prehrievaní smartfónu. A keď porovnám ovládanie oboch Force produktov cez priehľadnú fóliu, lepšie je to v prípade modelu Dive.

Záver

Pred kúpou všetkých týchto držiakov som zvažoval aj množstvo iných modelov. Ale do nich sa buď nezmestil väčší než 5-palcový mobil, alebo boli extrémne drahé, či nedostupné. Všetky tieto sa dajú bez problémov kúpiť, a ešte k tomu za príjemné sumy. Prekvapilo ma, že som sa, s výnimkou Alzy, nedopátral k nejakému serióznemu e-shopu, kde by bolo zoskupených aspoň desať rôznych držiakov mobilov na bicykel, z ktorých si každý vyberie. Tak som vám snáď pomohol aspoň týmto výberom. Pre mňa je jednoznačným víťazom Baseus Miracle Bicycle Mount. Najlacnejšie som ho v rôznych farbách našiel na iPshop.sk.

A mám pre vás aj jednu pikošku na záver: jeho krikľavo zelená verzia v noci (po nabití svetlom) svieti.

Diskusia k článku:

Nightmare 16.09.2018 - 19:55

Online +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji PuneOnline +919636690753 Love Problem Solution Molvi Ji Pune

Nightmare16.09.2018 - 19:55 Trvalý odkaz

so znackou Baseus mam len dobre skusenosti a sam par veci vlastnim od nich ;)

oliver9917.09.2018 - 10:46 Trvalý odkaz

Pouzivam dlhsie tu recenzovany celly easybike, po riadnom utiahnuti funguje ako ma, posuvat sa zacne az pri jazde dolu kopcom po sotoline, kamenoch, v meste nemozete mat problem.

Richard Hombauer18.09.2018 - 17:05 Trvalý odkaz

je to mozne. ale preco pouzivat horsi celly za 16 eur, ked je tu lacnejsi a lepsi Baseus? :)

oliver9918.09.2018 - 21:48 Trvalý odkaz

Lebo alza a celly casto v akcii cernypatek
Inak kolega na celly uz utrhol ten stahovaci pas

Celá diskusia 7 príspevkov