Hackeri na Facebooku ovládli takmer 50 miliónov účtov

Chyba vo funkcii "Zobraziť ako" umožnila ukradnúť prístupové tokeny, ktoré boli potom použité ako digitálne kľúče k používateľským účtom. Problém už bol odstránený, no funkcia zostáva dočasne zakázaná.

Najväčšia sociálna sieť dnes oznámila, že tento týždeň došlo k závažnému narušeniu bezpečnosti, ktoré postihlo takmer 50 miliónov účtov. Príčinou chyby bola funkcia Zobraziť ako. Funguje tak, že vám umožňuje zobraziť váš profil spôsobom, ako ho vidia používatelia, ktorých nemáte pridaných v zozname priateľov.

Môžete si pomocou nej skontrolovať bezpečnosť a zistiť, ako vyzerá váš verejný profil a čo všetko o vás Facebook zobrazuje iným používateľom bez toho, aby ste im potvrdili žiadosť o priateľstvo.

Funkcia mala obsahovať slabé miesta, cez ktoré hackeri ukradli tzv. prístupové tokeny, nie heslá. Používajú sa ako digitálne kľúče, ktoré umožňujú, že sa používatelia nemusia prihlásiť nanovo pri každom použití aplikácie Facebook.

Mark Zuckerberg už vydal vyhlásenie v ktorom tvrdí, že chyba už bola zabezpečená, pričom sa obrátili aj na políciu. Následkom opravy sa u vás mohlo v posledných dňoch stať, že vás sociálna sieť sama odhlásila a museli ste sa prihlásiť nanovo. Facebook odhlásil automaticky všetkých, ktorí za posledných 12 mesiacov použili funkciu Zobrazit ako, spolu teda približne 90 miliónov účtov.

Akonáhle sa títo používatelia prihlásia nanovo, dostanú upozornenie s vysvetlením o tom, čo sa stalo. Funkcia Zobraziť ako bola dočasne vypnutá. Facebook zatiaľ nevie, či došlo aj k zneužitiu osobných údajov ani to, kto za útokmi stojí. Celý prípad bude aj naďalej prešetrovať. Zmena hesla nie je nutná, ale v rámci internetovej bezpečnosti ho nezabúdajte z času na čas zmeniť.

Zdroj: newsroom.fb.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu