Google+ končí. Môže za to bezpečnostná chyba a nezáujem používateľov

Sociálna sieť Googlu, ktorá mala pôvodne konkurovať Facebooku, po siedmich rokoch existencie končí. Za rozhodnutím spoločnosti stojí nielen nízky záujem zo strany používateľov, ale aj odhalená bezpečnostná chyba.

Koncom júna 2011 odštartovala testovacia prevádzka služby Google+. Používatelia mohli uverejňovať statusy, fotky, videá, posielať správy a četovať cez Hangouts. Ten sme v redakcii v tom čase naozaj využívali, postupne sme však s rozmachom Facebooku prešli na Messenger.

Spočiatku obidve služby vyzerali ako rivali, v roku 2013 využívalo mesačne Google+ približne 540 miliónov aktívnych používateľov, no postupom času záujem výrazne klesol. Vyššej návštevnosti nepomohol ani redizajn v roku 2015.

Teraz Google oznámil, že služna nadobro končí. V rámci projektu Strobe, ktorý sa zaoberal fungovaním kontroly súkromia a ochrany dát, firma zistila chybu v jednom z API Google+. Používatelia môžu prostredníctvom rozhrania API umožniť prístup k údajom z profilu a verejným profilom svojich priateľov. Objavená chyba umožňovala, aby aplikácie mali prístup aj do polí profilu, ktoré síce boli zdieľané s používateľom, ale neboli označené ako verejné.

Chybu objavili a opravili v marci 2018, pričom nenašli žiadne dôkazy o zneužití niektorého profilu. Vzhľadom na zistenú chybu aj nízku návštevnosť sa firma rozhodla spotrebiteľskú verziu Google+ ukončiť.

Služba neprestane fungovať okamžite, ale Google dáva používateľom desať mesiacov na stiahnutie svojich dát, čas majú do konca augusta 2019. Sieť aktuálne využívajú najmä podnikoví zákazníci, pre ktorých bude Google+ stále dostupné. Navyše s vylepšenou bezpečnosťou a novými funkciami.

blog.google

Diskusia k článku:

Začať diskusiu