Vianočný tip: moderný smartfón do 250 €

Tipy na vianočné darčeky Zoznam aktuálnych telefónov s rôznymi operačnými systémami v rozumnej cenovej hladine.

Ak majú vaši príbuzní už všetky farebné prevedenia ponožiek a spodného prádla z minulých rokov a radi by ste ich konečne prekvapili niečím hodnotným, v tom prípade sú nasledujúce riadky určené práve vám.

Pripravili sme pre vás prehľad aktuálnych smartfónov, ktorý vám možno pomôže pri výbere vianočného darčeka...či už sebe alebo niekomu blízkemu. Smartfóny sa stávajú každodennou súčasťou nášho života a ich popularita výrazne rastie. Ako hornú hranicu sme zvolili sumu 250 €. V rebríčku nenájdete všetky telefóny na trhu, ale náš redakčný výber.

ANDROID

Huawei Sonic (Huawei U8650) - dostupný android pre začiatočníkov

Huawei Sonic vyniká spomedzi ostatných smartfónov najmä cenou. Tento zástupca čínskej značky nepatrí medzi nadupané smartfóny, no nenáročným používateľom postačí. Z parametrov spomenieme 600 MHz procesor a 256 MB operačnej pamäte, na ktoré si spomeniete pri občasnom spomalení prístroja. Nízky takt procesora zapríčinil aj absenciu flashu. Zamrzí slabší fotoaparát. Na druhej strane, voči spracovaniu nemáme žiadne výhrady. OS vo verzii 2.3.3 je v prípade lacného smartfónu veľkým plusom.

Cena: približne 130 €

Recenzia: Huawei Sonic

Sony Ericsson Xperia X8

O čosi väčší ale parametrami chudobnejší kolega modelu X10. Mladých ľudí potešia farebné kryty v balení. Xperia X8 ponúka 3'' displej s rozlíšením 320 x 480 b., 3-megapixelový fotoaparát bez blesku a upravené prostredie od spoločnosti Sony Ericsson. Kvalita fotografií však príliš neohúri. Za cenu približne 140 € je cenovo prijateľným smartfónom najmä pre nové ryby vo vodách tohto OS.

Cena: približne 140 €

Recenzia: Sony Ericsson X8

Sony Ericsson Xperia Mini

Model Xperia Mini je malý, no zato výkonný smartfón. Medzi jeho prednosti patrí 5-megapixelový fotoaparát s LED bleskom a možnosťou natáčať HD videá, hardvérová spúšť fotoaparátu a 1 GHz procesor. HVGA displej poteší technológiou Mobile BRAVIA Engine.

Cena: približne 160 €

Základné info: Sony Ericsson Xperia Mini

LG Optimus Net (LG P690)

LG Optimus Net je dotykový smartfón s OS Android, uhlopriečkou 3,2'', rozlíšením 320 x 480 b. a 3-megapixelovým fotoaparátom s automatickým zaostrovaním. Pri fotografovaní zamrzí absencia blesku. Čistý android je doplnený o rozhranie Optimus 2.0 UI od samotného výrobcu. Medzi mínusy tohto zariadenia patrí najmä plastové spracovanie. Pri prehrávaní videí sa môžete spoľahnúť na dobrú podporu kodekov a natívnu podporu DivX.

Cena: približne 170 €

Základné info: LG Optimus Net

Samsung Galaxy Ace (Samsung S5830)

Ace, alebo ak chcete "Eso" od Samsungu ponúka dobrý pomer cena / výkon. Model vychádza zo svojho staršieho brata, Samsungu Galaxy S. Ten výrobca okresal tak, aby bol cenovo prijateľnejší, pridal LED blesk a bolo. Určite oceníte drsný zadný kryt, ktorý pridá na pocite istoty pri držaní v ruke a eliminuje odtlačky prstov na zadnej stene. Nájdeme tu starý známy TouchWiz - požívateľské prostredie od Samsungu. Fotoaparát s rozlíšením 5-megapixelov dokáže nasnímať pomerne slušné fotografie. Po príchode na trh si získal sympatie mnohých ľudí, ktorí túžili po modernom dizajne a dobrej výbave za prijateľnú sumu.

Cena: 200 €

Prvý kontakt: Samsung Galaxy Ace

HTC Wildfire S

Model Wildfire S zo stajne HTC je nástupcom populárneho Wildfire-u. Zaujme najmä dizajnom a prepracovaným používateľským rozhraním HTC Sense. Telefón poháňa iba 600 MHz procesor, no s graficky náročným rozhraním si aj tak celkom dobre poradí. Vytýkame mu slabú čitateľnosť displeja v exteriéri, ktorá je typická pre mnohé lacné androidy. Na zhotovenie momentiek poslúži 5-megapixelový fotoaparát s LED bleskom.

Cena: približne 220 €

Prvý kontakt: HTC Wildfire S

Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Značnou výsadou tohto modelu je výsuvná QWERTZ klávesnica. Ináč sa svojimi parametrami od Xperie Mini veľmi neodlišuje. Ponúkne kvalitné spracovanie a 3-palcový HVGA displej s rozlíšením 320 x 480 b.

Cena: približne 220 €

Prvý kontakt: Sony Ericsson Xperia Mini Pro

HTC Desire Z

Spoločnosť HTC už dlhšiu dobu neuviedla na trh dotykový smartfón s výsuvnou QWERTY klávesnicou. Práve Desire Z je posledným zástupcom. Ten disponuje 5-megapixelovým fotoaparátom s LED bleskom, automatickým zaostrovaním a hardvérovou spúšťou. Procesor je taktovaný na frekvenciu 800 MHz. V balení nájdeme 8 GB microSD kartu.

Cena: približne 250 €

Recenzia: HTC Desire Z

OS BADA

Samsung Wave II (Samsung S8530)

Starší, ale stále jarý zástupca zariadení s OS Bada. Za cenu približne 210 € dostanete rýchly procesor ARM A8 Cortex taktovaný na frekvenciu 1 GHz, 5-megapixelový fotoaparát s podporou HD videí a krásny 3,7-palcový displej (480 x 800 b.), ktorý je v danej cenovej kategórií úplným luxusom. Batéria s kapacitou 1 500 mAh ponúkne slušný priestor na využívanie multimediálnych funkcií. V obchode Samsung Apps už nájdete mnoho zaujímavých aplikácií, niektoré aj od slovenských autorov.

Cena: približne 210 €

Základné info: Samsung Wave II

OS RIM

BlackBerry Curve (BlackBerry 8520)

Do danej cenovej hladiny sa nám zmestil jediný model od ‘černicovej’ spoločnosti z Kanady. Toto jednoduché zariadenie s klasickou konštrukciou a QWERTY klávesnicou je pekným imidžovým smartfónom, ktorý však ponúkne iba 2-megapixelovým fotoaparát. Na vysokorýchlostný prenos dát využijete prítomnosť Wi-Fi modulu. V 3G sieti si s týmto zariadením nezavoláte.

Cena: približne 190 €

Základné info: BlackBerry Curve

OS SYMBIAN

Nokia C5-03

Cenovo dostupný smartfón s 600 MHz procesorom, 5-megapixelovým fotoaparátom bez LED blesku a v tejto cenovej kategórii nadštandardne jemným displejom s rozlíšením 360 x 640 zobrazovacích bodov. Hlavnou výhodou v danej cenovej relácii je najmä bezplatná offline navigácia od Nokie. Zamrzí slabšia batéria s kapacitou 1 000 mAh a absencia zaostrovania fotoaparátu.

Cena: približne 150 €

Recenzia: Nokia C5-03

Nokia E5

Nokia E5 je pracovný telefón klasickej konštrukcie s QVGA displejom a plnohodnotnou QWERTY klávesnicou. Ostatná výbava je charakteristická 5-megapixelovým fotoaparátom s LED bleskom, podporou HSDPA, HSUPA, Wi-Fi a GPS s bezplatnými mapami od Nokie. Budeme sa opakovať, ale ani v tomto modeli nenájdeme automatické zaostrovanie. Pri práci oceníte prehliadač dokumentov s možnosťou editácie.

Cena: približne 170 €

Recenzia: Nokia E5

Nokia 500

Tento model zaujme najmä 1 GHz procesorom, kvalitne spracovanou plastovou konštrukciou a vstavanou 2 GB pamäťou. Nájdeme tu OS Symbian vo verzii Anna, ktorá už ponúka určité vylepšenia oproti predchodcom. Na spestrenie zariadenia poslúžia ďalšie dva kryty v balení.

Cena: približne 170 €

Základné info: Nokia 500

Nokia E52

Na záver sme si nechali poctivého pracanta, ktorý nám je stále veľmi symatický. Nokia E52 je kvalitne spracovaný telefón, ktorý využijete ako na prácu, tak aj na zábavu. Solídna výdrž a rýchle reakcie ho radia medzi najlepšie klasické zariadenia bez dotykovej obrazovky, aké ešte na trhu nájdeme.

Cena: približne 210 €

Recenzia: Nokia E52

Nokia C6

Hlavnou devízou tohto zariadenia je najmä plnohodnotná výsuvná QWERTZ klávesnica. Písanie na nej je veľmi pohodlné. Aj tu je veľkým plusom bezplatná offline navigácia. Nepoteší plastové spracovanie a slabší procesor. Pri danej cene jej môže konkurovať viacero androidov. Výhodou Nokie je rozlíšenie displeja 360 x 640 bodov, za nedostatok môžeme považovať tlakový displej vhodný skôr pre dámy s nechtami.

Cena: približne 225 €

Recenzia: Nokia C6

Nokia C6-01

Tento model zaujme najmä kvalitnou konštrukciou, AMOLED displejom (360 x 640 b.) a dobrou výdržou. Prehrávač videí si poradí s viacerými formátmi, napr. DivX a MKV. Ako sme u Symbianu zvyknutí, aj tu nájdeme časované profily priamo v systéme či budenie vypnutým telefónom. Fotoaparátu s duálnym LED bleskom a maximálnym rozlíšením 8-megapixelov chýba automatické zaostrovanie.

Cena: približne 240 €

Recenzia: Nokia C6-01

Diskusia k článku:

anonymous22.11.2011 - 11:56 Trvalý odkaz

to je jedno: Je to pekný počin z Vašej strany, ale mali ste aspoň nejaké základné parametre uviesť všade, nech sa dá rozhodnúť bez ďalšieho hľadania v recenziách...

anonymous22.11.2011 - 12:21 Trvalý odkaz

piker: v cene do 200-250 eur urcite xperiu mini/mini pro,galaxy ace,wildfire s alebo tu nokiu 500....asi nsjlepsie volby...podla mna najlepsi pomer s cenou ma ta xperia mini.

anonymous22.11.2011 - 12:23 Trvalý odkaz

piker: android do 200-xperia mini
symbian do 200- nokia 500

anonymous22.11.2011 - 12:28 Trvalý odkaz

aaa: Suhlas, par rovnakych parametrov mohlo byt vsade.
Tiez ste mohli dat daky WP 7 LG stoji myslim menej ako 250, omnia 7 takna hrane.

Celá diskusia 53 príspevkov