Mobil noste aspoň 2,2 cm od tela!

Na stránkach Nokia.sk som našiel PDF dokument (32 kB) týkajúci sa SAR hodnoty (stupňa vyžarovania prístroja) Nokie 6021 (SAR max. 0,72 W/kg). Tam sa píše:

Tento prístroj vyhovuje smerniciam pre expozíciu rádiofrekvenčným žiarením pri používaní buď v normálnej polohe pri uchu alebo vo vzdialenosti najmenej 2,2 cm od tela. Keď nosíte telefón upevnený na tele pomocou ochranného puzdra, závesu na opasok alebo držiaka, tieto nesmú obsahovať kovy a musia medzi produktom a vaším telom zabezpečiť minimálnu vzdialenosť 2,2 cm.

V prípade Nokie 6230i sa píše o minimálnej vzdialenosti 1,5 cm od tela (SAR max. 0,70 W/kg). Pri Nokii 5140i (SAR max. 0,77 W/kg) som už informáciu o minimálnej vzialenosti nenašiel vôbec a mnoho ďalších modelov na webe Nokie nie je na zaužívanom mieste dokonca vôbec doplnených o informáciu o hodnote SAR.

Neviem, nakoľko je nutné takéto pokyny dodržiavať, ale odporúčam každému majiteľovi prístroja zavítať na jeho produktovú stránku, či sa náhodou nedočíta podobnú informáciu.

V ďalších recenziách sa budeme snažiť prinášať aj informácie o hodnotách SAR, prípadne uverejníme aj výstrahy a upozornenia tohto typu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu