Irfanview

Recenzia obrázkového editora Jeden z najpopulárnejších bezplatných prehliadačov a editorov obrázkov do vášho PC.

Nedávne spustenie Fotoalbumu na adrese foto.fony.sk si vyžaduje aj článok o vynikajúcom programe na prezeranie a úpravu fotiek. Vstavané fotoaparáty v mobilných telefónoch došli už tak ďaleko, že konkurujú kompaktným digitálnym fotoaparátom. Dvojmegapixlový fotoaparát nájdeme už v Nokii N70, N90, Sony Ericssonoch odvodených od modelu K750i a čoskoro sa na trhu objavia ďalšie prístroje.

Avšak 1- a 2-megapixlové snímky z mobilu sú často pre- alebo podexponované, farby sú posunuté viac ku modrej a pod. Vtedy výborne poslúži jednoduchý program.

Irfanview je v prvom rade výborný prehliadač podporujúci drvivú väčšinu bežne používaných grafických formátov. Je bezplatný a veľkosť inštalačného súboru je smiešnych 800 kB.

FREE DOWNLOAD IRFANVIEW

FREE DOWNLOAD SLOVENČINY (ZIP súbor)

FREE DOWNLOAD ČEŠTINY (EXE súbor)

Na oficiálnej stránke programu, irfanview.com, nájdete okrem charakteristiky programu a downloadu aj plug-iny na vylepšenie základnej verzie. Medzi nimi je aj slovenský a český jazyk, ktorého adresu pre download som už uviedlol vyššie. Češtinu stačí spustiť, slovenčina sa nachádza v ZIP súbore, ktorý po rozbalení obsahuje aj DLL súbor. Ten je nutné presunúť do položky Program Files -> Irfanview -> Languages. Potom spustíte program a v menu Options -> Change Language vyberiete slovenčinu.

Tak teraz už máte českú alebo slovenskú verziu programu a bude sa vám s ním pracovať oveľa lepšie. Ja pridávam niekoľko skúseností:

Najlepšie je prideliť všetkým súborom vo formátoch JPG, GIF, PNG a ďalším ako predvolený prehliadač práve tento. To je možné uskutočniť už pri inštalácii programu potvrdením jednotlivých formátov.

Otvorenie obrázku je naozaj rýchle, záleží to však aj od jeho veľkosti. Irfanview má na procesor počítača minimálne nároky.

Geniálne sú klávesové skratky. Vrelo odporúčam naučiť sa ich.

- MEDZERNÍKOM sa posúvate po jednotlivých obrázkoch,

- ENTEROM zobrazíte obrázok na celej obrazovke,

- CTRL+R (resize) vyvolá úpravu veľkosti,

- CTRL+E (efects) vyvolá okno s efektmi,

- SHIFT+G vyvolá úpravu farieb (vyžaduje si skúsenosti),

- S uloží obrázok,

- L (left) otočenie obrázku doľava,

- R (right) otočenie obrázku doprava,

- a mnoho ďalších (všetky nájdete v nápovede).

Najviac sa mi páči, že Irfanview je ihneď pripravený na vyznačenie časti obrázka, ktorú chcete vystrihnúť (CTRL+V), orezať (CTRL+Y), kopírovať (CTRL+C), stačí stlačiť tlačidlo myši a ťahať v rámci obrázka. V nadpise okna sa pri vyznačovaní objavujú a menia rôzne číselné hodnoty. Dosiahnutím hodnoty 1.333 alebo 0.750 vytvoríte pomer stran 3:4 alebo 4:3 (fotka na výšku a na šírku), ktorý je vhodné dodržiavať.

Pozor! Ak pri úprave fotky stlačíte MEDZERNÍK, tak sa presuniete na ďalší obrázok v poradí a všetky neuložené informácie budú stratené!

Ukladanie obrázkov (jedine ručne, stlačením S alebo CTRL+S) je inteligentné, pamätá si naposledy použité priečinky. Pamätá si aj naposledy použité hodnoty, ako kvalita, informácie k súboru a podobne. Odporúčam používať kvalitu 90 % a vždy mať zapnuté ukladanie EXIF informácií (ktoré pochádzajú z fotoparátu a v niektorých prípadoch dokonca aj z mobilu).

Pôvodne som mal v úmysle recenzovať viacero bezplatných programov na prezeranie a úpravu obrázkov, ale po odskúšaní asi 5 najlepšie hodnotených prehliadačov som to vzdal. Pre moje potreby prezerania, otáčania, vyrezávania, zmeny veľkosti, ladenia farieb atď. neexistuje lepší bezplatný nástroj. Vyčítať mu môžem len absenciu natočenia snímky o zadanú hodnotu v stupňoch a chýbajúcu otázku pri opustení neuloženého, avšak upravovaného obrázku.

A na záver neostáva nič iné, len úprimná vďaka autorovi, ktorý sa narodil v Bosne a študuje/študoval v Rakúsku.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.10.2005 - 00:16

aquila: je to podla mna najlepsi viewer, je maly s plugnni velmi velmi robustny :) ale stale rychly :) mne sa pacia aj take vychytavky ako autorotate podla exifu etc etc :) skratka na to ako je maly toho vie vela :) ten typek uz dostudoval par rokov dozadu ;) ja pouzivam irfan asi od verzie 0.97 z polky 90tych rokov

anonymous25.10.2005 - 03:21 Trvalý odkaz

aquila: teda 1.7 tak, 0.97 bol winamp :)

anonymous25.10.2005 - 03:33 Trvalý odkaz

riso: a vies o autorovi aj nieco viac? celkom ma zaujima clovek, ktory len tak bezplatne vytvori vyborny prehliadac/editor obrazkov, ale aj hudobnych a video formatov.
este ma mrzi, ze mi nefunguje QuickTime plug-in, pricom mojej holke bezi uplne v pohode.

anonymous25.10.2005 - 10:33 Trvalý odkaz

Atlis: Len poopravim a doplnim - uprava farieb je skratkou SHIFT + G, velmi uzitocne je priostrenie fotografie (hlavne pri zmensovani na VGA) skratkou SHIFT + S...

Inak skutocne vyborny program.

anonymous25.10.2005 - 10:34 Trvalý odkaz

Atlis: A snad este (mnou) casto pouzivana CTRL + H, na zobrazenie originalnej velkosti obrazka.

Celá diskusia 18 príspevkov