Operátori: Kroky ku zníženiu roamingových cien

Tlačová správa:

BRATISLAVA, 2. jún 2006 - Poprední mobilní operátori v Európe sa dohodli na znížení priemerných romaingových taríf na polovicu. Očakáva sa, že tento krok vyústi do podstatného zníženia maloobchodných cien roamingových služieb, čo zákazníkom umožní uskutočňovať a prijímať hovory počas ciest v rámci Európskeho hospodárskeho regiónu (European Economic Area – EEA).

T-Mobile, Orange, Telecom Italia, Telenor, TeliaSonera a Wind, ktorých zákazníci spolu predstavujú takmer 200 miliónov užívateľov mobilných telefónov v EÚ, sa dohodli na znížení priemerných veľkoobchodných cien, ktoré si navzájom ponúkajú pri poskytovaní roamingových služieb, na 45 eurocentov za minútu v októbri 2006 a 36 eurocentov za minútu od októbra 2007, čo zníži aktuálne veľkoobchodné ceny o približne polovicu.

Operátori sa zaviazali preniesť úspory vyplývajúce z tohto zníženia veľkoobchodných cien priamo na zákazníkov prostredníctvom zníženia maloobchodných cien v takej miere a tak rýchlo, ako je to možné. Tento krok by mal spôsobiť zníženie priemerných maloobchodných cien za roaming v regióne EEA o cca 50%.

Bude zriadený nezávislý orgán, ktorého úlohou bude realizovať audit znížených priemerných maloobchodných cien hlasových roamingových služieb medzi operátormi v tejto skupine. Tento nezávislý orgán bude v šesťmesačných intervaloch zverejňovať index trendov vývoja maloobchodných cien na úrovni regiónu EEA.

Skupina operátorov, ktorí poskytujú služby v takmer všetkých krajinách EÚ, ponúkne navrhované zníženie veľkoobchodných cien tiež ďalším operátorom v Európe a tiež v ostatných krajinách na recipročnej báze prostredníctvom zmlúv. Hlavnou výhodou takéhoto prístupu v porovnaní s návrhom zo strany Európskej komisie je, že vytvára priestor pre konkurenciu v cenách a službách medzi mobilnými operátormi na veľkoobchodnej a tiež maloobchodnej úrovni.

Skupina operátorov vyzýva všetkých operátorov v regióne EEA, aby podpísali navrhovaný etický kódex a očakáva sa, že ďalší operátori sa k tejto iniciatíve pripoja ešte pre októbrom 2006.

„Vždy sme prejavovali záujem o zníženie nákladov na roaming a k tomuto kroku sme pristúpili s cieľom priniesť výhody pre našich zákazníkov. Preto nás teší, že sme súčasťou komplexnej iniciatívy operátorov, ktorá deklarovala dobrovoľné výrazné zníženie cien. Vyplýva z toho, že trhové sily sú v oblasti mobilných služieb plne funkčné a nepotrebujú zásah regulačných orgánov.“ René Obermann, CEO, T-Mobile International.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu