Philips 355

Skúsenosti majiteľa Starší low-end za veľmi prijateľnú cenu.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená vami, čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!.

SKÚSENOSTI GASH-a:

Ja som si tento fón zobral na paušál ako záložný v čase, kedy bol podľa mňa najlepší z ponuky korunových mobilov. Mám ho už presne rok. Žiaľ, bol už dvakrát v servise, kvôli nefunkčnému joysticku.

Design telefónu sa výrobcovi podaril. Aspoň mne a môjmu okoliu sa celkom páčil, a to hlavne kvôli oblým tvarom a zvláštne tvarovanej klávesnici, ktorá pripomína včelí plast. Designovo by som ho určil skôr mladým ľuďom, aj keď už som ho videl u rôznych vekových kategórií.

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že písanie textov na zvláštnej klávesnici bude problém, nie je tomu tak. Tlačidlá majú síce netradičný tvar, sú dosť veľké a natlačené na sebe, ale ťuká sa celkom dobre. Niektorým vadila tvrdosť klávesnice, ale ja som ju po chvíli ?rozťukal? (mám totiž SMS500). Naopak, joystick sa zle ovláda aj pod lhšom čase, keďže je príliš tvrdý. Po dlhšej práci som mal od neho otlačené prsty. Opäť sklamem tých, ktorí rýchlo píšu SMS. Budete si musieť zvykať na pomalšie písanie, keďže telefón pri rýchlom zadávaní znakov nestíha.

Displej je kvalitný na to, že tento mobil sa radí medzi low-endy. Podporuje 65 536 farieb, používa rozlíšenie 128 x 128 pixelov a je aktívny. Aj na slnku naň celkom dobre vidieť. Rozmery sú 28 x 28 mm, teda podobne ako na mnohých Nokiách. Fotky na ňom vyzerajú výborne, farby má pekné, myslím, že to je jeden z najlepších displejov medzi low-endmi.

Telefónny zoznam má slušnú kapacitu ? až 300 záznamov. Ku každému môžete priradiť 3 čísla, poznámku, skupinu, fotku a melódiu. Vyhľadávanie v zozname je však pomalé a iba podľa jedného znaku. Taktiež nemôžete naraz prezerať zoznam na SIM a v telefóne.

Melódie znejú perfektne. Philips podporuje 32-hlasé polyfonické zvonenia. Lepšie prehrávanie MIDI zvonení som u žiadneho fónu ešte nepočul (pozn. red.: Vlastnil som Philips 530 a potvrdzujem slová autora. Philips bol svojho času v tomto smere neprekonaný ani vyhlásanými Samsungami.). 355-ka podporuje tiež realtóny vo formáte Oki ADPCM. V telefóne ich je už niekoľko pripravených. Nové melódie si môžete stiahnuť cez WAP, alebo keď vám ich niekto pošle MMS-kou. Bluetooth ani Infraport nepodporuje. Takisto nepodporuje vyzváňacie profily, čo je veľká škoda, pretože si budete neustále musieť zvonenie nastavovať.

Pamäť telefónu je 1,6 MB, ktorá je zdieľaná pre obrázky, melódie, poznámky, hry, kalendár a dokonca aj SMS-ky a MMS-ky. Fón podporuje Javu vo verzii 2.0, ale hry na 355-ku sa zháňajú prekvapivo ťažko, takže sa budete musieť zmieriť s tými ktoré sú tam.

Synchornizovať môžete telefón s počítačom iba pomocou dátového kábla. Ten už však v balení nie je. Takže ak si chcete nahrávať nové veci do telefónu, musíte znova zainvestovať ďalších cca. 600 Sk na kábel. Myslím, že WAP to istí.

Spomínaný WAP je otrasne pomalý, dokonca aj cez GPRS. Načítavanie stránok, reakcie joysticku a klávesnice sú pomalšie než na najstarších Ericssonoch. Takže s Philipsom 355 surfujte len v naozaj výnimočných prípadoch. Ja som to po 10 minútach vzdal.

Zabudovaný fotoaparát ponúka síce iba rozlíšenie max. 320 x 240 pixelov (pozn. red.: Nie 352 x 288 b.?), ale myslím, že v tejto triede ani nie je treba viac. Foťák v tomto prípade využijete len na odosielanie momentiek cez MMS. Aj tak však ponúka dvojnásobný digitálny zoom, efekty: čiernobiely, modrý, sépiový a nočný režim. Môžete si vybrať z 3 druhov kvality ? nízka, stredná, vysoká a môžete si tiež nastaviť zvuk cvaknutia, či upozornenia pri samospúšti, čo je celkom fajn. Keď chcete vypnúť zvuk cvaknutia, musíte prepnúť na tichý režim.

Fotky môžete preposlať niekomu MMS-kou. Môžete k nim pridať nahovorený záznam alebo pridať nejaké zvonenie z telefónu, či text. Editor MMS sa philipsu podaril.

Myslím, že Philips je napriek svojmu pomalému softvéru výborný telefón s dobrým pomerom cena/výkon.

+ foťák

+ zvonenia

+ design

+ displej

- klávesnica

- pomalý software

- Java je skoro zbytočná

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.11.2005 - 20:07

martin: proste telefon na telefovanie. nic ine sa s nim tusim ani neda robit... ach jaj, mam rad netradicne znacky ale philips sa u tohto modelu velmi nesnazil.MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous16.11.2005 - 18:02 Trvalý odkaz

gash: akoze svojim sposobom hrozny fon, ale drvivej vacsine to staci..ved v tej dobe ked bol novinka nemal kazdy lowend fotak mms gprs a 65 000 farieb

anonymous16.11.2005 - 18:08 Trvalý odkaz

gash: este jeden detail. Fotak robi fotky vo velkosti 320x240 ako som pisal. Pise sa sice ze zvlada 352x288 ale ked si vyberate velkost fotky, ponukne maximalne 320x240 a takisto bola fotak velka aj ked som ich poslal MMSkou do kompu..takze ziadnych 352x288

anonymous16.11.2005 - 22:16 Trvalý odkaz

martin: clovek vidi ze ake dobre funkcie, gprs, mms, super displej. ale naco to je ked je wap nepouzitelny a ani smsky sa dobre nepisu. vies.. popis funkcii je fajn ale samotna praca o nicom. ale to je len moj nazor:)MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous16.11.2005 - 23:45 Trvalý odkaz

gash: ze to neni len tvoj nazor, ale nazor vacsiny narocnejsich fonystov, ktori mali moznost skusit tento "kus"

Celá diskusia 8 príspevkov