Sony Ericsson K600i

Recenzia 3G mid-endu Jeden z prvých 3G fónov pre bežného užívateľa.

Základná charakteristika

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: GSM 900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz

rozmery: 104,3 x 45 x 19,2 mm

hmotnosť: 105 gramov,

displej: aktívny TFD, 176 x 220 bodov, 262 144 farieb

fotoaparát: 1,3 Mpix, blesk, zoom, záznam videa (174 x 144 b.),

pamäť: 33 MB, 500 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail, IM,

prenos dát: GPRS 4+2, UMTS, IrDA, Bluetooth, USB kábel,

zábava: Java 3D, WAP 2.0, FM rádio s RDS, MP3 zvonenia, 72-hlasé MIDI,

batéria: Li-Pol, 900 mAh

výdrž GSM: do 8,25 h hovor/ 370 h pohotovost

výdrž UMTS: do 2,15 h hovor/ 1,65 h videohovor/ 290 h pohotovost

Čo mu chýba:

pamaťové karty, EDGE

Softvér testovaného mobilu:

R2L002

fotoaparát 2.9

kamera 4.7

obsah: PA21

CDA 102375/2 R4A

cxc 1250017 R2L002

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB dátový kábel, stereo handsfree, CD, manuál.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Menej je niekedy viac

Ponúkam Vám svoje trojtýždňové skúsenosti so Sony Ericssonom K600i. Určite sa v tomto teste nevyhnem porovnávaniu s modelom K700i, ktorý som viac ako rok (o.i.) aktívne používal. Odhalím aj zopár rozdielov oproti súčasným K750i/D750i/W800i. I keď sa zväčša v recenziách objavuje tvrdenie, že sa jedná o zhodné menu, funkčnosť, alebo dokonca firmware. Kto by nevedel, tak "ká šesťstovka" má tiež dvoch exkluzívnych bratov. Tochu hranatejšia verzia K608 určená pre T-Mobile a V600 v čierno-striebornom prevedení pre Vodafone.

Vaša strohosť

Pri prvom predstavení tohto elegána mi napadli rôzne prirovnania. Na mňa osobne pôsobil ako dialkové ovládanie High-End zosilňovačov od Classé al. Jeff Rowland. Musím veľmi loviť v pamäti, aby som si spomenul na mobil s podobne čistým dizajnom. Snáď len Sharp TM 100, Panasonic VS3, alebo staručký Siemens S40. Nie, s Nokiami radu 8xxx ho zrovnávať nechcem. I keď môjho známeho, majiteľa Nokie 8800, výzor K600-ky okamžite oslovil.

Telefón je v prevedení aluminium silver. A veru nielen na pohľad by som ho od hliníku nerozoznal. Ilúzia kovu pretrváva aj po prvých dotykoch. Zvedavý som bol, ako je pripevnený zadný kryt, kedže okrem otočnej krytky objektívu nie je prerušený žiadnou linkou. Otváranie je netradičné z prava doľava. Aretáciu z boku zabezpečujú dve posuvné tlačidlá. Nájdeme tu aj konektor Micro-USB chránený gumovou zátkou. Opačná strana obsahuje ovládače úrovne hlasitosti/zoom (ich využitie je však omnoho väčšie) a spúšť fotoaparátu/kamery. Horná a spodná plocha sú takmer rovné. Dokonalý kváder so zaoblenými hranami stojí na stole bez akéhokoľvek prevažovania. Dátový konektor je prekvapujúco staršieho typu, čo so sebou prináša určité výhody aj nevýhody... Nad ním, v strede spodnej steny, je umiestnený otvor pre uchytenie pútka. Z vrchu tradične vypínanie/zapínanie, "okienko" infraportu a netradične stavová dioda známa ešte z modelov Ericsson.

Spracovanie mobilu je príkladné a kompaktný tvar nedáva priestor na vŕzganie ani dobudúcna.

Klávesnica

Tlačidlá nádherne nadväzujú na dizajn telefónu. Žiadne experimenty, jednoducho klasika. Ale? Sú zapustené do čelného krytu tak, že vôbec nevyčnievajú. To sa samozrejme odrazilo kvalite na ovládania. K600i nie je vhodná pre ľudí z väčšími prstami, na časté písanie správ ju neodporúčam nikomu. Navyše kontextové klávesy sú veľmi malé. Niekedy skrátka musím písať nechtom. Pritom mechanické spracovanie a ich odpor je excelentný. Joystick je v titanovom farebnom prevedení. Jeho horná plocha má jemné vrubkovanie. Z možných ôsmych smerov využíva 4 plus potvrdenie. V zaoblení prednej steny, nájdeme ešte dve tlačidlá. Ľavé slúži na videohovor, pravé po dlhšom stlačení zobrazí menu činností. Modré podsvietenie mohlo mať väčšiu intenzitu. Je nerovnomerné a užívatel so slabším zrakom sotva rozozná písmená.

Rýchle vytáčanie je možné uložiť pod voľby 1 - 9. Podržaním tlačidiel obsahujúcich pismená sa dostanete priamo do kontaktov. Cez dvojku do rovnakej polohy, ktorá je zvyčajne priradená pohybu joystiku smerom nadol. Ak si zvyknete do adresára pristupovať cez klávesy ušetríte tým jednu skratku pre joy. Bočné tlačidlá po krátkom stisku zobrazujú stav telefónu (aktuálny profil, budíky, vaše číslo, voľná pamäť, stav batérie v %, atď.) Pri dlhšom stačení sa aktivuje vytáčanie hlasom.

Displej s rozlíšením 176 x 220 bodov bude onedlho štandardom nižšej strednej triedy. Keďže top prístroje majú namierené na QVGA. Farebnosť sa zvýšila oproti K700i na 262 tsíc farieb. Priame porovnanie dokázalo zanedbateľné rozdiely. Parametre naznačujú, že ide o rovnaký typ ako u K750i. Tento je však o 1mm menší v každom smere t.j. 28 x 35 mm. Regulácia jasu má 6 stupňov od 50 do 100%.

Presonalizácia displeja aj vďaka témam (ich tvorbu a úpravu umožňuje aplikácia Themes Creator v 1.90) ponúka široké možnosti. Obrázok/animáciu môžete nastaviť ako pozadie, šetrič, pridať ku kontaktu, k úvodnej obrazovke. Vypnutý displej môže a nemusí zobrazovať čas.

Vstup do grafického menu je zbytočne zdvojený. Stlačením joystiku, alebo pravým kontextovým, ktoré u K700i vyvolalo rýchly prístup k prednastaveným funkciám (BT, IrDA, skratky?). Zopár nelogických zmien nájdete aj inde. Položka "Pripojenia" už nemá svoju ikonu, ale je presunutá do "Nastavenia" úplne nakoniec. Orange menu pre zmenu nájdete v zábave, ako aj vzdialené ovládanie zariadení cez BT! Ďalším zbytočným zdvojením sú ikony "Hovory" (vstup z pohotovosti cez ľavé kontextové) a "Videohovor" (má samostatné tlačidlo).

Počty riadkov textu:

- písanie poznámky - 2 riadky,

- písanie SMS, e-mailu - 4 riadky,

- čítanie SMS - 6 riadkov,

- čítanie e-mailu - 7 riadkov,

- čítanie poznámky - 7 riadkov,

- WAP - 7 riadkov + nadpis stránky,

- Jimm ICQ - 9 riadkov.

Telefónny zoznam

Jednou z vynikajúcich vlastností telefónov Sony Ericsson je možnosť odoslať všetky kontakty. Takže prvá vec po obdržaní nového SE bola jasná. Celá akcia trvá približne 10 minút. Samozrejme to ide aj synchronizáciou s MS Outlook, ale takto mám v novom mobile aj "fotečky". V K700-ke som mal uložených 491 čísiel z možných 510. K600i je naopak obmedzený počtom mien (500). Po prekopírovaní som mal v novom zozname 472 mien. Toto číslo ešte kleslo po vymazaní vizitiek pre bluejacking a presunutí druhotných e-mailov na 426. Áno, tento fón konečne umožňuje pod jedno meno uložiť 3 elektronické adresy. Pribudla položka ID používateľa pre instant messaging. Dátum narodenín sa po potvrdení pridá do kalendára ako opakovaná udalosť. Pri zadávaní som však objavil bug. Ak je dátum nižší ako 1990 uloží sa k 1.1.1970. Snáď to odstráni nový soft. Niektoré drobné nedostatky pretrvávajú: ako uložiť dve čísla napr. s ikonou mobil, komplexný náhľad kontaktu.... Nezobrazovanie zoznamu na SIM súčasne s adresárom nepovažujem za chybu, to skôr u low-endov.

Kontakty sa dajú triediť do desiatich skupín po 15 osôb. Tie slúžia hlavne na filtrovanie hovorov, hromadné odosielanie správ SMS/MMS, alebo elektronickej pošty. Nevkladáme celé meno, ale konkrétne číslo/mail? kľudne sa môže nachádzať aj v troch skupinách. Jednoduchšie je pridávať viac kontaktov naraz, stačí ich iba označiť.

Hovor

V čom je tento fon v podstate odlišný od ostatných konkurentov svojej triedy je videohovor (a rýchlejšie dáta). Zatial som nemal možnosť vyskúšať ho v praxi no o pár mesiacov s príchodom 3G sa stane realitou. Na tento spôsob komunikácie sa pozerám skepticky. Dosť intímne na to, prezentovať sa takto "verejne". Použitie handsfree mi v tomto prípade príde ako nutnosť.

Na rýchlu voľbu, okrem klávesových skratiek slúži aj hlasové vytáčanie. Aktivuje sa jedným z bočných tlačidiel, alebo aktivačným povelom. Prijať hovor sa dá tiež hlasom aj automaticky (cca 5 s). Meno volajúceho po príslušnom nastavení počuť ešte pred zvonením. Prepnutie na reproduktor hlasného HF už nemusíte loviť v menu. Ponúkne to hneď po vytočení ľavá kontextová skratka.

Písanie textov

Kvalitu klávesnice som už spomínal. Nie príliš dobrý dojem, určite napraví kvalitný slovník T9. Zásoba slov je o poznanie lepšia než na K700i. I tak sem-tam chýbajú základné slová a ponúkané sú rôzne patvary. Ešte, že vlastný slovník zdieľa celkovú pamäť mobilu. Pridané slová v ňom nemiznú, navyše sa dajú mazať a editovať. Návrhy slov môžu byť zobrazené v zozname. Častejšie používané sa posúvajú nahor a dlhšie sú skôr doplnené. To všetko písanie urýchluje. Tabulka symbolov necháva kurzor na poslednom použitom a tak pri častom používaní (smajlíka, zátvorky, enter...) nemusíme nezmyselne klikať joystickom. Ak vložíte do textu jeden typ zátvorky, pri vstupe do symbolov sa kurzor nachádza na druhom. Šikovné. Diakritika sa dá vypnúť iba pri písaní SMS kvôli jej skráteniu na 70 znakov.

SMS/MMS sú ukladané do spoločných zložiek: doručené, odoslané, koncepty, na odoslanie, uložené (obmedzené kapacitou sim), šablóny (voľná pamäť telefónu). Vytvorenie novej správy ponúkne tri možnosti

? textová správa

? multimediálna

? hlasová správa (vlastne tiež MMS).

Správy sa dajú mazať/ukladať po jednej, všetky, iba vybraté, iba prečítané. Prijaté sa môžu zobrazovať v okne aj s fotografiou, alebo v menu činností. Telefón vás na ne upozorní akýmkoľvek zvukom. Vytváranie MMS je takmer dokonalé, podporuje všetky bežné formáty,okamžitý hlasový aj obrazový záznam, farbu a čas stránky, zmenu veľkosti obrázka (640 x 480, 320 x 240, 160 x 120), a to aj automaticky z 1-Mpix, potvrdenie o doručení/čítaní, vloženie podpisu, vkladanie príjemcov do kópie/skrytej kópie... Praktické používanie obmedzuje max. veľkosť do 100 kB a samozrejme cena.

E-mail

Je už štandardne na vysokej úrovni. Podporuje až desať účtov. Stiahnúť môžete iba hlavičky alebo hlavičky a text, dodatočne aj prílohy. Odosielaniu nerobí problém ani typ ani veľkosť súboru. Samozrejmosťou je nastavenie priority, mena odosielateľa, podpis, kópia na danú adresu. Kontrolu schránky nadstavíte v intervaloch od 5 min. do 12 hod. Diakritiku zobrazuje korektne, avšak určité kódovania textu nezobrazí vôbec. Poslané maily sa dajú otvoriť, to predtým chýbalo. Signalizácia nového mailu je extra.

Instant messaging

V tomto prípade som používal skvelú Java aplikáciu Jimm.

CB správy

Cell Broadcast správy sú zobrazené pod názvom operátora permanentne na pohotovostnom displeji.

WAP

Prehliadač prešiel face liftingom. Okrem všakovakého downloadu idú ukladať aj stránky html na neskoršie prezeranie. Niektoré funkcie sa sem presunuli z nastavenia internetu ako vymazanie urýchlovacej pamäti, povoliť zobrazenie obrázkov a zvukov. Záložky už nie sú obmedzené počtom 25. Dajú sa triediť ľubovolne do priečinkov. Ak používate floAt's Mobile Agent, program na správu mobilov Sony Ericsson, môžete ich dokonca synchronizovať s Internet Explorer. Nerobte to! Nie, že by prehliadač neotvoril web, ale na to máme lepšie aplikácie. Napríklad úvodnú stránku Fony.sk otvoril za niečo vyše minúty. Počítadlo dát ukázalo cca 150 kB. Opera mini za 10 s a spotreba 18 kB. Odoslať záložku? Žiaden problém. Jednu, alebo päť. Cez SMS, infraport, Bluetooth a dokonca aj MMS a e-mail! Wapovať offline sa stále nedá, maximálne v histórii sa dostanete na posledné stránky bez pripojenia (nie vždy). História ukladá posledných desať navštívených serverov do priečinkov kde sú samotné strany. Domovská stránka bohužial nemá žiadnu klávesovú skratku.

Prenos dát

Keď som na ľavom boku uvidel konektor Micro-USB, potešil som sa a dúfal v podporu Mass Storage. Po pripojení k PC moje nadšenie ochladlo po hláske: nainštalujte nové ovládače. Novšie SE W550i a W900i tento štandart podporujú. Novinky v ovládaní neobišiel ani Bluetooth. Viditeľnosť, ktorá predtým sídlila hlboko v menu dostala dôstojnešie umiestnenie hneď pod zapnutím. Vzdialené ovládanie programov na PC cez HID-y sa presunulo do zábavy. Oproti K700i, ale K600i nepodporuje BT profil "práca s obrázkami", ktorý umožňuje prehľadávať obsah spárovaných zariadení, prevziať súbory do mobilu, odstrániť ich, vytvárať nové priečinky... Niekedy aj bez vedomia "obete". Infraport obsahuje 3 stavy: zapnutý, vypnutý, 10 minút.

GPRS je triedy 10 v konfigurácii 4+2. I keď mobil obsahuje rýchlejší UMTS modem, je chýbajúceho EDGE škoda. V našich končinách výborné pokrytie a vynikajúci WAP, e-mail, Java na strane K600i dávajú tušiť prečo. Pritom SE EDGE v mobiloch vie, napr. W600i pre americký trh.

Organizačné funkcie

Kalendár ? nerád, ale musím to napísať: opakovanie udalostí opäť chýba. Nechápem prečo, keďže staré Ericssony to umožňovali a Sony Ericsson nie a nie! Nuž, treba použiť Microsoft Outlook alebo iné mobilné zariadenie a opakovanú udalosť do K600i odoslať.

Kozmetické vylepšenia postihli úlohy. Novšie sa radia na začiatok a nie na koniec zoznamu ako doteraz. Naplánovať telefonát si môžete aj na čísla na SIM a neuložené. Meno sa automaticky priradí k číslu nemusíme tak rozmýšľať komu sme chceli volať.

Ak si neprečítate udalosť/úlohu informujú o tom ikony v stavovom riadku.

Poznámky sa stali použiteľnejšími, zvýšením kapacity z 10 na 25. Počet znakov 255 je síce podpriemerný, no pre mňa dostačujúci. Určite ho vyváži možnosť zobrazenia poznámky v pohotovostnom stave (max. 6 riadkov). Skutočne niekedy účinnejšie ako alarm. Na písanie dlhších textov sú na svete desiatky Java aplikácií. Nie je ale nad to, písať na PC a potom odoslať do fonu. Narážam tým na podporu súborov .txt.

Pamäť kódov už nepoužívam vôbec. Uložiť si "až" desať hesiel je nanič. Nahradil som ju aplikáciou Trezor.

Budíky ? sú dva, jednoduchý alebo opakovaný s vlastnou melódiou, rádiom budí aj vo vypnutom stave.

Fotoaparát

Bol pre mňa vcelku sklamaním. Jeho rozlíšenie je 1,3 Mpix, presne 1280 x 1024 bodov. Oproti VGA u K700 takmer nevidno zlepšenie. Hlavne zábery v interiéry pri umelom osvetlení, majú evidente horšie podanie farieb. Celé spektrum je akoby posunuté do žlta. Značný šum zčasti pomôže odstrániť vyváženie bielej. Voči snímkam urobeným za bieleho dňa niet väčších výhrad. Veľké sú možnosti nastavovania. Nechcem ich však do detailu rozoberať, keď sú takmer zhodné s K750i. Chýba iba autofocus a makro režim.

Prehrávač médií

Podporuje súbory MP3, MP4, 3GP, AAC, AMR, MIDI, WAV, Real 8. Taktiež je možné prehrávať dátový tok obrazu a zvuku z wapu/webu (videostreaming). Veľmi zamrzí absencia pamäťovej karty. Ako výsmech mi príde možnosť používať K600-ku vo ?FLY? móde ? kedy je aktívny iba prehrávač médií (nie však rádio!).

VideoDJ umožňuje vytvárať prezentáciu z videí, obrázkov, zvukov a textu. Štýl je takmer zhodný so softom MMS home studio od SE.

Photo DJ kvalitný editor obrázkov umožňujúci takmer všetko, čo jednoduché programy pre PC.

FM rádio

Je rovnaké so všetkými novými modelmi. Vie bežať na pozadí aj so spustenou Javou. Vyjadrím sa iba k toľko propagovanému RDS. Podporuje iba názov stanice (aj to asi s 5 sekundovým oneskorením) a AF (alternative frequency), ktoré využijete skôr na dlhšie cestovanie. Inak je dobré ho mať vypnuté. Pri nižšej úrovni signálu sa zbytočne snaží hľadať druhý vysielač. Názvy staníc si nepamätá, takže v prehľade uložených vidno len frekvenciu. RT (radio text) taktiež neobsahuje, ako sa mylne dočítate v rôznych recenziách. Ten slúži o. i. na zobrazenie práve hrajúcej skladby. Funkčnosť RDS je tým pádom nedotiahnutá.

Hry a Java aplikácie

V novom fóne nájdete dve Java hry: Five Stones a VijaySingh 3D Pro Golf 2005. Nevenoval som im väčšiu pozornosť.

K600i poskytuje vyskokú kompatibilitu s Java aplikáciami bez obmedzenia ich veľkosti. Veľkým plus je chod na pozadí.

Výdrž, batéria

BST-37 je typu Lithium-Polymer s kapacitou 900 mAh. S mobilom som dosahoval priemernú výdrž 1,5 dňa. Podotýkam, že bol nadpriemerne zaťažovaný WAP-om, e-mailom a hlavne behom Java aplikácií.

Výhody:

- dizajn,

- e-mail klient,

- slušný prehliadač.

Nevýhody:

- chýba EDGE,

- pamäťová karta (veľmi:)

- klávesnica.

Cena

14 990 Sk s DPH

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.11.2005 - 00:00

JeSuA_mAsTeR: Mental,pls,oprav si to,mas tam chyby :)NokiaN70-1/2.0536.0.2/SN357093000018089 Series60/2.8 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous21.11.2005 - 09:24 Trvalý odkaz

Akvatam: No, funkcne ma ten telefon par much, ale styl ma teda poriadny, to treba uznat. Ten design nema chybu.(az na tu klavku)

anonymous21.11.2005 - 16:41 Trvalý odkaz

staffy: Keby tam tak bola pamatovka, tak by som o tom mobile snad rozmyslal...

anonymous21.11.2005 - 18:16 Trvalý odkaz

Mos: Ve?mi dobrá a dobre sa ?ítajúca recenzia. Len tá cena sa mi zdá prehnaná. Nokia6230/2.0 (05.35) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous22.11.2005 - 18:43 Trvalý odkaz

7wcsnurka: je napisana putavo,kvalitne...mentol dufam,ze pridu coskoro dalsie :)

Celá diskusia 20 príspevkov