Opera Mini

Recenzia Java aplikácie Jednoznačne najlepšia Java aplikácia roka 2005 pre prezeranie webu z mobilu.

Unikátna Java aplikácia vyvinutá poprednou nórskou spoločnosťou, ktorá vyvíja aj jeden z popredných bezplatných internetových prehliadačov do PC.

Druhého decembra 2005 bola na Opera.com zverejnená tlačová správa opisujúca švédske ocenenie "Best application for mobile phones" pre aplikáciu Opera mini.

Opera Mini sa dostala na trh už pred niekoľkými mesiacmi, no u nás nebola od počiatku oficiálne k dispozícii. Tvorcovia ju ponúkli voľne ku stiahnutiu len zákazníkom severských operátorov. Netrvalo dlho a Opera mini sa rozprúdila po celom svete. Dnes je možné Opera Mini stiahnuť na adrese http://mini.opera.com priamo do mobilu.

Existujú dve verzie tohto prehliadača, malá a veľká. Menšiu (asi 50 kB) využívajú majitelia telefónov s obmedzením veľkosti aplikácie na 64 kB (najmä staršie Nokie), väčšia (asi 100 kB) je určená ostatným. Opera mini by mala fungovať na všetkých mobilných telefónoch s podporou Java aplikácií. No niektorí užívatelia sa sťažujú, že im Opera nefunguje najlepšie aj na drahších mobilných telefónoch, na ktorých nemajú problémy s ostatnými Java aplikáciami. Viac informácií a skúseností nájdete v našom diskusnom fóre v témach:

- Opera mini pre javove telefony

- Download Opera mini

Na internete nájdete množstvo rôznych stránok, odkiaľ je možné túto unikátnu aplikáciu stiahnuť. Ak vám nefunguje originálna verzia, odporúčam na internete pohľadať fan-stránky venujúce sa napr. modelu vášho mobilu. Upravené Java aplikácie sú často ešte lepšie než originál.

Vrátim sa však ku samotnej aplikácii. Tá umožňuje prehliadať WAP, ale najmä web stránky unikátne sporivým spôsobom. Stránka, ktorá má v bežnej podobe veľkosť 150 kB je Operou Mini zobrazená v niekoľkých kilobajtoch. Znie to až neuveriteľne, ale praktické skúsenosti hovoria samé za seba.

Už istý čas nemôžem používať môj pracovný notebook, a tak sa teraz podstatne častejšie musím spoliehať na svoj mobilný telefón (Sony Ericsson W800i). A práve Opera Mini mi umožňuje plnohodnotne prehliadať náš server, kontrolovať jeho webovú verziu. Zásadným obmedzením je, že mám v mobile len SIM kartu s 10 MB dátovým programom. S takýmto obmedzením nie je možné normálnym spôsobom surfovať. Všetky stránky načítavané aplikáciou Opera Mini však prechádzajú špeciálnym serverom, ktorý ich sám upravuje. 10 MB mesačne, t. j. 300 kB denne, mi stačí na prezretie asi 60 web stránok, keďže ich priemerná veľkosť je istotne pod 5 kB. A tým myslím adresy typu www.Fony.sk. Samozrejme, bez vypnutých obrázkov by som sa do spomínaného limitu nezmestil.

fotkafotka

rozdiel medzi bežnou a upravenou verziou

Po spustení Opera Mini sa v bežnej verzii objaví domáca off-line stránka obsahujúca internetový vyhľadávač, 4 vstavané odkazy na web stránky, niekoľko vašich internetových záložiek a história navštívených stránok.

Najdôležitejšou časťou aplikácie je Menu. To sa skladá z týchto sekcií:

- zadaj adresu - zadanie adresy stránky, ktorú chcete navštíviť.

- záložky - zrejme neobmedzené množstvo záložiek, ktoré môžete pridávať, mazať i upravovať a posúvať. Tvorba priečinkov so záložkami možná zatiaľ nie je.

- domáca stránka - návrat na spomínanú off-line stránku.

- nástroje:

a) história - 30 naposledy navštívených adries s možnosťou vyčistenia,

b) nastavenia - on/off zobrazenie obrázkov, on/off väčšia kvalita obrázkov, on/off skok na hlavnú časť stránky, on/off vyhladené (drobnejšie) písmo, jazyk.

fotkafotkafotkafotka

Ja mám zobrazovanie obrázkov vypnuté, aktívny mam skok na hlavnú časť stránky, a tak sa napríklad na Fony.sk ocitnem hneď na prvom článku. Po aktivácii vyhladeného písma sa síce zobrazí viac textu, čo mi aj vyhovuje, ale nastávajú problémy so zobrazovaním diakritiky. Preto túto možnosť nevyužívam.

Načítavanie stránok je bleskové, ich spracovanie predchádzajúce zobrazeniu trvá väčšinou niekoľko sekúnd.

fotkafotkafotkafotka

Rozloženie stránky je ideálne, vždy viem presne, kde čo nájdem. Niekedy je dobré poznať navštevovanú stránku (jej dizajn) z webu, ale vo väčšine prípadov je aj zložitejšia stránka rozložená tak šikovne, že hneď viete, kde máte čo hľadať.

fotkafotkafotka

Opera Mini hodnotím jednoznačne ako najlepšiu bezplatnú Java aplikáciu, ktorú nasleduje nedávno recenzovaná Java aplikácia Jimm. Na Sony Ericssone W800i teraz bežne prezerám web stránky, do toho mám pustené rádio alebo MP3-ku, a ešte po minimalizácii spustenej Java aplikácie môžem prezrieť WAP alebo niekomu zavolať. Po nainštalovaní Jimm-a a Opera Mini sa začínam pýtať, načo sú tu telefóny s otvoreným OS. Neberte to však ako vážnu otázku, jej odpoveď je pomerne jednoduchá (napr. multitasking, množstvo ešte lepších aplikácií). Ale ja osobne som práve takéto funkcie využíval najviac napríklad na Nokii 6681. Web, ICQ, kalendár, poznámky...dnes to môžem mať aj na bežnom mobile vďaka veľmi vydareným Java aplikáciam. Už len aby aj Nokia, ako líder na trhu, začala podporovať minimalizáciu spustenej Java aplikácie...zatiaľ mi túto vymoženosť ponúka len Sony Ericsson a Motorola.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.12.2005 - 15:29

Substance242: Pocuvajte, fony.sk... (chvila napatia) Dal som si vas do bookmarkov, nahradili ste v nich iny slovensky web o mobiloch. Diky. Aby som nebol off-topic: Opera Mini je super a na svoju K750i ju nakopnem hned ako sa bude dat. :-)

anonymous08.12.2005 - 18:17 Trvalý odkaz

Mos: Mám ju od prvých dní.A ke?že používam mobil podstatne viac ako pc,tak s ?ou mám celkom bohaté skúsenosti.Posledná,Rusmi upravená verzia je to pravé orechové. Jediná chýba ktorú som objavil je,že pokia? cez ?u píšem mail a je príliš dlhý,tak opera vypíše chybove hlásenie a ukon?í sa. ?o je ve?mi nemilé.Inak naozaj bomba vec. ;)Nokia6230/2.0 (05.35) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous08.12.2005 - 19:35 Trvalý odkaz

Dzulio: Ked ste zaregistrovany na www.opera.com tak opera sa da lahko stiahnut aj tam.NokiaN70-1/2.0536.0.2 Series60/2.8 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous08.12.2005 - 20:16 Trvalý odkaz

Brano: Isty cas som casto pouzival Webviewer od Reqwireless, teraz uz menej a zdal sa mi celkom dobry. Je Opera mini lepsia?

Celá diskusia 64 príspevkov