Siemens CF75

Skúsenosti majiteľa Cenovo výhodné, funkčne dobre vybavené véčko.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená vami, čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!.

Recenzia: Siemens CF75

SKÚSENOSTI BRAŇA MURGAŠA:

Keď som hľadal priateľke mobil, ktorý by si mohla vybrať z tohtoročnej vianočnej ponuky našich operátorov, dostal som neľahkú úlohu, požiadavky boli totiž jasné: véčková konštrukcia, nízka cena, fotoaparát a funkčný bluetooth alebo infraport. Voľba nakoniec padla na Siemens CF 75 a musím uznať, že to bola dobrá voľba.

Dizajn, váha a rozmery

Siemens CF75 sa na prvý pohľad líši od véčok ázijskej produkcie. Dizajnéri Siemensu zapracovali a telefón je príjemnou zmesou striebornej a modrej farby a je ľahko rozpoznateľný v mori strieborných prístrojov iných značiek. Každému, komu som telefón ukázal, sa páčil, mužom aj ženám, čo zrejme aj bolo cieľom Siemensu ? vyrobiť véčko za nízku cenu, pre každého. Poznávacím znakom u véčok od Siemensu sa už pomaly stáva "uško" na uchytenie šnúrky, celkový dizajn telefónu však nijako neruší.

Jedno z mála véčok z produkcie Siemensu rozhodne nepatrí medzi mini telefóniky do kabelky. Vďaka svojim rozmerom 94 × 47 × 22 a váhe 92 gramov je predsa len väčší ako väčšina konkurencie. Napriek tomu telefón padne do ruky ako uliaty a pracuje sa s ním dobre. Veľkosť telefónu má aj jedno pozitívum ? dá sa bez problémov otvoriť jednou rukou.

Spracovanie

Musím uznať, že CF75 patrí medzi výborne spracované véčka. Po niekoľkých týždňoch intenzívneho používanie sedia kryty ako uliate a nič sa nehýbe ani nevŕzga. Možno je to preto, že SIM kartu v telefóne takmer nevymieňam. Telefón sa otvára stále rovnako, nie je badať žiadne zmeny v oblasti kĺbu telefónu.

Klávesnica telefónu je zvláštna, bez akýchkoľvek výstupkov a hrán, takže tvorí v podstate jednoliatu plochu s okolným plastovým krytom. V niektorých recenziách bola pre mňa nepochopiteľne hodnotená negatívne, ja ju však považujem za vynikajúcu a písanie na nej je vzhľadom na veľkosť klávesov výborné. Podsvietenie klávesnice je biele a rovnomerné.

Displej

Siemens CF 75 má dva pasívne displeje, vonkajší zobrazí je plne dostačujúci na zobrazovanie základných informácií. Vnútorný displej mohol byť trochu väčší, okolo neho je dosť miesta. Keďže ide o "korunový" telefón (pozn. red.: telefón v akcii operátora za 1 Sk) , oba displeje hodnotím ako slušný priemer. Pre bežného užívateľa určite stačia. Intenzitu osvetlenia možno zmeniť a tým ušetriť trocha energie na slabučkej baterke.

Funkcie

Siemens CF75 je vybavený slušne. Ponúka štandartné funkcie telefónu a oproti iným véčkam má aj čosi naviac. Za zmienku určite stojí plne funkčný infraport, dobre prepracovaný adresár (možno uložiť až 22 údajov k jednému menu) a pamäť 10,2 MB, i keď v skutočnosti je k dispozícii asi 4,5 MB voľného priestoru (zvyšok zaberajú nahraté aplikácie). CF 75 má aj e-mailového klienta, ja ho však nepoužívam, ale malo by ísť o rovnaký typ ako napr. na Siemense S65. Nahrávanie hovoru nie je možné, CF 75 je však možné použiť ako diktafón.

Telefónny zoznam

CF 75 dokáže pracovať s telefónnym zoznamom na SIM karte, a aj s vlastným adresárom (1 000 kontaktov). Nevýhodou je, že nedokáže pracovať s oboma súčastne, musíte si vybrať, či chcete ako štandartný zoznam používať tel.zoznam na SIM karte alebo adresár. Prepínanie medzi oboma je však jednoduché a rýchle. Siemens konečne trochu zapracoval a vyhľadávanie podľa viacerých znakov je možné už aj na SIM karte a nie len v adresári.

Organizér

Organizér obsahuje množstvo užitočných funkcií ako kalendár, schôdzky, úlohy, poznámky, hlasový záznam, časové pásma... Chybičkou je, že do poznámky napíšete iba 160 znakov, čo je dosť málo. Na druhej strane existuje možnosť uložiť poznámku medzi "dôverné", kde je chránená osobitným kódom telefónu.

Profily

Siemens CF75 obsahuje až osem profilov. Ide o veľké plus, napríklad oproti niektorým Samsungom, ktoré nemajú žiadne profily. Profily sa dajú jednoducho nastaviť podľa želania. Možností nastavenia je neúrekom.

Telefonovanie

K telefonovaniu s CF 75 nemám absolútne žiadnu výhradu. Vždy som počul hovor dostatočne, a aj prichádzajúci hovor bolo dobre počuť. Istou nevýhodou je prijímania hovoru roztvorením telefónu. Hovor totiž telefón neprijme okamžite, ale až po chvíli, lenže vy neviete, kedy presne sa tak stalo (pozn. red.: priemerne je to po niekoľkých sekundách). Asi po prvýkrát je v telefóne nižšieho typu podrobne spracovaný register hovorov, vrátane dĺžky každého hovoru a dokonca aj dĺžka zvonenia pri neprijatom hovore. CF75 umožňuje aj hlasový odposluch hovoru, ktorý je celkom kvalitný.

SMS/MMS

Posielanie SMS je bezprobémové, nenašiel som žiadnu vadu. Kapacita prijatých správ je 100, je však možné použiť aj voľnú pamäť a archív.

Posielanie MMS je vďaka jednoduchému editoru pohodlné. Poslať je možné text, zvuk aj obrázok.

Zábava

CF 75 prehráva melódie vo formáte MIDI, AMR a WAV. Prečo Siemens nepridal aj MMF je záhadou, keďže ich podporovali už staršie modely. Nie každý WAV však telefón prehrá. Pomocou PC a štandartného Záznamu zvuku je však možné každý wav prekonvertovať do formátu 8000 Hz, 4 bitov, mono, ktoré CF 75 bezproblémov prehrá.

Telefón zobrazuje štandartné obrázky vo formátoch jpg, bmp a gif a videá vo formáte 3gp, v rovnakom formáte sa videá dajú aj nahrať.

CF 75 umožňuje využívať JAVA aplikácie a hry, ktoré je možné nahrať do telefónu cez infraport. Štandartne je v zložke hier až sedem aplikácií (zaujímavá je napr. Photo editor).

Menu

Menu je vytvorené klasicky (3 x 3 zložky), umiestnenie rôznych funkcií pod jednotlivé zložky je tiež dobré, takže každá funkcia sa dá rýchlo nájsť. Opäť nechýba zložka Moje súbory, kde je možné triediť súbory podobne ako na PC. Vynikajúco je spracovaná rýchla voľba, pod tlačidlá 2-9 sa dá priradiť nielen vytáčanie mena zo zoznamu ako pri iných telefónoch, ale aj rôzne funkcie alebo dokonca záložka z wapu. Svoju funkciu majú aj tlačidlá joysticku. Veľkým mínusom je však grafické spracovanie menu. Staré dobré menu v S65 bolo síce toľko kritizované, napriek tomu sa človek nemusel pozerať na telefón z 20 centimetrov, aby videl, kde sa práve v hlavnom menu nachádza. Grafické spracovanie menu CF75 je natoľko farebné a tvary sú také zvláštne, že aj keď prejdete na niektorú inú ikonu, táto sa napriek animácii, ťažko rozpoznáva.

WAP

Pre rýchly vstup do wapu slúži tlačidlo na vrchu klávesnice, ktoré sa mi spočiatku zamieňalo s potvrdzovacím tlačidlom, keďže menu sa ovláda tlačidlami po jeho stranách. Wap v CF75 je typu 2.0 a pracuje spoľahlivo (telefón zobrazí 9 riadkov), za vynikajúcu vec považujem možnosť ?stopnutia? stránky. Spojenie sa tým preruší, ale obsah stránky ostane na displeji. Možnosť tvorby vlastných záložiek a ich triedenie považujem za najprepracovanejšie aké som na mobile videl.

Batéria

Štandartne dodávaná batéria Li-Ion / 600 mAh vydrží pri normálnom používaní asi 2 dni s nočným vypínaním, čo je veľmi veľmi biedny výsledok, ktorý má ďaleko od výrobcom deklarovaných 250 hodín v pohotovostnom režime.

Fotoaparát

Súčasťou CF75 je aj zabudovaný VGA fotoaparát, ktorý tentokrát nie je zapustený, takže sa na ňom neukladá prach. Vzhľadom k tomu, že ide o low-endový telefón, možno považovať fotoaparát za slušné plus oproti konkurenčným výrobkom, každopádne veľké zázraky od neho nemožno očakávať. Fotky patria do kategórie pozerateľných. Siemens CF 75 umožní nastaviť štyri stupne kvality fotografie, kompenzovať expozíciu, nastavovať bielu farbu. Tiež je možné použiť samospúšť.

Príslušenstvo

V krabici s telefónom nebolo priložené CD so softwarom, napriek tomu, že CF75 komunikuje s PC cez infraport bezproblémovo. Mobile phone manager by sa mal dať stiahnuť na stránkach spoločnosti Siemens.

Celkové hodnotenie

Celkovo hodnotím tento telefón pozitívne. Kto chce lacný véčkový telefón so slušnou výbavou, nemusí váhať, Siemens CF75 mu určite poslúži dobre. Výraznejším negatívom je len slabá výdrž baterky.

Osobne mi pripadá, že Siemens zobral veľa vecí (vrátane vizualizácie prostredí) z rady x65 a urobil z nich podarené véčko rady x75.

Malá zaujímavosť na záver. Telefón sa mi podarilo ani nie po týždni oprať. Napriek pár minútam v pračke sa mi ho pošťastilo úspešne vysušiť a momentálne funguje opäť bez problémov. Dúfam, že ešte nejaký čas bude.

+ "neokukaný" dizajn

+ kvalitné spracovanie

+ dobrá klávesnica

+ vždy funkčný infraport

+ hlasový odposluch

+ zložka Moje súbory

+ kvalitne spracovaný register hovorov

+ dobre prepracovaný adresár

+ dôverné poznámky chránené osobitným kódom

+ vynikajúce záložky vo wape

+ - váha a rozmery

- stále iba 160 znakov v poznámke

- oneskorenie prijímania hovoru otvorením telefónu

- grafické spracovanie hlavného menu

- diktafón nenahráva hovor

- veľmi slabá výdrž batérie

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.12.2005 - 11:00

Dkk: Co som si vsimol niekedy sa pri dlhsom podrzani "prilepi"spodne tlacitko v 4smernom a ide a ide.Velka prevelka skoda je displeja a slabej baterie. SIE-CX65/50 UP.Browser/7.0.2.2.d.3(GUI) MMP/2.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous21.12.2005 - 12:16 Trvalý odkaz

martin: ten záver tam autor nemusel dáva?, dos? ma to znechutilo :) inak fajn telefón a dobrá recenzia, myslím, že vo svojej triede nemá konkurenciu. sná? len bluetooth a aktívny displej mi tam chýbajú.MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous21.12.2005 - 22:58 Trvalý odkaz

riso: prosim autora, aby mi kvôli tri?ku napísal email z adresy, na ktorú budem môc? aj reagova?.

anonymous13.11.2008 - 12:44 Trvalý odkaz

Jan Krahulec: Poradí mi nekto kde najdem návod na používanie mob.tel.SIEMENS CF 75 ajeho nastavenie. Dakujem!

Celá diskusia 4 príspevky