Nokia predstavuje Wibree, konkurenta pre Bluetooth

Tlačová správa:

Unikátna rádiová technológia rozširuje možnosti pripojenia malých prístrojov na krátku vzdialenosť

Helsinky, Fínsko/Bratislava 11. októbra 2006 – Spoločnosť Nokia predstavila ako otvorenú iniciatívu svoju technológiu Wibree, ktorá rozširuje možnosti pripojenia malých zariadení na krátku vzdialenosť. Nová rádiová technológia, vytvorená vo výskumnom centre Nokia, potrebuje v porovnaní s podobnými rádiovými technológiami iba zlomok energie, takže môže byť implementovaná do menších a menej nákladných prístrojov a je ľahké ju integrovať s riešením Bluetooth. Wibree je prvá voľne prístupná technológia, ktorá ponúka prepojenie medzi mobilným zariadením alebo osobným počítačom a malými prístrojmi s guľatou batériou ako hodinky, bezdrôtové klávesnice, hračky a športové senzory. Vďaka rozširujúcej sa úlohe mobilných zariadení v živote užívateľov zvyšuje táto nová technológia potenciál rastu trhu v danej oblasti.

Cieľom je sprístupniť novú technológiu trhu tak rýchlo, ako to bude možné. Spoločnosť Nokia určuje špecifikácie zlučiteľnosti technológie Wibree s inými systémami spoločne so skupinou významných spoločností reprezentujúcich výrobcov polovodičov, predajcov prístrojov a poskytovateľov autorizovaných služieb. Technológia bude voľne sprístupnená pre celé odvetvie komunikačných technológií prostredníctvom otvoreného fóra, ktoré umožní jej široké prevzatie. Výber riešenia v podobe fóra je v súčasnej dobe posudzovaný a bude spresnený, keď budú dokončené špecifikácie zlučiteľnosti technológie. Podľa súčasného odhadu by sa prvá komerčná verzia so špecifikovanou zlučiteľnosťou mala objaviť v druhom štvrťroku 2007.

V súčasnosti sú členmi skupiny definujúcej zlučiteľnosť technológie Wibree spoločnosti Broadcom Corporation, CSR, Epson a Nordic Semiconductor, ktoré majú licenciu na komerčnú čipovú implementáciu technológie Wibree a spoločnosti Suunto a Taiyo Yuden, ktoré sa podieľajú na špecifikácii zlučiteľnosti svojimi odbornými znalosťami.

„Technológia Wibree je dôležitým bodom vývoja, ktorý otvára nové obchodné príležitosti a ponúka užívateľom mobilných zariadení úplne nové spektrum možností,“ hovorí Dr. Bob Iannucci, vedúci výskumného centra Nokia. „Našim cieľom je vytvoriť technologický štandard rýchlejšie, ako kedykoľvek predtým. Dosiahneme to vďaka ponuke riešenia, ktoré bude zlučiteľné s rôznymi systémami a môže byť rýchlo komerčne využité a zabudované do produktov.“

Technické informácie:

Technológia Wibree dopĺňa možnosti komunikácie na krátku vzdialenosť. Ponúka výkon podobný Bluetooth (dosah 0 až 10 m) a prenosovú rýchlosť 1 Mbps. Technológia Wibree je určená na využitie v lacných prístrojoch malých rozmerov s nízkou spotrebou energie. Technológia Wibree môže byť implementovaná samostatne alebo ako čip s módmi Bluetooth a Wibree. Malé prístroje ako hodinky a športové senzory budú pracovať so samostatným čipom, ale zariadenia Bluetooth budú využívať čipy s oboma módmi, ktoré rozšíria pripojiteľnosť Bluetooth zariadení so škálou tých najmenších prístrojov.

Ďalšie informácie o technológii Wibree nájdete na adrese www.wibree.com.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu