Už 50 rokov telefonujeme mobilne

Tlačová správa:

Ericsson oslavuje 50 rokov mobilnej telefónie

Ericsson (NASDAQ:ERIC) predstavil v roku 1956 prvý prevratný automatický mobilný telefónny systém na svete, ktorý dramaticky zmenil spôsob komunikácie medzi ľuďmi. Dnes po päťdesiatich rokoch viac ako 2,5 miliardy ľudí na svete vlastní mobilný telefón.

Mobilná komunikácia sa stala jednou z najdôležitejších technologických inovácií všetkých čias a dôležitým faktorom ekonomického a sociálneho rastu. Priekopnícky systém ktorý Ericsson uviedol v roku 1956 vydláždil cestu dnešným mobilným širokopásmovým 3G sieťam.

Prezident Ericssonu a CEO Carl-Henric Svanberg hovorí: „Dnes je mobilná komunikácia súčasťou každodenného života takmer tretiny svetovej populácie. V minulosti, už za čias nášho zakladateľa Larsa Magnusa Ericssona ľudia vraveli, že komunikácia je základnou ľudskou potrebou. V Ericssone sme hrdí na vedúce postavenie v „mobilnom“ priemysle a na to, že sme vyvinuli atraktívne a ľahko použiteľné mobilné služby pre miliardy používateľov na celom svete.“

Prvý plne automatický systém na svete, jednoducho nazvaný „Mobile Telephony A“ (MTA) používalo pár stoviek zákazníkov, prevažne to boli právnici a lekári v Štokholme a Gothenburgu vo Švédsku. Na uskutočnenie hovoru sa nevyžadovalo žiadne manuálne ovládanie akéhokoľvek druhu, používatelia museli iba vytočiť číslo.

Systém vyrobený pre Swedish Telecommunications Administration (teraz TeliaSonera), pracoval na 160 MHz frekvencii použitím pulznej voľby medzi terminálom a základňovou stanicou a jeden kus mohol obslúžiť 100 užívateľov naraz.

Začiatky mobilnej telefónie boli spájané s auto telefónmi alebo hlasovou komunikáciou cez mobilné zariadenie v aute, pričom zariadenie bolo neporovnateľné s terminálmi vreckovej veľkosti, ktoré dnes ľudia používajú. Kompletný MTA prijímač vážil viac ako 40 kg a bol navrhnutý iba s inštaláciou vo vozidle.

Odbornosť, ktorú Ericsson získal zo svojich prvých systémov položila základy pre víziu, ktorá obstála v testoch času. V roku 1981 Ericsson uviedol prvý moderný mobilný telefónny systém, Nordic Mobile Telephony (NMT). Ericsson bol tiež hybnou silou globálneho štandardu GSM, ktorý bol predstavený v roku 1991 ako Pan-Európsky mobilný systém a neskôr sa vyvinul do skutočne celosvetového. V roku 2001, bola uvedená technológia 3G ako evolúcia GSM, poskytujúca širokopásmové mobilné služby s ponukou rýchlosti až do 3,6 Mbps. Dnes systém GSM využívajú viac ako 2,5 miliardy ľudí na celom svete.

Ericsson, ktorý významne investuje do výskumu a vývoja, má stále vedúce postavenie na trhu a je na špičke vývoja mobilných telekomunikácií – posúva ho dopredu a určuje štandardy.

50-te výročie tejto historickej udalosti sa začne oslavovať 17. októbra súčasne uvedením mesiac trvajúcej výstavy v Štokholme pod názvom Päťdesiat rokov mobilného telefonovania. Túto udalosť bude sprevádzať medzinárodná konferencia, ktorá sa uskutoční 26. októbra, tiež v Štokholme.

Zaujímavé odkazy: www.naringslivshistoria.se.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu