BenQ-Siemens S68

Recenzia mid-endu Tenký pracovný mobil určený najmä na volania a posielanie správ

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 107 x 44 x 13 mm,

hmotnosť: 79 gramov (zistená: 77 g),

displej: aktívny, 132 x 176 b., 262 144 farieb, 28 x 37 mm,

pamäť: 26 MB, 999 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail, PTT,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 1.2.1, 64-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 660 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: 0,54 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

UMTS, active desk, FM rádio, EDGE, IrDA, fotoaparát, pamäťová karta, MP3 zvonenia, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

30, 2006-02-03

Obsah balenia:

S68 telefón, Li-Ion batéria 660 mAh, štandardná nabíjačka, manuál a “Quick Start” manuál, CD ROM (Phone Manager a iné biznis aplikácie).

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Celá zadná stena tvorí súčasne aj kryt batérie. Odnímanie je pomerne zložité, vyžaduje si určitú dávku zručnosti aj sily. Pod batériou objavíte šuflíček, do ktorého sa zasúva SIM karta...tá sa touto operáciu mechanicky opotrebúva. Zapnutie pri nechránenej SIM je nutné potvrdiť.

Dizajn

Tvary prístroja sú jedinečné, S68 sa vyznačuje prísnymi líniami, veľkými tlačidlami, malou hrúbkou. Zadná stena je zaoblená, čo zabezpečuje pohodlné držanie prístroja. Po stranách objavíte dvojice tlačidiel, napravo pre ovládanie hlasitosti, naľavo pre spustenie diktafónu a tlačidlo pre rýchle vytočenie jedného čísla.

Predný kryt je kovový, spracovanie je výborné. Zadná stena je pogumovaná, má užitočnú protišmykovú funkciu. V spodnej stene nájdete nový konektor pre pripojenie príslušenstva.

Klávesnica

Klávesnica je akási uvoľnená, no praktické skôsenosti s ňou sú jednoznačne kladné. Stláčanie tlačidiel je isté, ale aj hlučné. Všetkým možným tlačidlám môžete pre pohotovostný stav nastaviť ľubovoľnú funkciu či priradiť kontakt v telefónnom zozname. Stlačením červeného tlačidla sa objaví malé menu: vypnúť mobil, zablokovať tlačidlá, vypnúť zvuky, vypnúť mobil aj alarmy. Podržaním mriežky klávesnicu zablokujete i odblokujete. Podržaním hviezdičky vypnete zvuky. Hlavný ovládací prvok s potvrdzovacím tlačidlom v strede patrí medzi tie lepšie. Ku klávesnici nemám okrem jej hlučnosti žiadne výhrady.

Displej

Starý známy displej zo série 75. Meniť môžete tapetu, logo operátora, farby menu, šetrič displeja, animáciu pri zapnutí a vypnutí prístroja. Najviac oceňujem možnosť zapnúť veľké písmo v menu, zmenu písma v správach aj nastavenie intenzity osvetlenia a kontrastu.

Menu je nové, 3 x 4 ikony. Zväčšenie aktívnej ikony je oproti starším Siemensom podstatne výraznejšie. Viditeľnosť zobrazovaných údajov na slnku je výborná. Počet riadkov pri tvorbe alebo čítaní správ sa prispôsobuje nastaveniu. Veľké písmo pri písaní SMS-iek ocenia ľudia so slabším zrakom. Reakcie prístroja sú rýchlejšie než v starých Siemensoch. Ani k displeju S68 nemám väčšie výhrady.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Vlastné súbory

Na prehliadanie obrázkov a počúvanie MIDI skladieb poslúži Media Player. Nechýba však ani priečinok Vlastné subory, ktorý zahŕňa všetky zvuky, obrázky, témy, hry, aplikácie... Táto funkcia sa už niekoľko rokov nezmenila. BenQ-Siemens S68 nie je zábavný mobil, neponúka FM rádio, ani prehrávač MP3 skladieb (ani zvonení!), bez fotoaparátu si môžete prezerať len snímky z MMS-iek alebo WAP-u.

Pamäť

Interná pamäť 26 MB ma milo prekvapila. Ale načo vlastne toľko pamäte, keď nie je zdieľaná? Kontaktov môže byť v prístroji maximálne 999, e-mailom je pridelený biedny 1 MB, SMS-kám 100 miest.

Telefónny zoznam

Siemens S68 si zapamätá 999 telefónnych kontaktov. Telefónny zoznam je nový. Využíva horizontálne priečinky a veľmi mi pripomína zoznam v nových Alcateloch. Jeden priečinok je určený všetkým kontaktom, ďalší skupinám, iný SIM karte. Naraz vidíte 5 pod sebou zoradených kontaktov, označený aj s číslom. Vyhľadávanie podľa viacerých znakov (nie filtrácia) je už samozrejmosťou. V nastaveniach označujete políčka, ktoré sa majú zobraziť pri tvorbe kontaktu. E-maily môžu byť pri jednom mene najviac štyri, inak je počet detailov pri jednom mene naozaj veľký.

Hovor

Telefonovanie s S68 je pohodlné. Nechýba záznamník hovoru (60 minút, spustenie bočným tlačidlom), hlasné handsfree, regulácia hlasitosti (tlačidlom na druhej strane), vstup do menu... Register hovorov je prepracovaný, zobrazuje aj dĺžku jednotlivých hovorov. S68 musím za funkcie psojené s telefonovaním jednoznačne pochváliť.

Písanie textov

Na dobrej klávesnici a mobile s rýchlymi reakciami sa píšu správy veľmi dobre. BenQ-Siemens S68 ponúka aj kopírovanie a vkladanie textu. Nechýba ani slovník T9, ktorý v správach nepoužíva diakritiku.

SMS

Prítomný je nový editor správ so zobrazením počtu napísaných znakov (odpočítavanie od 160), podporou EMS, smajlíkov, kopírovania a vkladania textu. Zmeniť môžete veľkosť písaného (čítaného) textu, vypnúť ukladanie správ po odoslaní. Prijaté správy (SMS, MMS) sú zobrazované spoločne, v druhom priečinku sú prijaté maily.

MMS

Editor multimediálnych sa dočkal oproti najznámejšiemu radu Siemens x65 niekoľkých zásadných zmien. Paradoxom je, že práve teraz Nokia prechádza z takéhoto editora na okienkový, kde každá bunka znamená vloženie určitého typu obsahu (text, zvuk, obraz). Taký typ bol aj v modeloch radu x65 a x75. V modeli S68 (ale týka sa to napríklad aj staršieho modelu S75) je, žiaľ, použitý štýl text + pridanie objektu. Osobne mám radšej predchádzajúci štýl editácie správ. Možné je pridať aj novú fotku či video, na funkčnosti to teda nič nemení.

E-mail

E-mailový prehliadač je pomerne slušný. Ponúka sťahovanie celých správ (alebo do obmedzenej veľkosti 10 - 200 kB) či len hlavičiek. Nechýba automatický podpis, kopírovanie odoslaných správ na server a mazanie správ len v mobile alebo aj na serveri. Automatikcá kontrola schránky mi tu chýba.

Instant messaging

Tu odporúčam bezplatnú Java aplikáciu Jimm.

WAP

Prehliadač je, zdá sa, zhodný s predchodcami. Spustil som ho špeciálnym tlačidlom, čím sa mi otvorili záložky. Ako prvú stránku môžete mať nastavenú okrem záložiek aj domovskú adresu, menu prehliadača... Na displeji vidíte 8 riadkov textu, veľkosť písma na WAP-e meniť nemôžete. Zmeniť môžete len zobrazovanie obrázkov a pehrávanie zvukov. Prehliadanie webu je rýchle, rýchlejšie bude s Java prehliadačom Opera mini, ktorý odporúčam stiahnuť jednoznačne všetkým. Na S68-ke som s ním nemal najmenší problém.

Prenos dát

Model S68 určite neposlúži ako modem, cez GPRS sa dnes pripájať k internetu je naozaj odvážne. Novinkou a lákadlom S68-ky je podpora Bluetooth. Siemensy sp v tomto smere trocha zvláštne, na ich správanie je potrebné si zvyknúť. Ak máte S68 spojený s Bluetooth slúchadlom a vytočíte nejaké číslo, musíte tiež stlačiť ľavé polyfunkčné tlačidlo na odoslanie zvuku do slúchadla. S prijatím hovoru priamo do headsetu naštastie problém nebol. Bluetooth v S68 ponúka množstvo nastavení.

Organizačné funkcie

Budík - štandardný budík s výberom dní v týždni, melódie a automatickým odkladom budíka.

Kalendár - výborný kalendár nebolo nutné meniť. Pod označeným dňom v mesačnom náhľade vidíte aj preň platné udalosti. Nechýba podrobné pridanie pripomienky, hromadné mazanie udalostí, nastavenie začiatku dňa i týždňa. Kapacita kalendára je obmedzená voľnou pamäťou prístroja.

Poznámky môžu obsahovať len 156 znakov. Kalkulačka slúži na základné výpočty. Určenie stopiek a odpočítavania je jasné.

V Java aplikáciách nájdete:

- Digital Manual - sprievodca mobilným telefónom v slovenčine,

- News2Mobile - RSS čítačka,

- WeatherForecast - online predpoveď počasia (cez GPRS), ihneď sa ma opýtalo, či túžim po predpovedi pre Bratislavu, po jej potvrdení som aktuálny deň. Vypýtal som si ešte predpoveď na ďalšie tri dni, trend, more, satelitnú mapu...perfektná aplikácia.

Medzi kvalitnými hrami nájdete:

- ChessMaster - šach,

- SuperStackAttack - logickú zábavku.

Výdrž, batéria

Výdrž prístroja nie je prelomová, počítajte najviac s 2 - 3 dňami pri bežnom používaní. Konektor pre nabíjačku je nový.

Výhody:

- hrúbka a dizajn,

- žiadne zbytočné funkcie,

- veľké tlačidlá,

- spoľahlivý displej.

Nevýhody:

- konektivita (chýba IrDA, EDGE...),

- malá pamäť pre niektoré funkcie (e-mail),

- nepodporuje MP3 zvonenia.

Cena: 6 590 Sk (Roden s. r. o.)

BenQ-Siemens S68 je vynikajúci pracovný nástroj pre zamestnancov väčších firiem i bežných ľudí, ktorí sú zvyknutí s mobilom len volať a SMS-kovať. Kvôli absencii fotoaparátu je určený aj do veľkých podnikov, kde je ich prítomnosť zakázaná. Siemens S68 ma milo prekvapil, je tu konečne poriadny nástupca Nokie 6310 bez zbytočných funkcií s jedinou nevýhodou - slabou výdržou batérie.

Dôležité odkazy:

- podpora Siemensov

- kontakt na výrobcu (BenQ-Siemens SK)

- distribútor (BenQ-Siemens)

- služby zákazníkom (BenQ-Siemens, SK)

- nastavenie SMS-kou (BenQ-Siemens)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 31.05.2006 - 00:12

7wcsnurka: recenzia :) tato s68ka je fakt idealne riesenie pre zamestnavatelov,nokia 6021 nema narok..Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.2960; cs; U; ssr)

anonymous31.05.2006 - 16:25 Trvalý odkaz

Fizzy: JJ fakt pekny mobilik pre firmy, vsade davaju ako sluzobny fon N6020,6021 alebo nedavno N3100, toto je myslim dobra alternativa. Ta baterka vyzera byt este zo siemensov, nie? Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.54

anonymous31.05.2006 - 17:23 Trvalý odkaz

stavo: Fizzy to mas pravdu aj nam celej firme slahli stare 6020 :-)Mozilla/5.0 (compatible; Konqueror/3.3; Linux) KHTML/3.3.2 (like Gecko)

anonymous31.05.2006 - 17:27 Trvalý odkaz

stavo: tusim som niekde cital ze baterie su ine nie su kompatibilne zo 75kovou radouMozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050322

anonymous31.05.2006 - 23:52 Trvalý odkaz

Fizzy: vedel by som si ho predstavit v ponuke operatorovMozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Symbian OS; SonyEricsson P910; 320) Opera 6.32 [cs]

Celá diskusia 9 príspevkov