O2: v roamingu využívame technológiu CAMEL2

Začnem citovaním príspevku od ragamix-a v diskusii pod článkom 02: podrobný cenník:

"tak karta mi dnes prisla. ako tak pozeram na existujuce telefonny cisla v telefonnom zozname - o2 sk, zda sa, nema (zatial.. moze sa to casom samozrejme zmenit) implementovanu CAMEL technologiu. takze volanie zo zahranicia bude podla vsetkeho fungovat na principe spatneho volania. napr cislo +421949949949 zo zahranicia zavolate tak, ze odoslete kod *130*+421949949949# a system vam nasledne zavola spat a spoji hovor. nevyhoda je ze nie je mozne volat cisla priamo z telefonneho zoznamu. vyhoda na druhej strane je, ze si zavolate aj zo sieti, ktore CAMEL technologiu nemaju, tj prakticky z "kazdej" siete, kde funguje roaming. (pre info OR-SK aj TM-SK CAMEL maju a neumoznuju pouzit system spatneho volania) idealne by bolo keby operator umoznoval vyuzit obe moznosti. uvedene sa tyka len prepaidu. (info 2: O2 CZ vo svojej sieti CAMEL ma ale pri volani zo zahranicia ste (nelogicky) nuteni vzdy pouzit spatne volanie cez *101*cislo#)"

Keďže je technológia CAMEL základom pre pohodlné telefonovanie v zahraničí, ale niekedy môže byť v exotických krajinách problémom, opýtal som sa hovorkyne spoločnosti Telefónica O2 Slovakia na danú situáciu.

Hana Hejsková, Telefónica O2 Slovakia: "Ano pouzivame technologiu CAMEL2, ale sucastne planujeme do buducna zaviest aj inu technológiu, ktora umozni telefonovat s O2 kartou aj v krajinach, v ktorych nieje implementovana technologia CAMEL2. Tymto poskytneme nasim klientom predplatenych sluzieb pokrytie, ktore je daleko sirsie ako to ponukane ostatnymi slovenskymi operatormi. "

CAMEL2: Wikipedia

CAMEL (Customized Applications for Mobile networks Enhanced Logic, ETSI TS 123 078) je sústava štandardov vytvorená pre GSM a UMTS siete, ktoré umožňujú uplatňovať ďalšie služby na bežných GSM/UMTS štandardoch. CAMEL je postavený na Intelligent Network a používa CAP protokol. Využitie technológie CAMEL je v roamingu, napríklad na pohodlnejšie telefonovanie bez akejkoľvek špeciálnej predvoľby (napríklad spomínaná skratka *130*) či posielanie MMS správ.

CAMEL je vyvinutý už v 4 fázach:

1997 Phase 1 pre GSM aj UMTS - základné možnosti kontroly hovoru v roamingu

1998 Phase 2 pre GSM aj UMTS - vylepšené možnosti v roamingu

1999 Phase 3 pre GSM aj UMTS - špeciálne možnosti pre siete UMTS

2002 Phase 4 pre GSM aj UMTS - špeciálne možnosti pre siete UMTS

Diskusia k článku:

Začať diskusiu