Orange: Hospodárske výsledky za rok 2006

Orange už eviduje viac než 3 milióny zákazníkov.

Tlačová správa:

Bratislava, 5. február 2007 – Jednotka na telekomunikačnom trhu Slovenska, spoločnosť Orange Slovensko, hospodárila v účtovnom roku 2006 s celkovým obratom takmer 24 mld. Sk a počet jej aktívnych zákazníkov prekročil ku koncu roka hranicu troch miliónov. Objem investícií bol druhý najvyšší v desaťročnej histórii komerčnej prevádzky firmy.

Celkové výnosy spoločnosti vzrástli v medziročnom porovnaní o 11,6 % na 23,921 mld. Sk. Najrýchlejšie rastúcou zložkou výnosov boli výnosy z dátových služieb, ktoré v medziročnom porovnaní vzrástli o 15,7 %. Výrazný medziročný nárast výnosov generovali do veľkej miery nové služby 3G siete UMTS, ktorá v súčasnosti pokrýva už všetky mestá nad 20 tisíc obyvateľov a poskytuje rýchlosti dátových prenosov do 3,6 Mbit/s.

Významný historický míľnik dosiahol Orange v oblasti vývoja zákazníckej bázy. Celkový počet aktívnych zákazníkov siete Orange Slovensko rástol v roku 2006 rýchlejšie ako rok predtým a na pro forma* báze sa medziročne zvýšil o takmer 11 % na 3 008 552 aktívnych účastníkov. Aj v roku 2006 pokračoval trend postupnej zmeny štruktúry zákazníckej bázy v prospech zákazníkov fakturovaných služieb, ktorí ku koncu roka tvorili viac ako 51 % zákazníckej bázy*.

Celkový objem investícií do siete a súvisiacej infraštruktúry dosiahol v uplynulom roku viac ako 4,5 mld. Sk a bol tak druhý najvyšší v histórii desaťročnej komerčnej prevádzky spoločnosti Orange Slovensko. Investície súviseli predovšetkým so spustením komerčnej prevádzky mobilnej siete tretej generácie UMTS, vysokorýchlostnej mobilnej dátovej siete HSDPA a pilotnej prevádzky optiky do domu (Orange Homebox). Investície do novej siete, zvýšenie prenosových rýchlostí ako aj zaujímavé komerčné ponuky spojené s novou sieťou viedli k nárastu využívania služieb 3G siete a tým aj priemerného výnosu na zákazníka, ktorý sa, napriek poklesu jednotkovej ceny, medziročne zvýšil o 3,2 % na 724 Sk.

„Teší nás, že investície do 3G siete sú zmysluplné a spolu s takými atraktívnymi ponukami ako napríklad Orange internet expres s notebookom za korunu, výhodná ponuka kreditného Paušálu 499 Sk s nekončenými hovormi, vrátane videohovorov v silnej prevádzke alebo atraktívna ponuka 3G telefónov za korunu, ktorá zvýšila záujem zákazníkov aj o vyššie hlasové paušály, priniesli efekt v podobe nárastu využívania dátových a hlasových služieb, ktoré generovali dodatočné výnosy,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko Pavol Lančarič. Ku koncu roka využívalo služby 3G siete viac ako 173 tisíc zákazníkov Orangeu.

V oblasti produktov bol rok 2006 pre Orange jednoznačne rokom dát, inovácii a nových služieb. Technológiu rýchlych dátových prenosov v mobilnej sieti 3G s nadstavbou HSDPA predstavil Orange v atraktívnej podobe produktu Orange internet expres. Pre zrýchlenie dátových prenosov v 3G sieti využil Orange medzinárodný štandard HSDPA, ktorý zabezpečuje výrazné zrýchlenie mobilných dátových prenosov a kompatibilitu so sieťami zahraničných roamingových partnerov. Spolu s mobilným širokopásmovým internetom ponúkol Orange aj špičkové notebooky za mimoriadne výhodných podmienok na splátky s akontáciou od 1 koruny a širokú paletu mobilných koncových zariadení pre 3G sieť.

V oblasti fixných dát spustil Orange pilotnú prevádzku služieb triple-play poskytovaných prostredníctvom prelomového riešenia budúcnosti FTTH (Fiber to the home), založeného na prenose digitálnych dát prostredníctvom optického vlákna v byte zákazníka. Ultravysokorýchlostný internet s prenosovými rýchlosťami do 30 Mbit/s, digitálnu televíziu a služby pevnej telefónnej siete pod názvom Orange Homebox poskytuje v pilotnej prevádzke vo vybraných lokalitách Slovenska. Slovensko sa vďaka tejto novinke zaradilo medzi svetovú technologickú špičku.

O skupine Orange

Orange je kľúčová značka skupiny France Telecom, jedného z popredných svetových telekomunikačných operátorov s viac ako 153 miliónmi zákazníkov na piatich kontinentoch. V júni 2006 sa Orange v súlade so stratégiou NExT zameranou na integráciu operátorov v skupine France Telecom stal jednotnou značkou pre mobilné, broadbandové a multi-play ponuky vo Francúzsku, Veľkej Británii, Holandsku a v októbri aj v Španielsku. V súčasnosti je druhým najväčším poskytovateľom mobilných a internetových služieb v Európe. Firemné komunikačné riešenia a služby ponúka skupina pod názvom Orange Business Services. Orange Business Services sú dostupné v 166 krajinách a teritóriách a využívajú ich zákazníci v 220 krajinách sveta. France Telecom (NYSE:FTE) je spoločnosť obchodovaná na Euronext Paris Eurolist burze a na burze v New Yorku. K 30. septembru 2006 mala 92,59 milióna zákazníkov mobilných, 12,09 milióna zákazníkov internetových a 48.59 milióna zákazníkov fixných služieb. Na konci roka 2005 dosiahol France Telecom celkové tržby vo výške 49 miliárd eur podľa štandardov IFRS (38,4 miliárd eur k 30.9.2006) a mal 230 000 zamestnancov. Ďalšie informácie o skupine Orange a France Telecom sa nachádzajú na stránke www.orange.com alebo www.francetelecom.com.

Orange, ako aj iné názvy produktov alebo služieb uvedené v tomto materiáli sú registrované ochranné známky spoločnosti Orange Personal Communications Services Limited.

O spoločnosti Orange Slovensko

Orange Slovensko je najväčším telekomunikačným operátorom na Slovensku. K 31.12.2006 mal 3 008 552 aktívnych zákazníkov. Svojím signálom pokrýva 99,3 % populácie a 86,8 % územia SR. Spoločnosť Orange Slovensko hospodárila k 31.12.2006 s obratom 23,921 mld. Sk s medziročným nárastom 11,6 %. Orange je vedúcim poskytovateľom mobilných telekomunikačných služieb aj pre firemný segment. Mobilné telekomunikačné služby spoločnosti Orange Slovensko využíva 69 % slovenských firiem. Približne 64 % firiem deklaruje, že ich hlavným poskytovateľom telekomunikačných služieb je spoločnosť Orange Slovensko. (zdroj: T/Audit, TNS Aisa, august 2006. Okrem mobilnej dátovej siete GPRS s celonárodným pokrytím prevádzkuje mobilnú dátovú sieť EDGE s najlepším pokrytím v SR - 87 % populácie ako aj mobilnú sieť tretej generácie v štandarde UMTS s bezkonkurenčným pokrytím 43,2 % populácie SR. Vysokorýchlostná mobilná dátová sieť Orangeu v štandarde HSDPA podporujúca prenosové rýchlosti do 3,6 Mbit/s je dostupná na celom území SR pokrytom signálom UMTS, čo znamená všetky mestá nad 20 tis. obyvateľov. Orange Slovensko je jediným poskytovateľom lokalizačných služieb založených na technológii GSM na Slovensku. Kvalita služieb spoločnosti Orange Slovensko spĺňa kritériá certifikátu ISO 9001:2000 podľa medzinárodného štandardu kvality. Nezávislí audítori potvrdili, že Orange Slovensko má vybudovaný systém riadenia, ktorý zákazníkom zaručuje kvalitné, stabilné a konzistentné poskytovanie služieb. Spoločnosť Orange Slovensko je držiteľom certifikátu environmentálneho manažérstva podľa normy ISO 14001:2004. 100 % akcií spoločnosti Orange Slovensko vlastní spoločnosť Orange S.A., ktorej majiteľom je spoločnosť France Telecom. Orange Slovensko má v súčasnosti viac ako 270 roamingových partnerov v vyše 146 krajinách sveta. V roku 2003 získal Orange Slovensko ako prvá spoločnosť zo sektora služieb na Slovensku prestížne ocenenie Firma roka 2003 od renomovaného ekonomického týždenníka Trend. Informácie o spoločnosti Orange Slovensko sa nachádzajú na stránke www.orange.sk. Orange Slovensko je prvý telekomunikačný operátor na Slovensku, ktorý má certifikovanú ochranu dát NBÚ.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu