Nokia smart2go - konkurencia pre Google Maps či Virtual Earth

Neviem, či sa jedná len o sen, plán, alebo blízku realitu, ale zatiaľ som žiadnu bezplatnú aplikáciu pre Nokiu z radu Nseries a názvom smart2go nenašiel. Ale, veď čítajte ďalej, možno budete úspešnejší.

Ja zatiaľ ostanem pri Google Maps (skvelé satelitné mapy), resp. Virtual Earth Mobile (výborne mapy ciest a ulíc).

Tlačová správa, Nokia:

Espoo, Fínsko/ Bratislava, 8. februára 2007 – Spoločnosť Nokia dnes zverejnila informáciu, že mapovú a navigačnú platformu smart2go si zdarma stiahnete z webových stránok www.smart2go.com (myslí Nokia túto adresu?). Ľudia môžu využívať navigačnú aplikáciu vytvorenú pre mobilné prístroje, ktorej mapy pokrývajú najrozsiahlejšie územie. Platforma mapuje a ponúka navigáciu pre viac ako 150 krajín a vo vyše tridsiatich krajinách podporuje plnú „krok za krokom” satelitnú navigáciu. Aplikácia užívateľom na mape ukáže miesto, na ktorom sa práve nachádzajú, ponúkne im vyhľadávanie turisticky zaujímavých miest v okolí a potom ich na miesta zavedie.

Nokia najskôr plánuje ponúkať aplikáciu smart2go zdarma zatiaľ pre vybrané prístroje Nokia založené na platforme S60 a Windows Mobile 5.0 a neskôr rozšíriť podporu aj pre ďalšie zariadenia využívajúce najrozšírenejšie platformy Nokia S60, Series 40, PocketPC, Linux a ďalšie prístroje Windows Mobile.

Nokia plánuje mapovú a navigačnú aplikáciu smart2go implementovať do všetkých nových prístrojov z radu multimediálnych počítačov Nokia Nseries pod názvom Nokia Maps. Súčasní užívatelia zariadení Nokia si tiež môžu stiahnuť Nokia Maps do podporovaných prístrojov. Ak prepojíte mobilný prístroj bez GPS s bezdrôtovým bluetooth GPS modulom LD-3W značky Nokia alebo iným kompatibilným GPS modulom, využívate navigačné schopnosti Nokia Maps.

Aplikácia obsahuje viac ako 15 miliónov turistických cieľov, ktoré pomôžu ľuďom objaviť najzaujímavejšie pamiatky, reštaurácie či hotely v okolí. Zákazníci si vyberú obľúbené miesta a upozornia na ne priateľov cez multimediálne správy, bezdrôtovú technológiu Bluetooth, infraport či e-mail. Posielať môžu časti z mapy alebo trasy a ukladať ich do galérie prístroja. Celosvetovo známe značky, napríklad McDonalds, môžu umiestiť ikony na celosvetové digitálne mapy, ktoré si zákazníci stiahnu do mobilných prístrojov.

„Ľudia budú mapy používať a spoliehať na ne, pokiaľ ich budú mať neustále pri sebe. Aplikácia smart2go ponúka užívateľom úplnú slobodu vo výbere máp, ktoré so sebou chcú nosiť. Možnosť zdarma využívať služieb Nokia Maps a smart2go na vašom mobilnom prístroji ruší cenovú bariéru pre všetkých, ktorí sa chcú tešiť z pohodlia, ktoré prináša dostupnosť mapy a navigácie na každej ceste,” povedal Ralph Eric Kunz, viceprezident divízie Multimedia spoločnosti Nokia. „Cieľom spoločnosti Nokia je vytvorenie najkomplexnejšej platformy na určovanie polohy pre mobilné zariadenia, ktorá zároveň otvára zaujímavé príležitosti pre nové prichádzajúce prístroje.“

smart2go je hybridné mapové riešenie: dáta máp môžu byť stiahnuté cez bezdrôtovú sieť (napr. GPRS/3G/WLAN) priamo z Tele-Atlas a Navteq a následne uložené v prístroji na pamäťovej karte, pokiaľ je to potrebné. Keď sú takto uložené všetky dôležité dáta, nepotrebujete už na prehliadanie máp, vytváranie trasy a navigáciu sieťové prepojenie. Na pohodlné sťahovanie väčšieho rozsahu je dostupný prídavný nástroj pre PC.

smart2go prichádza s možnosťou rozšírenia na plnú navigáciu „krok za krokom”. Prostredníctvom niekoľkých stlačení tlačidla môžu užívatelia zakúpením navigačnej licencie zmeniť svoj prístroj na hlasový navigátor. Existuje niekoľko druhov navigačnej licencie: od jednotýždennej po trojročnú. Keď idete na dovolenku do zahraničia, môžete si stiahnuť relevantné mapy v predstihu cez PC a na dobu trvania dovolenky si za dostupnú cenu predplatiť navigačné služby.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu