Ďalší krok ku zníženiu európskych roamingových cien (aktualizované)

Tak sme sa dočkali, Európsky parlament schválil návrh regulácie roamingových cien za hovory. V júni dôjde veľmi pravdepodobne k poslednému kroku, schváleniu návrhu ministrami telekomunikácií členských krajín EÚ. Presný termín dopadu regulácie nie je známy, veríme však, že sa tak stane už v priebehu tohtoročnej letnej sezóny.

Pôvodný text, 2007-05-16 10:07:

Zástupcovia Európskeho Parlamentu a členských krajín sformulovali nevyjednateľný návrh (zástupcovia mobilných operátorov už nemôžu podať žiadne pozmeňovacie pripomienky) na regulovanie roamingových cien hovorov. Návrh ešte musí schváliť samotný Európsky Parlament a všetky členské krajiny. Keďže však návrh vyšiel od ich zástupcov, už teraz je viac ako jasné, že návrh prejde.

Počiatočný cenový strop je nastavený na 0,49 eur (16,50 Sk) za minútu za odchádzajúci hovor a 0,24 eur (8 Sk) za minútu prichádzajúceho hovoru. O rok klesnú ceny na 0,46 eur a 0,22 eur a o ďalší rok na cenu 0,43 eur a 0,19 eur za minútu hovoru.

EP bude tento návrh schvaľovať 23. mája, ministrovia EU 7. júna. Ak návrh schvália, platiť začne o tri mesiace, teda až po rušnej letnej sezóne.

Operátori varovali, že ak návrh prejde, budú kompenzovať straty na poli roamingových hovorov zvýšením cien vnutroštátnych hovorov. Európska komisárka pre telekomunikácie Viviane Reding však upozornila

operátorov, že ak pristúpia k takémuto kroku, EU to bude určite riešiť.

Zdroj: www.marketwatch.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu