Symbian: FExplorer

Recenzia aplikácie Jedna z najzákladnejších aplikácií pre váš smartfón.

FExplorer istotne poznajú všetci dlhodobí majitelia smartfónu Series 60. Nájdu sa však aj nováčikovia, ktorí by sa o zaujímavých aplikáciach radi dozvedeli. A tak rozbiehame seriál o Symbian aplikáciách, ktorý začneme recanziami bezplatných programov.

Zoznam aktuálnych Symbian telefónov nájdete na www.symbian.com. Drvivá väčšina u nás dostupných prístrojov s OS Symbian vyrobila Nokia, rozhrnaiu UIQ sa zase venoval Sony Ericsson.

FExplorer je jednoduchý program pripomínajúci známy Total Commander z prostredia Windows. Slúži na spravovanie súborov v telefóne i na karte. Ponúka podstatne lepšie možnosti a funkcie než vstavaná funkcia "Správca súborov".

Autorom je Dominique HUGO, tvorca stránok www.gosymbian.com. FExplorer vytvoril bez nároku na odmenu, a ako sa píše na jeho stránke, pripravuje už verziu 1.16. Ja som recenzoval verziu 1.15 v slovenskom jazyku, ktorú preložil Niner, Najnaj a Dzulio. Prví dvaja sú autormi stránok Nina mobile a s prekladom FExplorera vlastne začali už pri predchádzajúcich verziách.

Funkcie

FExplorer ponúka obrovské množstvo funkcií, ktoré často nenájdete ani v platených programoch. Pohyb v jednotlivých priečinkoch uskutočníte najčastejšie šípkami vpravo a vľavo (vpred a vzad).

Možnosti programu ukážem na snímke veľkej 98 kB. Tú po označení môžem bežným spôsobom otvoriť. Tiež si môžem prezrieť jeho vlastnosti alebo ho premenovať. Nechýba možnosť vytvárania priečinkov a prekvapením je nastavenie atribútov súboru (archívny, len na čítanie, skrytý, systémový). Teraz vás už asi neprekvapí možnosť jendotlivo i hromadne kopírovať, mazať a presúvať súbory. FExplorer odošle vybranú snímku prostredníctvom spráby či cez Bluetooth.

FExplorer obsahuje aj veľmi užitočné nástroje:

- podsvietenie - zapnutie alebo vypnutie podsvietenia,

- IrDA a Bluetooth manažér,

- stlač pamäť - inteligentné zhustenie pamäte,

- ScreenShot - pomocou kombinácie "ceruzka + 0" odfotíte pominimalizovaní FExplorera akýkoľvek pohľad na displej,

- nainštalované aplikácie - vytvorí TXT súbor na disku C so zoznamom všetkých nainštalovaných aplikácií,

- info o telefóne - model, IMEI, stav batérie, verzia...,

- info o sieti - MCC, MNC, oblast, bunka, signal,

- reštart prístroja.

V nastaveniach zadávate miesto ukladania screenshotov (snímok displeja), režim zobrazenia (bežný alebo fullscreen) aj farbu písma v programe.

FREE DOWNLOAD (EN verzia)

FREE DOWNLOAD (SK verzia)

Záver

FExplorer patrí k najlepším freeware SIS aplikáciám na trhu. K tomu nemám viac čo dodať. Z jeho funkcií okrem hromadného či jednotlivého spravovania súborov využívam pomerne často aj ScreenShot. Zaujímavé sú aj informácie o sieti a ďalšie funkcie.

Poďakovanie patrí autorovi aplikácie, a za preklad aj chalanom známym ako Nina mobile.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.02.2006 - 01:30

Dzulio: Riso,ani by som necakal,ze ma spomenies:)NokiaN70-1/3.0546.2.3/SN357093000218598 Series60/2.8 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous28.02.2006 - 09:52 Trvalý odkaz

mos: FExplorer je klasa.Keby este vedel odosielat chranene subory,tak nema chybu. :)

anonymous28.02.2006 - 09:58 Trvalý odkaz

riso: Som rad, Dzulio. Vzdy sa snazim odvdacit takym ludom, ako si Ty. Napis mi, prosim, mail. Nieco Ti chcem navrhnut. ;)

anonymous28.02.2006 - 17:00 Trvalý odkaz

Dzulio: Mail poslany...NokiaN70-1/3.0546.2.3/SN357093000218598 Series60/2.8 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous01.03.2006 - 16:15 Trvalý odkaz

Marek12: Chranene subory sa daju lahko poslat prepisanim koncovky...

Celá diskusia 11 príspevkov