Motorola RAZR V3x

Recenzia 3G véčka Dobre vybavené 3G véčko s QVGA displejom a 2 Mpix fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + 3G

rozmery: 99 x 52 x 20 mm,

dĺžka otvoreného véčka: 176 mm,

hmotnosť: 125 gramov (zistená: 127 g)

vonkajší displej: pasívny, 96 x 80 b., 4 096 farieb, 19 x 16 mm,

vnútorný displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 34 x 45 mm,

fotoaparát: VGA + 2 Mpix (1 200 x 1 600 b.), LED blesk, makro, záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 62 MB zdieľaných pre všetky objekty, kontakty aj správy,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, UMTS, Bluetooth (A2DP profil), miniUSB,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3/AAC/AAC+ prehrávač, MPEG4/3GPP prehrávač,

batéria: BC-60, 850 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 5 h hovoru/250 h pohotovosti,

SAR: 0,63 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

EMS, EDGE, FM rádio, IrDA, Wi-Fi,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R252211LD_U_85.97.71P

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Výmena batérie aj SIM karty je jednoduchá, karta sa však zasúvaním mechanicky poškodzuje. Pamäťovú kartu vymeníte až po odňatí zadného krytu batérie.

Dizajn

Prvý dojem je skôr negatívny, do rúk sa mi dostáva veľké véčko, ktoré mi pripomína Sony Ericsson Z600, veľkosťou sa blíži aj ku Nokii N90. Čísla hovoria samé za seba. Príliš som si zvykol na tenké modely V3 a V3i, teraz mi 20 mm hrúbky pripadá (oproti 14 mm) priveľa.

Po niekoľkých dňoch zisťujem, že veľkosť Motoroly V3x je problémom len pri vkladaní do puzdra, v ktorom som doteraz nosil malú W800-ku. Vo vrecku nohavíc nevadí, do chlapskej ruky padne veľmi dobre.

Spracovanie je výborné, nikde nič nevŕzga. Počas nabíjania, hovoru a pod. je nápadne modro podsvietená línia medzi horným a spodným ramenom. Reproduktor sa nachádza opäť v zadnej stene, ľahko ho zakryjete napríklad pri nosení v nohaviciach a nechcene tým stlmíte všetky zvuky. Otvor na pútko je umiestnený veľmi nešikovne, opäť musím povedať, že jeho miesto zrejme vyberal človek, ktorý telefón na krku nikdy nemal.

Klávesnica

Klávesnica je ešte rozľahlejšia než v modeli V3. Vyžaduje si to zvyk, najmä po modeloch konkurenčných značiek (Momentálne používam Nokiu N70 a to vám je rozdiel! Z extrému do extrému..). V pravej stene je dvojica tlačidiel - fotoaparát a hlasové ovládanie, v ľavej stene nájdete dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a špeciálne nastaviteľné tlačidlo.

Okolo veľkého päťsmerného tlačidla je sedem ďalších, dve polyfunkčné, dve pre prijatie a ukončenie hovoru, jedno pre mazanie a návrat späť (novinka!) a dve špeciálne pre vyvolanie posledných hovorov a internetového prehliadača.

Klávesnica je tichučká, píše sa na nej výborne. Podsvietenie je dostatočné, nebije však do očí. Plocha klávesnice je rozdelená na dve časti, pričom napríklad pri fotení potrebujete len jej hornú polovicu, a tak je len táto aj podsvietená. Podsvietenie reguluje senzor okolitého osvetlenia.

Klávesnica je dobrá, podľa mňa je oproti V3 lepšia. Majiteľ Motoroly V3 zase kvalitu klávesnice V3x vníma podobne.

Displej

Vonkajší displej má len základnú informačnú funkciu, po zhasnutí na ňom nevidíte takmer nič. Bočným tlačidlom zobrazíte aktuálny profil, druhým ho môžete zmeniť.

Vnútorný displej je veľmi jemný a jasný. Veľkosť písma sa žiaľ nedá regulovať v žiadnej funkcii, ani vo wapovom prehliadači. Meniť môžete len jas displeja. Prispôsobenie displeja sa oproti predchodcovi veľmi nezmenilo. Hlavnú tapetu som hneď zrušil, na Motorolách zvyknem mať zobrazené len ikony štyroch smerov hlavného ovládača.

Hlavná ponuka funkcií môže byť ikonová aj vo forme zoznamu, nechýba ani možnosť ľubovoľnej úpravy poradia ikôn.

Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá. Využitie veľkého jemného displeja hodnotím na 75%.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Novinkou je 2-megapixlový fotoaparát, interný ponúka rozlíšenie 640 x 480 bodov a slúži najmä na videotelefonovanie.

Hlavný fotoaparát ponúka aj makro režim, ktorý prepnete ručne. Ukážok rozdielu medzi makrom a bežným režimom je v našej Galérii niekoľko. Kvalita fotografií nie je oslnivá, najmä farby sú vyblednuté, no nejde ani o tragédiu. Nastavení fotoaparátu je mnoho, nechýba ani nočný režim.

Motorola V3x ponúka aj LED blesk, osvetlenie objektov vzdialených do jedného metra. Využil som aj časovanú samospúšť 5 alebo 10 s, mobil je možné otvorený položiť naležato. Po zavretí môžete ako hľadáčik použiť externý displej.

Fotoaparát prešiel veľkou zmenou. Jedným bočným tlačidlom spustím fotoaparát, inému som nastavil videokameru. Ako hľadáčik je použitý celý displej. Pre snímanie horizontálnych záberov je potrebné aj telefón pootočiť o 90 stupňov. Vtedy sa aj aparát lepšie drží a ako spúšť použijete tlačidlo fotoaparátu. Mechanické makro pomocou špeciálneho tlačidla je naozaj účinné.

Stlačením hviezdičky sa spustí LED blesk, ktorý je možné použiť aj ako svietidlo.

Video je síce v troch stupňoch kvality, ale len vo formáte 3GPP a rozlíšením 176 x 144 b.

Video v najvyššej kvalite - 65 kbps:

- obraz: 176 x 144 b., 9 fps, 53 kbps,

- zvuk: 1 kanál, 8 kHz, 16 bit, 12 kbps.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA

Obrázky

Prehliadanie obrázkov na celej obrazovke je pohodlné, nepociťujem potrebu približovať snímky roztiahnuté na celý QVGA displej. Pri menších displejoch som priblíženie snímok vyžadoval, v tomto prípade to nepovažujem za nutné. Listovanie snímkami pri fullscreen zobrazení je pomerne rýchle (oneskorenie 1 - 2 s).

Melódie a prehrávač hudby

Netuším, či budú v balení V3x aj stereo slúchadlá, ale ich kúpa je dnes pomerne problematická a je vždy nutné využiť kontakty v zahraničí. Aj redukciu miniUSB->3,5mm nie je ľahké u nás zohnať, pričom ide o dva zaužívané štandardy.

Motorola prehráva skladby na pozadí, ponúka funkcie priestorový zvuk, ovládanie šírky priestoru, zvýraznenie basov a ich úroveň. Je zrejmé, že V3x je predurčený aj na počúvanie hudby. Prehrávanie MP3/AAC skladieb na pozadí mu nerobí žiadne problémy.

Prehrávač videí

Motorola V3x prehráva bez problémov 3GPP videá, dokonca ich dokáže roztiahnuť na celý displej a pretáčať ich vpred i vzad. Motorola prezentuje aj podporu MPEG4 videí, ale so zábermi z Nokie N70 si neporadí.

Pamäť

Až 62 MB internej pamäte môžete použiť na čokoľvek, externú TransFlash kartu som k dispozícii nemal. TransFlash býva označovaná aj ako T-Flash. Ide o najmenšiu pamäťovú kartu na svete s rozmermi 15 x 11 x 1 mm. Interná pamäť veľká 62 MB bude na MP3 melódie, fotky, videá, Java aplikácie, MMS-ky, e-maily aj témy určite stačiť. Pre použitie prístroja ako MP3 prehrávača však bude treba použiť pamäťovú kartu formátu TransFlash či microSD.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam je úplne nový, ponúka rýchle vyhľadávanie kontaktov podľa viacerých znakov. Tiež je novinkou rozdelenie pamäte na všetko, mobil, SIM karta, skupiny. Medzi číslami v mobile na karte prepínate bleskovo a kedykoľvek hviezdičkou a mriežkou. Teraz je už telefónny zoznam dokonalý.

Hovor

Telefonovanie s véčkom vždy vyzdvihujem. Nechýba ani hlasné handsfree, vstup do viacerých funkcií počas hovoru. Netuším však, prečo nie je možné telefonát zaznamenať. Zobrazenie dĺžky hovoru je nutné zapnúť v nastaveniach hovoru. U Motoroly je už tradíciou podrobný register hovorov s pamäťou dĺžky každého volania.

Videotelefonovanie je s Motorolou nadštandardné. Počas hovoru v spodnej časti displeja vidíte niekoľko ikôn, ktoré pomáhajú prepínať dôležité funkcie (zapnutie internej kamery, vypnutie zvuku a pod.). Videohovor s Motorolou V3x je jednoduchou zábavkou.

Písanie textov

Tu nesmiem zabudnúť na možnosť kopírovať a vkladať akýkoľvek napísaný text. Slovník iTAP nepatrí k najuznávanejším, ja osobne radšej používam bežnú metódu, tzv. TAP.

SMS a MMS

Editor textových a multimediálnych správ je spoločný. Akonáhle do správy vložíte nejaký objekt, jedná sa už o MMS-ku. Záhadou je, prečo výrobca zabudol na formát EMS.

E-mail

E-mailový prehliadač je výborný. Množstvo nastavení z neho robí veľmi dobrého pracovného pomocníka. Nechýba automatická kontrola schránky, podpora IMAP4, čo umožňuje stiahnutie len hlavičiek mailov. Aj keď existuje prvotné obmedzenie 65 535 kB, nakoniec môžete stiahnuť každú správu. Dokonca je možné určiť, či sa majú sťahovať všetky typy príloh, alebo len obrazové či len hudobné. Automatické mazanie správ a mnohé špeciality ponúka tiež len Motorola.

WAP

Počas wapovania môžete vstúpiť do telefónneho zoznamu, uskutočniť nový hovor, prezerať, editovať a odosielať správy, pracovať s kalendárom či vstúpiť do multimédií. Vstvaný nternetový prehliadač je jednoduchý a rýchly. Ponúka pomerne málo nastavení, a tak som hneď vyskúšal známy Java prehliadač Opera Mini. Poviem vám, to je hneď iná pesnička. Drobné písmo, inteligetné zobrazenie aj zložitých web stránok, minimálna spotreba dát...skrátka, nie je nad čím váhať a majitelia V3x, sťahujte z wap.opera.com prehliadač Opera Mini už aj v českej verzii (Another Language).

Po Opera Mini som stiahol z www.jimm.org/download aj perfektný Java messenger využívajúci ICQ. Ani s Jimm-om nemá V3x problémy. Nutné je len správne nastavenie dátového profilu.

Prenos dát

Horný riadok na displeji je zobrazovaný takmer neustále, ikony 2G, 2,5G a 3G informujú o stave siete. Kombinácia GPRS a UMTS je u nás celkom fajn riešením pre mobilné pripojenie k internetu, ale absencia EDGE ma mrzí najviac(nepočítam technológiu Flash-OFDM, ktorú nepodporuje žiaden mobilný telefón). Ako lokálne pripojenie môžete použiť miniUSB-USB kábel, po ktorého pripojení sa V3x zachová buď ako modem alebo ako čítačka TransFlash kariet. Pripojenie cez Bluetooth nerobilo žiadne problémy. Odosielanie objektov cez Bluetooth je doplnené grafickým vyjadrením pomeru odoslanej časti k celku. Nechýba tiež hromadné odosielanie označených objektov cez Bluetooth, pričom označenie súborov pomocou tlačidla "0" je jednoduché a rýchle. Spojenie s PC so starou verziou Mobile Phone Tools sa mi nepodarilo, počítač s nainštalovanými ovládačmi telefón nerozpoznal.

Odporúčame aj článok 3G (UMTS).

Organizačné funkcie

Budík - niekoľko budíkov s opakovaním a špeciálnou melódiou.

Kalendár - kvalitný kalendár s mesačným a týždenným náhľadom, opakovaním udalostí aj automatickým mazaním.

Poznámky Motorole V3x chýbajú, je nutné ich doinštalovať vo forme Java aplikácie.

Hry a Java aplikácie

Crazy je zábavná hra, v ktorej po sebe strieľajú dve skupiny protivníkov. Escape je blúdenie v labyrinte.

Výhody:

- odolný obalový materiál,

- doladené funkcie,

- silná dióda,

- displej.

Nevýhody:

- cena,

- bsencia EDGE,

- externý displej,

- kvalita videozáznamu,

- chýba nastavenie veľkosti písma aspoň v niektorých funkciách.

Cena

predpoklad 17 490 Sk

Motorola V3x je pekné, vydarené véčko. Okrem EDGE, FM rádia a infraportu ponúka snáď všetky dnes požadované funkcie. Najmä v multimédiách je V3x pomerne silná. Uvidíme, či v balení nájdeme stereo slúchadlá s miniUSB konektorom. Za niekoľko dní som si na V3x zvykol, v spojení s vydarenými Java aplikáciami a dátovým programom je to pre mňa veľmi dobrý pomocník. Motorola v ňom vyriešila množstvo dlhoročných nedostatkov.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- distribútor (Motorola)

- nastavenie SMS-kou (Motorola) (treba sa registrovať)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.03.2006 - 08:45

Fizzy: Riso velmi pekna recenzia...ale cena je myslim si naozaj dost vysoka. a ta velkost :(SIE-S55/16 UP.Browser/6.1.0.5.c.4 (GUI) MMP/1.0

anonymous06.03.2006 - 10:38 Trvalý odkaz

Mos: Hlavne ma zaujala konektivita a kvalitna klavka.A co sa tyka velkosti...Tak krpate mobily su uz asi minulostou. ;)

anonymous06.03.2006 - 12:01 Trvalý odkaz

7wcsnurka: ked je bt pritomna aj v low endoch je absencia irda nepodstatna,skor skoda toho radia a slabeho videa,ale to makro je 8) btw velkost je z mojho pohladu plus(velky disp a klavka) a ta hrubka je na vecko stale mala :)MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous06.03.2006 - 12:19 Trvalý odkaz

martin: snurka, ty si chlap, tebe by v3x sadla, ale predstav si ju v mojich rucickach :) mne osobne velkost trochu vadila ale inak je to fajn mobil. a tie emsky som tiez nepochopil, tie vyuzivam dost casto, je to take ozivenie smsky.MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous06.03.2006 - 12:30 Trvalý odkaz

orso: No este nech zacnu predavat usb sluchadla (alebo este lepsie miniUSB-3,5mm konvertor) a nech ju spravia ciernu... a bude to naj fonik.. :-)

Celá diskusia 36 príspevkov