Technológia WiMAX v Európe?

Tlačová správa:

Spoločnosť Samsung predstavuje svoje prelomové riešenia technológie Mobile WiMAX, vrátane systémov Access Service Network a početných zariadení

Barcelona, Španielsko, 11 február 2008 – Spoločnosť Samsung Electronics Co., Ltd., líder trhu v oblasti technológií Mobile WiMAX, predstavila na svetovej výstave GSMA Mobile World Congress 2008 po prvý raz svoje prevratné riešenia podporujúce technológiu Mobile WiMAX, vrátane systémov Access Service Network (ASN) a tiež niekoľkých nových zariadení podporujúcich túto technológiu.

Na výstave predstavené systémy ASN obsahujú nové základné stanice ‘U-RAS Flexible’ a ‘U-RAS Light Series 3’ pre tzv. „hot“ zóny, signálové pokrytie budov a domácností. Stanica ‘U-RAS Flexible’ poskytuje pokrytie signálom v rámci malých a stredne veľkých budov. Jej súčasťou sú RF a digitálne zariadenia, vďaka ktorým je inštalácia, obsluha a údržba podstatne jednoduchšia a v prípade, že potrebujete pokryť signálom väčšiu oblasť, aj cenovo výhodnejšia. Stanica ‘U-RAS Light Series 3’ je extrémne malá a ľahká základná stanica. Nahrádza opakovače WiMAX, poskytuje väčšiu kapacitu a integrovaný manažment so systémami veľkých sietí. Vďaka zvýšeniu pokrytia a novým integrovaným službám, ako je napríklad Quadruple Play Service, navyše výrazne redukuje interferencie a zvyšuje výkon väčších WiMAX sietí.

Popri systémoch ASN predstavila spoločnosť Samsung na výstave aj niekoľko typov zariadení podporujúcich technológiu WiMAX, ako sú napríklad USB kľúč, PC karta, CPE, PDA, UMPC, PMP a laptop.

Tieto systémy a produkty, ktoré spoločnosť Samsung uviedla do predaja, vytvárajú kompletné portfólio systémových riešení Mobile WiMAX, ktoré vyhovuje všetkým požiadavkám a potrebám jednotlivých operátorov.

Využitím týchto riešení demonštruje Mobile WiMAX schopnosť prepojenia GSM siete (spoločnosť Alcatel Lucent) so sieťou Mobile WiMAX (spoločnosť Samsung). Pomocou duálneho mobilného telefónu Samsung podporujúceho siete Mobile WiMAX a GSM môžu návštevníci výstavy zažiť plynulý video streaming pri prechode z miesta pokrytého Mobile WiMAX signálom na miesto pokryté GSM signálom. Toto zdôrazňuje obchodnú podstatu technológie WiMAX na európskom trhu, kde technológia GSM zaberá veľkú časť mobilných sietí.

Dr. W.P. Hong, výkonný viceprezident a špecialista divízie Telecommunication System spoločnosti Samsung Electronics, hovorí: „Vítame úsilie spoločnosti Alcatel-Lucent v jej participovaní a snahe pomôcť spoločnosti Samsung rozšíriť pole pôsobnosti technológie Mobile WiMAX. Ako svetový líder v oblasti Mobile WiMAX – najrýchlejšej a najefektívnejšej bezdrôtovej širokopásmovej technológie – je spoločnosť Samsung odhodlaná vyvíjať technológie a služby Mobile WiMAX v prospech internetových užívateľov na celom svete. V spolupráci so spoločnosťou Alcatel Lucent a našimi ďalšími partnermi budeme pokračovať v posúvaní hraníc toho, čo je technológia Mobile WiMAX schopná svojim užívateľom poskytnúť.”

Spoločnosť Samsung ako priekopník v oblasti technológie Mobile WiMAX predstavuje na výstave technológiu Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) nasledujúcej generácie, ktorá je ďalším krokom v oblasti Mobile WiMAX. Vďaka rýchlosti sťahovania dát až 1 Gb/s demonštruje spoločnosť Samsung vo svojom stánku na výstave video streaming v HD rozlíšení.

Spoločnosť Samsung už v máji 2006 predstavila komerčné riešenie Mobile WiMAX v Južnej Kórei a od tej doby poskytla takéto riešenia viacerým prevádzkovateľom na celom svete. Za zmienku stojí, že služba Mobile WiMAX bude tento rok komerčne dostupná vďaka spoločnosti Sprint Nextel pod názvom XHOM aj v USA. Momentálne je v štádiu testovania v mestách Baltimore, Chicago a Washington D.C. V súčasnosti plánuje spoločnosť Samsung vytvoriť viacero odlišných riešení a urýchliť tak rozhodnutie európskeho trhu prijať technológiu Mobile WiMAX.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu