Telefonovanie v lietadle o krok ďalej

Telefonovanie na palube lietadla už nie je žiadnou víziou. Na linke leteckej spoločnosti Emirates Airlines sa prvý hovor uskutočnil 20. marca a prebehol vo výške 9 000 metrov nad morom.

Systém Aeromobile, ktorý umožňuje telefonovanie a posielanie SMS správ sa aktivuje v danej letovej výške a je pod kontrolou letového personálu, ktorý jeho funkciu môže kedykoľvek počas letu obmedziť alebo úplne vypnúť. V noci telefonovanie nebude umožnené. Aktuálne je na letoch spoločnosti uskutočňovaných asi 7 000 hovorov mesačne zo sedačkových telefónov.

Bjorn-Taale Sandberg zo spoločnosti AeroMobile uviedol, že leteckých spoločností, ktoré majú o ich technológiu mobilného telefonovania počas letu je mnoho. Testovanie systému spoločnosťou Emirates Airlines bude prebiehať 18 mesiacov.

Pri používaní telefónu v lietadle sa prístroj pripojí na internú sieť, ktorá je nainštalovaná v lietadle. Ceny služieb sú spoplatňované ako v klasickom roamingu.

Pasažieri spoločnosti Air France sú v lietadle Airbus A318 na vnútrozemskej linke od začiatku roka takisto spojení so zemou aj počas letu. Vďaka systému, ktorý je používaný pri letoch francúzskych aeroliniek môžu pasažieri v tomto lietadle počas testovacej prevádzky posielať a prijmať SMS správy a e-maily...so sprístupnením hovorov počas letu sa počíta v druhom polroku tohto roka. Pasiažieri však budú o tom, že ich let je určený aj na testovanie posielania SMS a e-mailov, upozornení údajne až po vzlietnutí.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu