PocketSurfer

Recenzia Bluetooth príslušenstva Veľké okno do sveta, ktoré pripojíte cez Bluetooth k mobilu.

Základná charakteristika:

rozmery: 151 x 76 x 15 mm (zistené),

v otvorenom stave: 151 x 141 x 20 mm (zistené),

hmotnosť: 150 gramov (zistené),

displej: 640 x 240 bodov, TFT,

Li-Ion batéria neznámej kapacity.

Obsah balenia:

zariadenie, nabíjačka, návod.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

PocketSurfer je dva roky staré zariadenie, ktoré k nám dováža spoločnosť Zadako. Jeho oficiálny predaj u nás ešte nebol úplne spustený, ide skôr o akýsi pokus, či takéto zariadenie zaujme slovenského zákazníka.

PocketSurfer vyrába spoločnosť Datawind, ktorá má na konte len toto zariadenie. PocketSurfer obsahuje tri základné prvky:

- veľký displej,

- QWERTY klávesnicu.

- Bluetooth čip.

Na veľkom displeji vidíte web stránky podstatne lepšie než na malom displeji bežného mobilu. Na QWERTY klávesnici zadávate adresy, píšete e-maily a pod. Pomocou Bluetooth pripájate PocketSurfer k mobilu, ktorý slúži ako modem. Zabudnúť by som nemal ani na akumulátor, ktorý je ukrytý za displejom. Jeho kapacita nie je známa.

Pred pripojením na internet musíte vykonať spojenie PocketSurfera s mobilom. "Držte SHIFT a stlačte ESC", píše sa aj na displeji zariadenia.

Výber poskytovateľa služieb je zbytočný, nenachádza sa tu žiadna slovenská spoločnosť. Preto je nutné zadať tieto údaje:

- other >>

- user name: (prázdne)

- password: (prázdne)

- carrier type: GPRS

- GPRS APN: internet

- init. string: AT+cgdcont=1,"IP","internet"

- CHP enabled.

Druhou povinnosťou je spojenie s mobilom (connect to phone). Tu ide o bežné spárovanie mobilu a príslušenstva.

Teraz sa môžete pripojiť do sveta internetu, stlačením tlačidla so šípkou. Načíta sa domáca stránka s viacerými funkciami. Práve táto domáca web stránka je súčasťou platenej služby, ktorá stojí 99 USD. Za túto cenu získate doživotný prístup k službe, ktorá ponúka 25 GB priestoru, e-mail, instant messenger, vyhľadávanie, mapy atď.

Nás však zaujíma hlavne možnosť prezerania stránok. Tie prechádzajú špeciálnym serverom, ktorý stránky "oberie" o zbytočné dáta, a PocketSurfer tak načíta www.Fony.sk cez GPRS za pár sekúnd. Dnes to vžak už nie je nič výnimočné, Opera Mini ponúka presne to isté, dokonca zadarmo a pre všetky mobilné telefóny s podporou Java.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Displej PocketSurfer-a je síce veľký, so slušným rozlíšením, ale jeho ostatné parametre sú slabé. Najmä kontrast a farebnosť. Odhadujem to na 4 096 farieb a pasívnu technológiu, aj keď výrobca píše o TFT. Každopádne, aj displej starého dobrého Sony Ericssonu P800 bol v tomto smere lepší. Tiež ma mrzí, že pocket surfer neponúka dotykový displej. Pohyb kurzora uskutočňujete pomocou štvorsmerného tlačidla.

Záver

PocketSurfer som si pár dní vyskúšal, no vydržal som na ňom prezerať web vždy len niekoľko minút. Pridávanie príspevku na Fony.sk nebolo možné, problémy s vypĺňaním formulárov nechápem. Zato s diakritikou žiaden problém nenastal. PocketSurfer je teda zaujímavým riešením výhradne na prezeranie webu. Ak radi čítate správy, je PocketSurfer práve pre vás. Dostupný by mal byť za cenu okolo 7 000 Sk, a to už aj s predplatenou službou urýchlujúcou načítavanie webu. Osobne však veľký prínos tohto zariadenia nevidím. Najmä kvôli slabému displeju a veľkej konkurencii zo strany Opera Software. Pred dvoma rokmi to však bolo lacné a určite zaujímavé riešenie. Dnes by sa už patrilo ponúknuť nasledovníka.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.04.2006 - 00:19

Atlis: Pred dvomi rokmi urcite dobra volba, dnes tazko. Ak by aj clovek velmi uvazoval o niecom podobnom, tak je tu zbrusu nova nokia, ktora toho ponuka este viac... no za skoro rovnake sa da kupit najlacnejsie VGA PDA trebars od Acera...

anonymous21.04.2006 - 12:21 Trvalý odkaz

martin: co spravim s tymi siedmymi tisickami co mam v penazenke. Uz vieeeeem.... :/

anonymous26.04.2006 - 16:26 Trvalý odkaz

jan_trangel: Tento text sa mi podarilo ai po hode pokusov a omylov napisat na zariadeni pocket surfer prisom mi nefunguje interpunkcy

anonymous26.04.2006 - 16:28 Trvalý odkaz

jan_trangel: Text pod tymto prispevkom sa mi podarilo napisat na zariadeni pocketsurfer, pricom nefunguje interpunkcia, mazanie, ani editovanie napisaneho textu. Je to strasne... Ospravedlnujem sa za prazdny prispevok.

Celá diskusia 9 príspevkov