T-Mobile: akciová roamingová ponuka, zníženie cien dátového roamingu

T-Mobile znížil ceny dátového roamingu a predstavil akciu pre letné telefonovanie vo vybraných európskych krajinách.

Dnes stojí dátový roaming u operátorov T-Mobile (Česká Republika, Rakúsko, Nemecko, Maďarsko, Holandsko, Chorvátsko, Veľká Británia, USA) 35 Sk / 100 kB s tarifikačným intervalom 10 kB. U ostatných operátorov zaplatíte 58 Sk / 100 kB s tarifikačným intervalom 10 kB.

Od 16. júna 2008 sa skončilo zvýhodňovanie roamingových sietí T-Mobile a tarifikačný interval narastie na 100 kB. To je značný skok, ktorý môže u niektorých spôsobiť oveľa vyššie výdavky aj napriek nižším cenám za 1 MB. Keď môj telefón dnes skontroluje e-maily so stiahnutím jednej hlavičky (asi 1 kB) každú pol hodiny, za 5 hodín mi T-Mobile naúčtuje 10 x 10 kB (a zrejme započíta samostatne odoslané a prijaté dáta, a tak to bude nie 100, ale hneď 200 kB). S novou tarifikáciou však desať pripojení a odpojení pri kontrole pošty T-Mobile zaúčtuje 1 MB, resp. 2 MB (prijatých aj odoslaných) dát!

Pri 10 krátkych pripojeniach a odpojeniach (napríklad pri automatickej kontrole elektronickej pošty z mobilu) dnes T-Mobile v roamingu zaúčtuje 100 kB a od 16. júna 1 000 kB dát!

Ja osobne používam presmerovanie (kopírovanie) všetkej prijatej pošty na gmail.com, a tak sa mi v roamingu viac oplatí kontrolovať poštu cez internetový prehliadač v mobile na gmail.com a na tejto malej stránke prirpôsobenej mobilu vždy len aktualizovať zoznam prijatej pošty. Celý deň nechám internetový prehliadač otvorený na pozadí (zvládajú smartfóny a Sony Ericssony). Pri vybavení desiatich textových e-mailov za deň prenesiem len asi 100 kB. Gmail dokonca v mobile zobrazí aj text dokumentu v prílohe. Túto službu využívam v roamingu na kontrolu a vybavovanie elektronickej pošty spokojne už viac než rok.

A čo zmeny cien? Výrazný pokles (ak zabudneme na zmenu tarifikačného intervalu) z 35,00 Sk na 7,90 Sk / 100 kB v štátoch EÚ, Nórsku, Lichtenštajnsku, Islande, Chorvátsku, Švajčiarsku a USA. Za 79 Sk (1 MB) môžem fungovať spomínaným spôsobom na e-mailoch bez obáv aj niekoľko dní. Samozrejme, bez zbytočného odpájania sa. Technológia GPRS dokáže udržiavať spojenie bez výraznejšej dátovej náročnosti (pripúšťam možno pár kB za deň).

O akcii na hlasové hovory sa dočítate v závere nasledujúcej tlačovej správy. Podľa môjho názoru nejde o nič výnimočné.

Tlačová správa:

Bratislava, 11. jún 2008 – T-Mobile predstavuje novú roamingovú ponuku. V rámci nej výrazne zlacní dátový roaming vo viac ako 30 krajinách. Popritom uvádza aj letné volania v EÚ, Chorvátsku a ďalších krajinách za polovičnú cenu.

Nová roamingová ponuka T-Mobilu prináša predovšetkým výraznú úsporu nákladov pri dátovom roamingu – zákazníci môžu surfovať na mobilných telefónoch či notebookoch v európskych krajinách i USA za oveľa nižšie ceny. Zároveň im T-Mobile ponúkne obľúbenú akciu na volania zo zahraničia v novej podobe. Obe zvýhodnenia využivajú bez nutnosti aktivácie špeciálnych služieb s mesačnými poplatkami, benefity získajú automaticky.

Dátový roaming lacnejší o viac ako 65 percent

T-Mobile prináša novú podobu dátového roamingu. Ceny za prenášané MB v európskych krajinách sú podstatne nižšie, zákazníci majú možnosť mailovať, surfovať, posielať fotografie z dovolenky či sťahovať dáta v zahraničí za oveľa výhodnejších podmienok. Pre využívanie lacnejších dát si nemusí zákazník aktivovať žiadny špeciálny program, nižšie ceny dát mu začnú platiť okamžite a permanentne od 16. júna 2008. Nová podoba dátového roamingu rozlišuje dve cenové kategórie:

- 7,90 Sk / 100 kB v štátoch EÚ, Nórsku, Lichtenštajnsku, Islande, Chorvátsku, Švajčiarsku a USA,

- 58,00 Sk / 100 kB v ostatných krajinách.

Tarifikačný interval pri dátovom roamingu je 100 kB. Zákazníkovi stačí využívať hlasový program a prístup na internet alebo službu web'n'walk či Rýchly internet so zdieľaním dát.

Výrazne lacnejšie dáta môžu využívať aj zákazníci na Easy kartách:

- 7,90 Sk za 100 kB dát v štátoch EÚ, Nórsku, Lichtenštajnsku, Islande, Chorvátsku, Švajčiarsku a USA

- 79,00 Sk za 100 kB v ostatných krajinách

Volania za polovicu v 30 krajinách

Od 16. júna do 31. augusta 2008 budú platiť pre zákazníkov T-Mobilu aj výhodnejšie podmienky pre hlasové služby. Tento rok získajú na volania z 30 zahraničných krajín zľavu až vo výške 50 percent. Aj v tomto prípade môžu čerpať zákazníci výhody automaticky, bez mesačných či aktivačných poplatkov, resp. nutnosti využívať špeciálny balíček.

Zľava platí každý deň v čase od 17. do 20. hodiny miestneho času, a to po 1. minúte hovoru. V praxi tak zákazník platí od druhej minúty z krajín EÚ, Nórska, Lichtenštajnska a Islandu iba 9,80 Sk za minútu odchádzajúceho hovoru. Pre Chorvátsko platí špeciálna cena 29,20 Sk za minútu odchádzajúceho hovoru.

Prichádzajúce hovory majú rovnakú tarifikáciu počas celého dňa – pri krajinách EÚ, Nórsku, Lichtenštajnsku a Islande platí cena 9,50 Sk za minútu, pri Chorvátsku 29,80 Sk za minútu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu