Mobilní lídri zjednotia Symbian na otvorenú platformu

Nokia, Sony Ericsson, Motorola a NTT DOCOMO dnes oznámili snahu o zjednotenie Symbian OS, S60, UIQ a MOAP(S) do jednej otvorenej mobilnej platformy. Spolu s AT&T, LG Electronics, Samsung Electronics, STMicroelectronics, Texas Instruments a Vodafone planujú založiť Symbian Fundation (nadáciu Symbian) pre rozšírenie tejto novej platformy. Členstvo v tejto neziskovej organizácii je otvorené aj ďalším firmám. Táto iniciatíva je podporovaná aktuálnymi akcionármi a manažmentom Symbian Limited.

Nokia dnes oznámila plány kúpiť ostávajúce akcie Symbian Limited, a potom darovať Symbian a S60 nadácii. Sony Ericsson a Motorola zase ponúknu svoju nadstavbu UIQ a DOCOMO zase poskytne MOAP(S). Od tohto momentu bude nadácia vyvíjať jednotnú platformu. Jej vybrané komponenty budú od začiatku otvorené (open source). Celý otvorený systém by mal byť k dispozícii do dvoch rokov pod Eclipse Public License (EPL) 1.0.

Uvidíme, ako to bude vyzerať, ale očividne sa jedná o snahu zmariť pokusy Google veľkolepo uspieť s otvoreným systémom Android. Teraz už len ostáva počkať na kroky Microsoftu s plánmi okolo Windows Mobile.

Budúcnosť smartfónov je teda veľmi zaujímavá. Mrzí ma len, že sa pred rokom - dvomi veľa hovorilo o Linuxe do mobilu a nič sa z toho poriadne nepodarilo.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu